Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladimir Šeks:

'Educirao bih svog vrloga prijatelja Grmoju. Želim prema njemu biti nježan'

Vladimir Šeks
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
23.11.2017.
u 16:13

Ja sam želio da uspije suradnja s Mostom, ali bio sam skeptičan jer sam imao puno indicija da oni ne shvaćaju kakav odnos mora biti između starijeg i mlađeg partnera u Vladi, rekao je Šeks

HDZ-ov veteran Vladimir Šeks danas je na televiziji N1 komentirao optužbe koje je na njegov račun iznio glavni tajnik Mosta, Nikola Grmoja, ali i o stanju u Vladi, među koalicijskim partnerima HDZ-u i SDP-u.

- Zadnji nasrtaj u jednoj agresivnoj taktici gospodina Grmoje, političkog tajnika Mosta, što ne treba smetnuti s uma, najodgovornija osoba u mostu, na mene, a posebno je to napad na premijera Andreja Plenkovića i Vladu pokazao se kao puki loš promašaj. On je ustvrdio na konferenciji za tisak u Saboru, slavodobitno je pokazao kako on pokazuje krunski argument kako je HDZ, odnosno Vladimir Šeks 1992. zataškao prijavu koja je podnijeta od strane Narodne banke protiv Zagrebačke banke i njezina direktora Lukovića i po toj prijavi Vladimir Šeks kao javni tužitelj Republike Hrvatske nije ništa poduzeo - rekao je Šeks, odbacujući optužbe za zataškivanje.

Foto: Screenshot/N1

- Nisam ništa zataškao. Ta prijava je 6. veljače 1992. predata okružnom tužilaštvu protiv Lukovića i protiv Zagrebačke banke. Ja sam javni tužitelj postao 10. travnja 1992. godine, tri mjeseca kasnije nego što je ta prijava podnijeta. Republički tužitelj ne vodi konkretne predmete. Ja nisam vodio konkretni predmet.

- Gospodin Grmoja nema elementarnih znanja o funkcioniranju političkog i pravosudnog sustava. Stotine prijava koje se upućuju okružnom tužiteljstvu nema ništa s javnim tužiteljem. To je bilo u ingerenciji okružnog javnog tužiteljstva. Javni tužitelj nema ingerencije, to je bilo stotine i stotine kaznenih prijava i prekršajnih prijava koji su svi bili u djelokrugu nadležnih mjerodavnih tužilaštava - rekao je Šeks.

- Grmoja me optužio na tiskovnoj konferenciji u Saboru da sam prikrivao kriminal u Agrokoru, jer nisam ništa poduzeo kao potpredsjednik vlade tada povodom predstavke koja se odnosila na nepravilnosti. Uputila ju je jedna skupina građana, a ja sam je poslao javnom tužitelju Stjepanu Hercegu na postupanje. Prema tome, kad me Grmoja optužio da ja nisam te '94. ništa poduzeo, ja sam se poslužio taktičkim lukavstvom kako će se Grmoja upecati. Ja se nisam referirao na njegovu optužbu da sam '94. godine po zahtjevu financijske policije ništa pokrenuo, nego sam se referirao na ovo iz '93., na predstavku koju sam uputio javnom tužitelju Stjepanu Hercegu. Na to je Grmoja uzvratio: Gospodine Šeks, nisam ja vas optužio da ste '93. zataškali neke nepravilnosti u djelovanju Agrokora, ja sam vas optužio da ste nakon što ste 15. ožujka 1994. godine dobili od strane financijske policije za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, ja tražim od načelnika financijske policije za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju da provjere sve nezakonitosti i nepravilnosti vezane za nenamjensko trošenje kredita Zagrebačke banke u Agrokoru. Grmoja je slavodobitno govorio da je govorio o '93.-oj, a da ja govorim o '94.-oj. Sad kažem ja, brajko moj, sad ćemo ovako. Nakon toga ja lijepo iz arhive vlade zatražim što sam ja kao potpredsjednik vlade Republike Hrvatske poduzeo povodom ovoga izvješća financijske policije iz '94. koje je u vremenu od 24.1. do 24. 2. 1994. obavilo kontrolu poslovanja Agrokora.

Što ste poduzeli nakon tog izvještaja?

Nakon toga izvještaja, koje je podnijela financijska policija ja 22. ožujka 1994. godine upućujem novom glavnom državnom odvjetniku, Krunislavu Olujiću dopis i u njemu kažem da u prilogu dostavljam dopis Ministarstva financija, postaje financijske policije za Zagrebačku županiju i Grad Zagreb, u vezi s provedenom kontrolom o poslovanju Agrokora. Nakon što ja to upućujem glavnom državnom odvjetniku, nema reakcije. Ali zato ja upućujem 9. svibnja 1994. godine opet požurujemo naš dopis od 22. ožujka. Nema odgovora od Olujića, da bih ja 14. srpnja ponovno uputio požurnicu i zamolio ga da dostavi podatke. Nakon 14. srpnja ja odlazim u kolovozu iz Vlade i postajem potpredsjednik Sabora. Prema tome, tvrdnje Grmoje da sam ja stavio u ladicu i zataškao to izvješće financijske policije o kontroli nezakonitosti u poslovanju Agrokora jednostavno nije istina.

Osvrnuo se i na raspad vlade HDZ-Most.

- Ja sam samo dan prije glasovanja na Vladi o zahtjevu za razrješenje Marića razgovarao s premijerom. Nisam član Vlade niti vrha stranke. Jedino što sam izrazio mišljenje je da ukoliko ova 3,4 Mostova ministra se solidariziraju s SDP-om i iskazu nepovjerenje, ja sam iskazao mišljenje da oni ne mogu ostati u Vladi. Ali predsjednik Vlade je donio odluku. Niti moja sugestija nije najmanje utjecala. A Grmoja preuveličava moju ulogu i on to zna, ali želi napraviti jednu napuklinu između mene i premijera. A nije uspio - rekao je Šeks.

- Ja sam želio da uspije suradnja s Mostom, ali bio sam skeptičan jer sam imao puno indicija da oni ne shvaćaju kakav odnos mora biti između starijeg i mlađeg partnera u Vladi. Oni su kadrirali bez konzultacija sa starijim partnerom. Vlada u kojoj postoje partneri, oni se moraju dogovaraju oko svih kadrovskih pitanja. Recimo, Vlaho Orepić najavi veliku rekonstrukciju policijskih uprava. Ministar pravosuđa Šprlje najavi velike reforme, Ministar uprave svoje. Sve su to legitimne inicijative, ali se one moraju raspraviti i usuglasiti iza zatvorenih vrata sa svojim koalicijskim partnerom - rekao je Šeks.

Osvrnuo se i na kontakte s Ivanom Vrdoljakom.

- Ja sam imao kontakte s Vrdoljakom, mi smo obojica iz Osijeka, nalazili smo se. Kad je došlo kritično vrijeme za Vladu, tada je bilo određenih kontakata. Ja sam bio zagovornik toga, ako dođe do toga da Most ispadne iz Vlade, da to bude HNS. Mi smo znali da u Vladi postoji opcija koja ne želi s HDZ-om, i druga koja želi. Ohrabrivao sam ovu grupaciju Ivana Vrdoljaka da idu s HDZ-om. Nisam bio presudan u sklapanju koalicije s HNS-om, to je bio predsjednik Vlade - rekao je Šeks, dodajući da ne želi prejudicirati mora li Vrdoljak ući u Vladu ako preuzme HNS.

Komentirao je i svoj intervju Večernjem listu, u kojemu je između ostalog predložio promjene izbornog sustava.

- Ovo je stabilna Vlada. Politika je umijeće mogućega. U Večernjem listu sam govorio svoja razmišljanja kako bi trebao izgledati izborni sustav. Bilo je motivirano samo mišlju da u javnost dođe ideja da razmišljaju o promjeni izbornog sustava. Ja nisam zagovarao dekretom uvođenje dvostranačja, nego da Hrvatska ima stabilne vlade i stabilni parlament kako različite populističke stranke ne bi dovodile Hrvatsku u situaciju u kakvoj smo danas - rekao je Šeks.

Na kraju je opet komentirao Grmoju.

- Evo danas Grmoja u svojem "boju u prazno" u konačnici prijeti predsjedniku Sabora. Žao mi je što nisam imao šanse svjedočiti pred povjerenstvom jer bih svoga vrloga prijatelja (Grmoju) educirao. Želim prema njemu biti nježan. Mislim da će Grmoja klečati u kukuruzu i bez pomoći HDZ-a - rekao je Šeks.

Pogledajte i galeriju Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Vladimir Šeks
1/10

Komentara 28

DU
Deleted user
17:27 23.11.2017.

Šeks je legenda hrvatske politike i takav će i ostati. Puno je dobra napravio za Hrvatsku, a ako ga napada Grmoja i slični njemu, ponovno je dokaz da je u pravu.

DR
droza
17:24 23.11.2017.

Htjeli mi to priznati ili ne, Grmoja je u nekoliko navrata otpucao u prazno u svojim napadima na Šeksa. Oba puta, Šeks ga je dokumentirano razoružao, da ne kažem razguzio.

Avatar Linux
Linux
18:37 23.11.2017.

zelis ga njezno naguziti? uz vijagu naravno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije