Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.08.2017. u 12:04

Ne bude li imao dobar odgovor, zapamtit će ga kao tipa koji samo prijeti, ali bez hrabrosti

Posljednjih dana sve pomalo podsjeća na atmosferu kakva je vladala 1962. u vrijeme kubanske krize, kada je svijet bio na rubu nuklearnog rata i potpunog uništenja. Doduše, danas ne plove jedne prema drugoj flote SAD-a i tadašnjeg SSSR-a, ali situacija je podjednako napeta i nepredvidiva.

S jedne strane nalazi se na riječima prilično glasna, relativno nova američka administracija vođena Donaldom Trumpom, s druge strane je enfant terrible svjetske političke scene, sjevernokorejski diktator Kim Jong-un. Enfant terrible koji dokazano u rukama ima interkontinentalne balističke projektile dometa od nekoliko tisuća kilometara, kao i nuklearnu bombu. A te dvije stvari žestoka su kombinacija.

Današnji sukob ne vodi se zbog strateških razloga kao onaj tijekom kubanske krize, već zbog čistog inata. S jedne strane, Trump je ispalio salvu prilično nediplomatskih prijetnji iako za to nije imao izravnog povoda najavivši da će se na Pjongjang srušiti “vatra i bijes” nastavi li izazivati. Kim Jong-un odgovorio je, u prevedenom smislu, e baš da vidimo. Sjeverna Koreja najavila je da će pripremiti plan za ispaljenje četiri rakete koje će preletjeti Japan i pasti u more 30 kilometara od otoka Guama, američkog teritorija na kojemu je 170 tisuća stanovnika, ali i vojna zrakoplovna baza.

Nekoliko je opcija. Kim može “velikodušno” najaviti da je od vojske primio plan, ali da ga zasad stavlja u ladicu. Može i ispaliti rakete, koje će pasti samo osam kilometara od teritorijalnih voda SAD-a. Na potezu će biti Trump. Možda će odgovoriti vojnim udarom, ali možda će se i suzdržati znajući da bi time riskirao ispaljenje nuklearnih projektila na SAD i uništenje 20-milijunskog Seula u Južnoj Koreji. Kako god bude, o tome kako se američki predsjednik sada postavi ovisit će i njegova sudbina. Ne bude li na sve to imao učinkovit odgovor, bit će jasno da se radi o tipu koji glasno prijeti, ali nema hrabrosti za oštre poteze. A upravo to je ono na što Kim Jong-un računa.

Komentara 10

Avatar bukovica.tg
bukovica.tg
12:25 11.08.2017.

izgleda da Trumpova sudbina ovisi od volje V lista

Avatar Golum
Golum
00:21 12.08.2017.

Daj Beco od kad si ti postao analiticar i geostrateg?Daj odi uzgajaj krizanteme

IL
ilijan
12:32 11.08.2017.

Trumpe sjebi zog debelog prasca!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije