Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tri pitanja

HDZ pokazuje da ne vjeruje stručnjacima

Zagreb: Profesor i politički analitičar Ivan Rimac
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
21.05.2023.
u 10:50

Provjeravala bi se reprezentativnost pri svakim izborima. Ne bi se morao čekati novi popis stanovništva da se utvrdi jesu li glasovi u svim izbornim jedinicama jednako vrijedni.

1. I oporba i ustavnopravni stručnjaci upozoravaju da HDZ pri izradi Zakona o izbornim jedinicama nema poštene i transparentne namjere? Što to HDZ pokušava?

Teško je potpuno proniknuti u motive, osim da se radi o vježbanju i pokazivanju nadmoći u Saboru. Jedan od motiva može biti da se pokušava što manje intervenirati u postojeći zakon i da se samo promijene izborne jedinice. Time se pokušava presjeći gordijski čvor nastao promjenom broja stanovnika u pojedinim izbornim jedinicama. S druge strane, HDZ u svojoj žurbi pokazuje da ne vjeruje stručnoj javnosti i ne želi ući u raspravu ne samo s oporbom, nego ni sa stručnjacima u pogledu izbornog zakona.

E sad, treba naglasiti da ni sadašnji izborni zakon nije dobar, bez obzira na to što je startao s jednakim brojem građana u izbornim jedinicama. Nakaradna je podjela Hrvatske na teritorijalne jedinice koje biraju zastupnike. Time se ne slijedi logika lokalnih jedinica samouprave i zbunjuje se birače koji ne znaju tko sve sudjeluje u izbornom procesu u njihovoj izbornoj jedinici. To se jednako odnosi i na kandidate i na glasače koji ih biraju.

2. Što bi onda bilo logično učiniti?

Logično bi bilo da se izborni zakon mijenja prema tome da izborne jedinice slijede podjelu na lokalne administrativne jedinice. S obzirom na to da imamo više od 500 općina i gradova nelogično je ići s tom podjelom. Ostaje onda da se usmjerimo na pokušaj da se izbori provode u pojedinim županijama ili u susjednim županijama koje bi se objedinile u istu izbornu jedinicu. To znači da izborne jedinice neće imati jednak broj zastupnika u Saboru.

POVEZANI ČLANCI:

 

3. Koje su u tome prednosti u odnosu na ono što HDZ predlaže?

To je povezivanje djelovanja i odgovornosti obnašatelja javnih dužnosti ne samo na državnoj nego i na regionalnoj razini. Drugo, time se jasnije naznačava koji je zastupnik u Saboru izabran iz koje izborne ili teritorijalne jedinice pa bi se očekivalo da glasači jasnije mogu uputiti kritiku onom zastupniku koji je izabran iz njihove izborne jedinice. Sad ostaje jedino pitanje – bi li razmjernost zastupljenosti bila bolje reprezentirana ako bi izborne jedinice bile samostalne županije, znači 21 izborna jedinica, ili bi neke županije bile kombinirane u zajedničku izbornu jedinicu? I u jednom i u drugom slučaju taj bi model omogućio da se provjerava reprezentativnost pri svakim izborima. Ne bi se morao čekati novi popis stanovništva da se utvrdi jesu li glasovi u svim izbornim jedinicama jednako vrijedni.

VIDEO HGSS pronašao ostatke zrakoplova 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije