Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stanka u Saboru

Sabor povukao izvješće HRT-a. Oporba: Nije ovo trafika

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
04.02.2014.
u 11:37

Mesić kaže da je ovo povlačenje izvješća s rasprave samo nastavak priče s posljednjim izmjenama Zakona o HRT-u koje su donesene bez političkog konsenzusa

Nakon što je predsjednik Sabora Josip Leko s dnevnog reda maknuo prvu točku o kojoj su zastupnici jutros trebali raspravljati – niz izvješća o HRT-u iz 2011. i 2012. godine, uz objašnjenje kako je to zatražio Odbor za medije budući da na dio njih Vlada nije dala svoje mišljenje, oporbeni zastupnici zatražili su stanku kako bi prosvjedovali zbog toga jer smatraju da su se izvješća iz 2011. ipak mogla danas raspraviti.

HDZ-ov Jasen Mesić kaže da je ovo povlačenje izvješća s rasprave samo nastavak priče s posljednjim izmjenama Zakona o HRT-u koje su donesene "bez političkog konsenzusa, kada se nije reagiralo na mišljenje Europske komisije, kada je imenovan glavni ravnatelj s faraonskim ovlastima".

– Nakon toga uslijedila je potpuna politička čistka na HRT-u. Uslijedili su otkazi, zahtjevi Nadzornog odbora za smjenu glavnog ravnatelja koju je saborska većina Kukuriku koalicije odbila. Nije čak reagirala ni na nalaz Povjerenstva za sukob interesa koje je utvrdilo da je glavni ravnatelj u sukobu interesa, a vodi i javnu informativnu kuću koja bi trebala predstavljati presliku mišljenja i stava svih građana RH koji je i plaćaju – kritizirao je Mesić dodavši kako čitavo to vrijeme na dnu dnevnog reda stoje izvješća o HRT-u iz 2011. "samo zato da glavni ravnatelj ne mora doći i suočiti se s Hrvatskim saborom koji bi ga tom prilikom imao pravo pitati što radi na HRT-u".

U prosincu su u Sabor došla izvješća i za 2012. godinu i odlučeno je da se o svim izvješćima raspravlja objedinjeno, iako se HDZ tome protivi jer se u svakoj od te dvije godine primjenjivala druga verzija Zakona o HRT-u. 

 – To je valjda ta Bundesliga i pravila bundesligaškog igranja gdje se Hrvatski sabor počinje tretirati kao prijamna kancelarija i kao neka vrsta trafike, a ministri u Vladi zabavljaju se dijeleći interesne sfere onoga što je preostalo u RH – primijetio je Mesić.

HDSSB-ov Boro Grubišić nazvao je nepoštivanjem Hrvatskog sabora to što Vlada nije iznijela mišljenje o izvješću o HRT-u iz 2012.  – To je izravno nepoštivanje predsjednika, predsjedništva i svih zastupnika Hrvatskog sabora od Vlade RH. Ili je pak nešto drugo, a to je zapravo nekakav nehat u sastavljanju dnevnog reda, a nismo znali ili nismo predvidjeli da Vlada nije raspravljala o tim točkama dnevnog reda i dala svoje mišljenje – prigovorio je Grubišić te dodao kako se veselio raspravi o HRT-u zbog sve više problema koji su se nagomilali u toj kući.

Zamjerio je što se dijele otkazi na HRT-u, gase dopisništva, a s druge strane uzima vanjski suradnik u dokumentarnom programu kojem se, tvrdi, za 12 epizoda isplatilo 12 milijuna kuna.

– Zanimljivo je kako su čudni putovi gospodnji, kako se sada za člana NO-a predlaže netko kome je ulaz na HRT bio zabranjen prije nekoliko godina. Iako je ekipa HTV-a bila na licu mjesta, nikad nismo vidjeli što se točno dogodilo u Vukovaru 18.studenog. Je li itko vidio čisti snimak i ono što se događalo, kronologiju i sve? Ne. Zašto to nikada nije prikazano? – čudi se Grubišić te dodaje da se u toj kući "gomilaju kadrovi koje dovode glavni ravnatelj i njegovi poslušnici".

– U TV kalendaru svako jutro imamo Lenjina, Staljina, Trockog, Riveru i ne znam ni ja. Pa pogledajte TV kalendar svako jutro. Prvo se navodi ono što se dogodilo u Sovjetskom Savezu – imamo datuma, fala ti Bože, koliko hoćeš. I to je prvo. Tako nikada nije bilo – zamjerio je Boro Grubišić.

Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista zamjerio je što Sabor cijelu 2012. i 2013. godinu nije raspravljao o stanju na HRT-u iako znaju da tamo "odnosi nisu dobri i da HRT ne ispunjava svoju javnu funkciju".

– Mora se znati sa su novinari, a ne Goran Radman, psi čuvari demokracije. Sjetite se koliko smo glavnih ravnatelja i v.d.-a promijenili, a novinari su ostali i oni će i dalje ostati na Prisavlju. Treba čuvati HRT od Radmana, bivšeg i nekog sadašnjeg, nekog budućeg, a ne Radmana od novinara jer nikada nisu novinari bili ti koji su zloupotrebljavali svoju moć – tvrdi Vukšić i dodaje da nije dobro probleme gurati pod tepih. Pozvao je Vladu da ovaj tjedan na sjednici raspravi izvješća kako bi Sabor idući tjedan mogao raspravljati o HRT-u jer Sabor "mora biti jamstvo neovisnosti, profesionalnosti i novinarskih sloboda na HRT-u". Zanima ga i kakvog smisla ima u 2014. raspravljati o izvješću za 2011. i problemima koje je ta kuća imala tada, kada ima i aktualnijih muka.

>> Vlada u Sabor uputila točke o kojima nije dala mišljenje

Komentara 1

Avatar Aristarh
Aristarh
12:05 04.02.2014.

Banda boljševička se povampirila izvan vremena i prostora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije