Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prilagodili se, ali...

Janica natjerala HNS na promjene: 'Podnijeli smo ustavnu tužbu'

06.06.2017.
u 17:02

Na sjednici skupštine HNS-a “Šukerova vlada” morala je uskladili svoje poslovanje sa Zakonom o sportu, i to nakon što ih je na to prisililo mišljenje Državnog ureda za sport

Davor Šuker vratio se u Hrvatsku, nakon turneje po SAD-u, a zatim i odlasku na finale Lige prvaka, prvi čovjek HNS-a stigao je u Zagreb na početak priprema za utakmicu s Islandom, ali i kako bi predsjedavao jučerašnjom skupštinom Hrvatskog nogometnog saveza. Objasnio je Šuker zašto ga nije bilo na slavljima Rijeke, prvo u zadnjem kolu HNL-a, a potom ni na finalu hrvatskog kupa.

– Nisam nestao nego radim svoj posao. Malo sam se preplanirao, bili smo u SAD-u gdje smo imali jako uspješnu turneju. Poslije toga sam imao Izvršni odbor Uefe. Nemojte me svađati ni s klubovima niti s ligom, bit ću ubuduće ovdje. Malo su se datumi poklopili. Znate da smo 27. svibnja imali utakmicu s Meksikom, ali uputio sam čestitke gospodinu Miškoviću i svima na sjajnoj organizaciji u Varaždinu. Čestitam Rijeci na zasluženoj dvostrukoj kruni, oni su dokaz kako rad u hrvatskom nogometu uvijek dođe na naplatu. Čestitam i Damiru Miškoviću koji je od Rijeke napravio velik klub. A ne sumnjam da će ova dvostruka kruna pobuditi novi motiv kod Dinama, a uz probuđeni Hajduk i Osijek već sada imamo preduvjete za novu nogometnu sezonu – poručio je Davor Šuker.

Veći broj skupštinara HNS-a

Na jučerašnjoj sjednici skupštine HNS-a “Šukerova vlada” morala je uskladili svoje poslovanje sa Zakonom o sportu, i to nakon što ih je na to prisililo mišljenje Državnog ureda za sport.

– Prilagodili smo Statut i uskladili ga sa Zakonom o sportu, a sve to prema mišljenju i tumačenju Državnog Ureda za sport. Poštujemo institucije države, i zato smo ovo usklađenje napravili, ali mi ćemo se uvijek boriti za sport, te se zalagati za novi Zakon o sportu koji bi sveobuhvatno bio u interesu klubova, sportašica, sportaša, pa i svih zaljubljenika u sport. Zalažemo se i za bolju infrastrukturu, bolje financiranje sporta – poručio je Šuker.

Damir Vrbanović, izvršni direktor HNS-a, objasnio je koje će to promjene u HNS-u nastati zbog usklađivanja sa mišljenjem Janičinog državnog ureda za sport.

– Središnji državni Ured za sport donio je mišljenje prema kojem moramo izmijeniti svoj statut, a u određenom dijelu izmijeniti i sastav Skupštine. I sportska inspekcija donijela je istu takvu odluku. Mi smo protiv toga, jer se ne slažemo s nekim obrazloženjima i tumačenjima toga Zakona o sportu, i zato smo podnijeli i ustavnu tužbu. Ali, kao legalisti moramo postupiti prema tim odredbama. Tako da zbog toga uvodimo neke izmjene u budući ustroj Skupštine – rekao je Vrbanović.

A prema tim novim izmjenama povećat će se broj skupštinara sa 49 na 59. Budući sastav skupštine izgledat će ovako: - svaki nogometni županijski savez davat će po jednog člana (ukupno 21); svaki klub Prve HNL davat će po dva člana (ukupno 20); klubovi Druge HNL davat će ukupno dva člana,

klubovi Treće HNL tri, a klubovi nižih liga ukupno deset članova. Po jednog predstavnika imat će igrači (vjerojatno šef Sindikata nogometaša Dario Šimić), treneri, te ženski nogomet.

Sastav skupštine tako će odsad biti usuglašen sa Zakonom o sportu, a jedini Savez koji je to učinio i prije naredbe Janičina ureda je županijski savez Splitsko-dalmatinske županije, kojem je na čelu Vinko Radovani.

Ponosni na Janicu Kostelić

– Sretan sam što je HNS konačno na dnevni red donio prihvaćanje odredba o Zakona o sportu, iako se izvršni direktor (op.a. Damir Vrbanović) očito i dalje tome opire. Svi možemo biti ponosni što je Janica Kostelić sa svojim inspekcijama učinila sve kako bi se počeo poštovati Zakon o sportu – rekao je Radovani, te dodao:

– Apeliram na HNS i da počne rješavati gorući problem nogometne infrastrukture. Pa mi smo uz Bugarsku najlošija članica EU po tom pitanju. Dok to ne riješimo, nogomet nam neće ići naprijed.

Na kraju je Vrbanović zaključio:

– Ove promjene su samo kozmetičke prirode. Ništa ne znači niti ako bi dobijemo tu ustavnu tužbu, važno je samo da ministarstvo krajem godine kvalitetno napravi novi Zakon o sportu.

Komentara 7

LI
Lisnjak
19:21 11.06.2017.

U stilu torpiz.e

MK
marko.kosmicki
10:42 07.06.2017.

šuker se malo preplanirao a dnevnice idu

MA
mamarti
17:26 06.06.2017.

vrba kriminalac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije