Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stanka u saboru

HDZ-ov apel Vladi da ne briše ljude s prebivališta

davorin mlakar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
11.12.2014.
u 14:50

Davorin Mlakar podsjetio je na obvezne upute Državnog izbornog povjerenstva iz 2005. godine za predsjedničke izbore

HDZ-ov Davorin Mlakar apelirao je danas na saborske zastupnike da pozovu Vladu da odustane od primjene Zakona o prebivalištu kojim će povrijediti Ustavom zagarantirano pravo svih birača da biraju ili budu birani pod istim uvjetima, budući će oko 200 tisuća građana u drugom krugu predsjedničkih izbora izgubiti pravo glasa.

- Ovakvu, da oprostite nepodopštinu, si hrvatski Parlament ne smije dozvoliti. Temeljem zakona policijske uprave brišu s prebivalištem one ljude za koje su navodno ustanovili da ne prebivaju na određenim adresama. Od adresa koje nose kućni broj 00 ili bb i koje se neopravdano stavlja na teret građanima da ih moraju izmijeniti, a upozorit ću da je obveza predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave urediti imena ulica i trgova u svojim mjestima što neke nisu učinile. Državna geodetska uprava nadležno je tijelo koje je trebalo utvrditi kućne brojeve u tim istim ulicama, danas hrvatska Vlada stavlja obvezu tim ljudima da mijenjaju važeće osobne iskaznice zato što tijela lokalne samouprave nisu odradila dio posla za koja su nadležna – upozorio je Mlakar.

Podsjetio je na obvezne upute Državnog izbornog povjerenstva iz 2005. godine za predsjedničke izbore.

- U njima stoji da su birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj dužni prije glasovanja predočiti biračkom odboru dokaz o identitetu, putovnicu, stranu osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu bez obzira je li isprava izdana u Republici Hrvatskoj ili inozemstvu, te je li isprava važeća ili je istekao rok važenja. Dakle bitno je da se radi o javnoj ispravi iz koje se nedvojbeno može utvrditi identitet birača – zaključio je Mlakar.

>> Arsen Bauk: Ne postoje duhovi među biračima

Komentara 12

UI
Uvijek_iskreno
16:19 11.12.2014.

Kako god bilo, crveni gube svaku bitku, narod im je okrenuo leđa i vrijeme je za smjenu Josipovića! Mogu pokušati što god im padne na pamet, ali protiv volje birača ne mogu! A narod kaže Kolinda!

DE
desnooo
16:15 11.12.2014.

ovoj antihrvatskoj Vladi odgovara mala izlaznost...al mislim da im je odzvonilo i da im je ovo zadnja godina mandata i posljednjih par tjedana predsjedničenja njihovog kandidata

UI
Uvijek_iskreno
16:16 11.12.2014.

Uskraćivanjem ustavnog prava biračima SDP pokušava namjestiti rezultate izbora jer zna da Josipović nema šanse kod Kolinde!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije