Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasprava u Saboru

'Kako štedi HRT? 25 urednika dobilo je povišice, plaće skočile i do 18.000 kuna'

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
18.02.2014.
u 15:48

– To je prijevara svih onih koji su godinu i pol upozoravali da moraju raspraviti izvješće iz 2011. godine, to je trebalo napraviti prije izrade novog zakona – kazao je Jasen Mesić

Saborsko jutro počelo je polaganjem zakletve predsjednice Demokratskog centra Vesne Škare Ožbolt, a zatim i HDZ-ovim zahtjevom za stanku jer se ta stranka protivi objedinjenoj raspravi o nizu izvješća o radu HRT-a, Programskog vijeća i Nadzornog odbora te kuće u različitim razdobljima od 2011. do 2013. Ivan Šuker rekao je da su točke došle u različitim razdobljima u Sabor, da je mišljenje Vlade za neka razdoblja negativno, za neka pozitivno te kako su u tom razdoblju vrijedila dva drukčija zakona o HRT-u. Zahtjevu za stanku pridružili su se i Laburisti i HDSSB.

HDZ-ov Jasen Mesić podsjetio je da je njegova stranka nekoliko puta upozoravala da je dnevni red "kontra Poslovnika promijenjen i prerađen" te da su točke objedinjene bez znanja i glasanja zastupnika.

– To je prijevara svih onih koji su godinu i pol upozoravali da moraju raspraviti izvješće iz 2011. godine, to je trebalo napraviti prije izrade novog zakona. Ponajprije Vlada nije ni dala mišljenje, a sada kad jest, treba nam poseban tumač je li ono pozitivno ili negativno – zamjerio je Mesić te dodao da sada imaju četiri mišljenja Vlade – "jedno i pol pozitivno te dva negativna" pa ga zanima kako da se to sve kvalitetno raspravi.

– To se sve događa dok glavni ravnatelj ima faraonske ovlasti, dok se na HRT-u rade čistke i smjene urednika, kaotično je stanje, pada gledanost, sustavno se favorizira vladajuće pa ne čudi mišljenje Reportera bez granica da "zbog političkog pritiska Hrvatska pada na ljestvici medijskih sloboda" – zaključio je Mesić.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Laburist Branko Vukšić je rekao da mu je logičan zahtjev HDZ-a te da je građanima sigurno nelogično da sada zastupnici raspravljaju o nečemu što se dogodilo prije tri godine.

– A danas se na HRT-u događaju stvari o kojima bismo mogli raspravljati tri dana. Stalno govorim da je HRT uz HNB najznačajnija institucija u Hrvatskoj jer, tko vlada informacijama, vlada svijetom ili ovom malom Hrvatskom, a i građani je financiraju – upozorio je Vukšić.

HDSSB-ov Boro Grubišić rekao je da je potpuno nesuvislo pa čak i smiješno u 2014. raspravljati o nečemu što se događalo 2011. godine.

– Dok mediji pišu o bahatoj potrošnji Vlade, a neki ministri žele se voziti kočijom, mi pričamo o 2011. Treba raspraviti o kadrovskim problemima na HRT-u, korupcijskim, samoubojstvu, nije vrijeme za šutnju već za promjenu komunističko-liberalnog gulaga u nešto drugo – ustvrdio je Grubišić.

Nakon što predsjednik Sabora Josip Leko nije HDZ-ovcima dao da se s njim "svađaju" tvrdeći da ne žele raspravljati objedinjeno o svim izvješćima, HDZ-ovci su ponovno zatražili stanku.

Leko je odbacio njihove prigovore da izvješća o poslovanju i programu HRT-a za 2012. i nisu formalno uvrštena u dnevni red saborske sjednice te poručio kako zasjedanja vodi sukladno Poslovniku. HDZ-ovci su mu zamjerili na načinu na koji formira dnevni red, no Leko im je uzvratio da je na kraju njihova mandata ostalo 40 neraspravljenih točaka, od čega 20 izvješća. Dodao je i da je dobro objediniti raspravu o svim izvješćima jer je "važno da se stvar sagleda u cjelini".

Nakon kratkog prekida rasprave o HRT-u i proceduri zbog stanke o stečaju Mirne iz Rovinja, zastupnici su se vratili HRT-u te u dva sata od početka sjednice zatražili i četvrtu stanku, ponovno HDZ, zbog toga što na raspravi nema predstavnika Vlade, odnosno Ministarstva kulture s obzirom na to da od četiri dana mišljenja za jedno nije jasno je li pozitivno ili negativno te kako u tim mišljenjima piše da će predstavnik sudjelovati u raspravi.

– Ta ignorancija Ministarstva kulture, da ne nalazi za shodno pojaviti se na sjednici na kojoj se raspravlja o situaciji na HRT-u od 2011. do 2013. nedopustiva je. Ima li to ministarstvo ministricu ili zamjenika koji bi došli tu, pa ako nema ni njih, barem netko od zaduženih zaposlenika. Ovo je sramotno – poručio je Mesić koji je želio pitati te predstavnike po kojim su kriterijima odbili izvješća za 2011., a prihvatili ona kasnije.

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman podnio je izvješće o poslovanju HRT-a u 2012. godini, iako je on na čelo te kuće došao u prosincu te godine.

Kako štedi HRT? 25 urednika dobilo je povišice, plaće su skočile i do 18 tisuća kuna, četiri milijuna kuna potrošeno je za čišćenje, za tjelesnu zaštitu 1, 8 milijuna,

Sunčana Glavak

Rekao je da je to bila poslovno vrlo nestabilna godina, što se osjetilo na poslovanju i produkcijskoj aktivnosti HRT-a, pa je godina završena s gubitkom od oko 29 milijuna kuna. Razlog za tako loš poslovni rezultat HDZ i HDSSB vide u privremenoj upravi imenovanoj nakon srpnja 2012. te raspodjeli koeficijenata i uredničkih mjesta mimo jasnih kriterija. Predsjednica Programskog vijeća Nina Obuljen Koržinek zamjerila je Ravnateljstvu što im nije na vrijeme odgovaralo na njihove upite.

- Uočeni su brojni propusti u funkcioniranju Informativnog medijskog servisa (IMS) što se može povezati sa čestim kadrovskim promjenama. Programsko vijeće vidi ozbiljan problem u načinu na koji se u novom ustroju definira urednička odgovornost – prigovorila je Obuljen Koržinek te dodala da je Programsko vijeće dalo i niz pohvala za program, primjerice na kanalu HTV3. Rasprava se više svela na aktualno stanje na HRT-u, a manje na izvješća, na što je ukazala i predsjedavajuća SDP-ova Dragica Zgrebec.

- Prvo smo se sporili kako ćemo raspravljati o tih pet izvješća, a sad ne raspravljamo ni o jednom – rekla je Zgrebec. HDZ-ova Sunčana Glavak rekla je da se o HRT-u najčešće govori kroz priču o seks skandalima, smjenama, mobingu te sukobu interesa. - Kako štedi HRT? 25 urednika dobilo je povišice, plaće su skočile i do 18 tisuća kuna, četiri milijuna kuna potrošeno je za čišćenje, za tjelesnu zaštitu 1, 8 milijuna, kupljen je novi monovolumen za tri milijuna kuna, agenciji za privremeno zapošljavanje plaćeno je dva milijuna – nabrajala je Glavak, a reagirao je SDP-ov Damir Rimac podsjetivši je da ona dolazi iz stranke koja je opljačkala državu.

Glavak mu je spremno odgovorila. - U kojoj ste vi ono stranci, jeste li vi kupili nove automobile za 270 milijuna kuna, a u državi je 380 tisuća nezaposlenih – rekla mu je Glavak te pohvalila rad Hrvatskog radija koji je "objektivan, brz i na visokoj profesionalnoj razini". Njezin stranački kolega dodao je da "na žalost, neće dugo" iako je daleko iznad televizije po standardima. Zanimalo ga je kako to da HRT nije uopće izvijestio o stankama koje su tražile oporbe. - Vi ste stranka stanki, zbog prečestih stanki HDZ ne da Saboru raditi – odgovorio mu je SDP-ov Marin Jurjević.

HDZ-ov Ante Babić je kritizirao činjenicu da je HRT iznajmljivao privatnike da bi pratio prosvjede u BiH. - Ideja video novinara podsjeća na one sa vjenčanja i sprovoda – primijetio je Babić, a Glavak se nadovezala da se osobe koje će raditi u dopisništvima već zove "Radmanovih 22". Laburist Branko Vukšić zamjerio je što se od 2006. do 2012. nije proizveo niti jedan film ili dramska serija, ali jesu sapunice. HRT-ov je program ocijenio beskarakternim i pod kontrolom nalogodavaca. - Ja bih rekao da je to TV bez karaktera kao i njegov nalogodavac. To je teledirigirano mišljenje vlasti na HRT-u – dodao je HDSSB-ov Boro Grubišić kojeg je zanimalo zašto se ne emitira snimljeni serijal "Zločini komunizma".

>>Radman: HRT je izgubio 29 mil. kn zbog nerealno visokog plana

>>Sabor povukao izvješće HRT-a. Oporba: Nije ovo trafika

Komentara 30

CV
crna vrana
11:14 18.02.2014.

Ožboltici želimo da u Saboru progovori svom žestinom , jer je ovo vrijeme koje traži takav pristup ovoj odnarođenoj saborskoj večini, koja se pretvorila u ekspozituru Iblerca, pa misli da u Saboru treba predstavljati interese isključivo svojeg partijskog članstva , a ne hrvatskog naroda u cjelini. Rasprava o HRT-u ima smisla samo ako će se rezultirati zahtjevom za razriješenjem Partijskog Goebbelsa s Prisavlja . Naime , taj čovo je u nepunu godinu i pol od tog koliko toliko javnog servisa, financiranog parafiskalnim nametom svih građana , uspio naparaviti partijski bilten, koji k tomu besramnim agitpropom za tzv. "Region", omalovažava hrvatski narod , hrvatsku državu, njene branitelje i Domovinski rat. Bitka za Prisavlje kao javni servis , je bitka za demokraciju i jednake šanse u predizborno vrijeme. Ako HRT ostane u rukama Titovog štafetonosca, a Vijeće za elektonske medije u rukama drugarice Gizele, od poštenih izbora neće biti ništa.

DD
ddh
10:47 18.02.2014.

Oporba nis ne shvaca. Pa crvena frakcija radi sto hoce i tu oporba nemoze nista. Prije par dana izglasavaju neki zakon, imaju 75 glasova za kod potebnih 77, pa to nije nikakv problem. Oni proglase 75 za 77 i gotova stvar. Oporba odnosno Jandrokovic trazi razjasnjenje zasto se nije tjedan dana prije glasalo o Bajicevom izvjestaju i iako po poslovniku treba dobiti odgovor, to pitanje se od crvenih ignorira i oporbi porucuje, da nema sto traziti. I ti i drugi biseri socijaldemokratske "demokracije" prolaze u javnosti uz revnu podrsku partijskih medija bez prigovora. Pa zasto bi i danas bilo drukcije u Saboru? Sabor tako i tako ne odlucuje o nicemu, jer sve odluke su odluke ili velikog vodje Milanovica ili njegovog poltrona Josipovica, a Sabor je da preko crvene vecine te odluke potvrdi i da tim odlukama daje komunisticki legitimitet. Po svim mjerilima civiliziranog drustva taj i takav Sabor je suvisan.

CR
crocro
18:01 18.02.2014.

Sram vas bilo. Našim novcem kojeg isisavate iz naših džepova u vidu neprimjereno visoke TV pristojbe, vi sebe sami honorirate visokim plaćama, urednici do 18.000 kuna. To su plaće u rangu ministara. To znači da sve strane ministarske plaće izravno uzimajući novac ioz džepova građana i poreznih obveznika jer da plaće uzimaju iz profita gospodarstva onda bi trebali imati manje plaće od običnih radnika koji lopatama kopaju rovove. Ali oni imaju sigurne i velike plaće i po 6 puta veće od najobičnijih radnika iz to iz sigurnog izvora, džepova građana. To je za njih nepresušan izvor. Kada bi im građani zavrnuli pipu, već bi slijedećeg dana prosili gurajući šešir pred darežljive građane na pročelju zgrabe neke ulice. Tako nam i treba kada vječnito šutimo. Neka dignu pretplatu na ravno 100 kuna i neka si plaće podignu na 25.000 kuna. Oni su isto kao i saboski zastupnici koji si sami određuju da li će sniziti ili dići svoje plaće. Čuje se u zadnje sate da će si neki spustiti plaće za nevjerojatnih 5 %. I to će se još vidjeti kome. A nekima ste potezom pera srezali mirovine za 10 %. Pitam se da li će te moći platiti niz kredita ako si skinete 5 %. Bolje nemojte skidati da nebi imali problema s ovrhama koje mi očekujemo. Mi sitnozubi imamo loša iskustva s rezanjem naših primanja, nama stalno dolaze opomene pred ovrhe zbog neplaćenih komunalija. Zato pazite da vas ne isključe ili dovedu pred ovrhu, jer za razliku od nas vi ste puno važniji, jer vi dodite ovu državu u napredak, a mi u nazadak jer smo mi krivi što postojimo i što smo vama noćna mora. A kako ne bi državu vodili u napredak, naročito sada kada će te posjedati u skupocjene automobile. Sada će mo prešišati i Nijemce takvom brzinom da će pomisliti kako su preko noći završili u recesiji. Samo nemojte štedjeti ovan narod će sve platiti. I s kamatom ako treba. Derite i gulite dok možete jer dolazi trenutak kada nećete moći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije