Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Matija Posavec:

Rasprava bez sankcija trebala bi spriječiti raskol u HNS-u

Matija Posavec i Ivan Vrdoljak
Borna Filić/PIXSELL
06.06.2017.
u 14:00

Posavec u slučaju novih izbora zagovara samostalan izlazak HNS-a jer je to, kaže, najčišći i najpošteniji oblik vrijednosti u politici

Pred HNS-om je najveća odluka dosad – ući ili ne u koaliciju s HDZ-om. Koju opciju zagovara i ima li ambicija preuzeti vodstvo HNS-a ako Ivan Vrdoljak podnese ostavku, razgovarali smo s Matijom Posavcem, članom Predsjedništva stranke.

Jeste za ulazak u koaliciju s HDZ-om ili ne?

Svoj stav iznijet ću na tijelima stranke jer svaka ozbiljna i odgovorna stranka mora najprije komunicirati unutar sebe, raspraviti sva otvorena pitanja, donijeti odluke i s time izići u javnost. Sve će se znati za dva do tri dana.

Kako bi birači HNS-a reagirali na ulazak u Vladu s HDZ-om, a s obzirom na to da ste mandate osvojili u lijevoj koaliciji?

Mandati su osvojeni na zajedničkoj listi SDP-a, HSU-a, HSS-a i HNS-a. Svoj legitimitet crpimo iz programa, jasnih stavova, vrijednosti za koje se zalažemo, a to je izgradnja moderne, pristojne građanske države u kojoj svatko ima jednake šanse na rad, obrazovanje i kvalitetan život.

Postoji li šansa da se zbog toga HNS podijeli i je li to rizik na koji je vodstvo spremno?

Od samih početaka zagovaram otvorenu i argumentiranu raspravu unutar stranke bez opasnosti ili sankcija za izgovorenu riječ. Svatko od dužnosnika u stranci može dati inicijativu, raspravljati, zastupati svoje stavove i glasovati po savjesti. Upravo ta rasprava na današnjoj sjednici Predsjedništva te sutrašnja na središnjem odboru trebala bi spriječiti bilo kakav potencijalni raskol. Ali svaki dan u politici i životu nosi određene rizike, no dosad smo pokazali visok stupanj odgovornosti prema stranci, našim članovima i državi.

Andro Vlahušić pozvao je Ivana Vrdoljaka da podnese ostavku. Slažete li se s njime?

Predsjednik stranke ne može biti isključivi krivac za rezultate lokalnih izbora. Može biti odgovoran samom funkcijom i činjenicom što je potpisao liste, ali da sam kojim slučajem osobno izgubio izbore za župana u svojem Međimurju, nikad ne bih krivio Ivana Vrdoljaka.

U slučaju da Vrdoljak podnese ostavku, koga vidite na čelu HNS-a i imate li i vi ambiciju za tu funkciju?

U tom slučaju sazivaju se unutarstranački izbori do kojih stranku vodi zamjenik predsjednika, a na eventualnim izborima svatko može biti kandidat. O svojim ću ambicijama govoriti kad za to dođe vrijeme.

Dođe li do novih izbora, treba li na njih HNS ići samostalno?

Uvijek zagovaram samostalni izlazak na izbore jer je to najčišći i najpošteniji oblik vrijednosti na političkoj sceni. 

Sve o preslagivanju Vlade čitajte OVDJE.

 

Komentara 1

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
14:33 06.06.2017.

Koji Dudek je ovaj Posavec, nevjerojatno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije