Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ i SDP u padu

Najbolji rezultat od osnivanja: Živi zid postao treća politička opcija

Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Pernar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
24.11.2017.
u 19:33

Građani smatraju da Hrvatska ide u krivom smjeru

U mjesecu koji su obilježili Agrokor, pitanje povjerenja Vladi i žestoki napadi SDP-a, HDZ bilježi pad potpore, ali potpora nije rasla SDP-u.

Dobitnik mjeseca je Živi zid koji je postao treća politička opcija. Uz rejtinge stranaka, redovito istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar pokazuje i podržavaju li građani Vladine poteze, vjeruju li u održivost vladajuće koalicije te jesu li optimistični ili pesimistični kada je u pitanju smjer kojim Hrvatska ide.

Pad najjačih stranaka

HDZ studeni završava kao prva politička opcija s potporom od 30,2%, no to je već četvrti mjesec kako ta stranka malo pomalo gubi potporu među biračima koja je trenutačno najmanja u godinu dana. SDP aferu oko Agrokora, ali i pitanje povjerenja Vladi na istom slučaju, nije kapitalizirao  kod birača. Davor Bernardić može računati na potporu stranke kod 21,2% birača, odnosno to je najmanja potpora u godinu dana. Živi zid zato ima razloga za zadovoljstvo. Među biračima trenutačno uživaju 11,7% potpore i to im je najbolji rezultat od osnivanja. Most može računati na 7,5% potpore, malo bolje nego mjesec prije, ali daleko od 10% i veće potpore birača.

HDZ-ov ključni partner na 2 %

Stranka Milana Bandića 365 trenutačno može računati na potporu od 3,4%. HSU ima potporu od 2,7%, a IDS 2,4%. HSS trenutačno uživa potporu 2,2% birača, a HNS 2%. Pametno može računati na potporu od 1,8%, a stranka Promijenimo Hrvatsku od 1,4%. Reformisti Radimira Čačića su na 1% potpore birača. Ostale stranke trenutačno uživaju potporu od 3,5%.  Nove stranke na političkoj sceni: GLAS ima potporu od 0,7%, a stranka Brune Esih Neovisno za Hrvatsku ima potporu od 0,4% birača. Neodlučnih je u ovom trenutku 9,1% birača.

Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Pernar
1/105

Građani nezadovoljni smjerom Hrvatske

Da Hrvatska ide u lošem smjeru misli 74% birača, njih 20% misli suprotno, a 6% ne zna. To je rast pesimizma iz mjeseca u mjesec, točnije, trenutačno vlada najveći pesimizam u posljednjih godinu dana.

Ne vjeruje se Vladinim potezima

Ni Vladinim potezima ne vjeruje većina birača, odnosno njih 62%, a vjeruje samo 29% birača, dok ne zna njih 9%. Ono čime u Banskim dvorima mogu biti zadovoljni jest činjenica da su zaustavili petomjesečni rast nezadovoljstva politikama premijera i ministara.

Koalicija će odraditi mandat

Vladajuća koalicija odradit će zajedno još 3 godine, smatra to 70 posto ispitanika i to je rast od svibnja kada je u opstanak vladajućih vjerovalo samo 32% ispitanika. Da će se koalicija raspasti i prije kraja mandata trenutačno misli 21% ispitanika, a ne zna njih 9%.

Pogledajte i što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Pernar
1/10
Ključne riječi

Komentara 197

DR
droza
19:41 24.11.2017.

Treba potsjetiti da je ista ta agencija mjesec dana prije posljednjih parlamentarnih izbora, HDZ-u predvidjela 26% potpore birača, a SDP-u. sa partnerima 34,6% potpore birača. Svi znamo što se dogodilo mjesec dana poslije.

ZE
zebra11
19:50 24.11.2017.

Nema izbora na vidiku do 2020. i mogu partijske anketarske agencije tvrditi što hoće. Sjetimo se kako su stranku orah napuhali na 20% u jednom trenutku. Bili su nedavno lokalni izbori, gdje su to živozidaši imali uspjeha? Ove ankete fulavajuu više od 5%. u slučaju HDZ-a i više. Promocija plus je predviđala HDZ-u 5 dana prije izbora 11.9. 2016. 28%, a HDZ na izborima osvojio 36%. Ipsos anketa pak ne može pogoditi ni izlazne ankete i tu redovito uzmu HDZ-u i dodaju SDP-u . Uglavnom, SDP samostalno nema ni 15%, bili su nedavno lokalni izbori i SDP je u koaliciji s HSS-om, HNS-om, HSU-om, laburistima i još par stranaka imao na nivou države 22%. ŽZ manje od 5%. SDP-u ankete uvijek pumpaju rejting, to se najbolje vidjelo i na lokalnim izborima u Zagrebu Bandić ih pobijedio sa svojom listom, a Bandiću su predviđali po anketi promocije plus 17%. Konstanto anketarske agencije imaju potrebu zakidati za više od 5% HDZ, Predsjednicu Kolindu, Bandića, Esih i Hasanbegovića, i pumpati rejtinge npr. sad u ovoj anketi Živom Zidu, HSS-u koji ne postoji na terenu osim u par općina i Samoboru, SDP-u je uvijek rejting napuhan više od 5%. kao i njihovim koalicijskim partnerima, a onda nakon svakih izbora zadnjih 5 godina šok. Anketarske agencije ne kuže da demografija, ideologija, stranačko članstvo, financijska moć stranaka te zavičajno porijeklo birača i političara igra najbitniju ulogu u izborima, a ne dnevno-politički događaji u državi, mediji ili njihove jadne ankete.

KA
kacavenda
19:47 24.11.2017.

po toj agenciji yusipovic je jos predsjednik hahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije