Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽENI, A IZABRANI

I ovi izbori pokazali: biračima ne smetaju optužnice za korupciju

ivan čehok
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
1/2
07.06.2017.
u 06:50

Sociolog Slaven Letica smatra da je zapravo riječ o protestu birača i izrazu nepovjerenja u pravosuđe zbog dugotrajnih procesa

Lokalni izbori za nama još su jednom potvrdili da biračima u Hrvatskoj ne smeta ako su im gradonačelnici opterećeni optužnicama za korupciju ili zloporabu dužnosti, a smetnja nisu bili ni zatvorski dani pojedinih kandidata.

Kirin u prvom krugu

Šesti mandat u Zagrebu tako je dobio Milan Bandić, koji je već godinama pod udarom USKOK-a, a krajem 2014. je i pritvoren u okviru afere Agram, u kojoj je osumnjičen za nezakonitosti ukupno teške 20 milijuna kuna. Bandić je na slobodu pušten uz jamstvo od 15 milijuna kuna, da bi lani ponovno bio pritvoren zbog utjecaja na svjedoke u razdoblju dok je boravio na slobodi.

ivan čehok
1/66

Unatoč svemu, Bandić je u drugom krugu izbora za zagrebačkog gradonačelnika pobijedio HNS-ovu Anku Mrak-Taritaš s više od 15.000 glasova razlike. 
Među izbornim je dobitnicima i Ivan Čehok, koji se nakon godina izbivanja ponovno vratio na funkciju gradonačelnika Varaždina. Njemu se na Županijskom sudu u Zagrebu sudi u dva predmeta pod optužbom zloporabe gradonačelničke dužnosti. Čehoku se također na teret stavlja da je oštetio gradski proračun za desetke milijuna kuna, a 2011. nekoliko je mjeseci proveo u pritvoru. Unatoč svemu, Varaždinci su na izborima u nedjelju odlučili da će ponovno voditi njihov grad. Još je sjajnija pobjeda gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina koji je prema tvrdnjama tužiteljstva grad oštetio u aferi Fimi media, no Kirin je pobjedu proslavio već u prvom izbornom krugu.

Uz kaznena djela povrede dužnosti, biračima ne smetaju ni drugi problemi kandidata sa zakonom. Radimir Čačić tako je “gulio” zatvorsku kaznu zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginulo dvoje ljudi, no u nedjelju je uspio postati varaždinski župan.

Ne vjeruju pravosuđu

Sociolog Slaven Letica objašnjava da je riječ o svojevrsnom protestu ili izrazu nepovjerenja birača prema pravosuđu.

– Budući da procesi traju jako dugo, ljudi ne mogu razlučiti što je tu istina, a više se ne mogu ni sjetiti za što se kandidate zapravo tereti – kaže Letica.

Kao iznimku ističe Bandića, koji je, smatra, izbore dobio zato što mnogi Zagrepčani imaju osjećaj da je njegov Zagreb zapravo dobar Zagreb te da bi alternativa vodila u neizvjesnost, što ne smatra negativnim.  

Sve o lokalnim izborima čitajte OVDJE  

Komentara 4

Avatar bujica
bujica
08:58 07.06.2017.

"Što hočete,pa nisam ja tako velika lopina kao neki"!

DU
Deleted user
07:03 07.06.2017.

od optuznice do presude treba 10 godina a presuda pravomocna vodi trku sa zastarom a ukradenim novcima upravljjaju baka djeca mama tata sogor ili odvjetnicko drustvo .hvala

SP
spuljabj
08:50 07.06.2017.

radiosam u firmi gjej šef meto usvoj veliki džep aínama pomalo davao u mali dep .Svi smo šuteli jernam je bilo dobro i to u Njemačkoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije