Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGLASIO SE I SDP-ovac

HDZ krivi Piculu što se u izvješću ne spominju konstitutivni narodi u BiH

Tonino Picula
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
25.06.2021.
u 18:20

Picula: Spriječio sam amandman o sankcijama Hrvatskoj

Izvješće Europskog parlamenta o Bosni i Hercegovini prvi put otkako i hrvatski zastupnici sjede u tom parlamentu ne sadrži spominjanje konstitutivnih naroda, a u četvrtak nakon glasanja u Bruxellesu iz izjava HDZ-ovaca moglo se naslutiti da prebacuju krivnju za taj neuspjeh na SDP-ovce, posebno na Tonina Piculu, koji u Klubu zastupnika europskih socijalista (S&D) ima ulogu koordinatora za vanjsku politiku.

SDP-ovi europarlamentarci Picula, Predrag Fred Matić, Biljana Borzan i Romana Jerković podržali su amandmane na izvješće kojima se željelo ubaciti spominjanje konstitutivnih naroda, no nitko drugi iz njihova kluba S&D-a nije to podržao, nego su se svrstali uz zelene koji su bili izričito protiv.

Socijalisti su krivi što ovo nije prošlo. Ovdje se vidi suradnja socijalista sa zelenima. Zna se točno tko je tamo u S&D-u trebao odraditi posao, a nije ga odradio – izjavila je Željana Zovko (HDZ), koja kaže da je nagovorila klub zastupnika konzervativaca i reformista (ECR) da podrži amandman o konstitutivnim narodima koji je podržao i klub europskih pučana (EPP).

Ali to nije bila dovoljno bez podrške S&D-a koja bi sezala dublje od četiri hrvatska SDP-ovca. Sve to komentirao je i premijer Andrej Plenković, koji je u četvrtak bio u Bruxellesu zbog Europskog vijeća.

– HDZ je bio za spominjanje konstitutivnosti triju naroda u BiH, ali ove druge grupacije nisu bile za. Liberali, zeleni, a ni socijalisti nisu pokazivali volju za taj amandman – rekao je Plenković.

Na naš upit kako komentira to što HDZ-ovci između redova krive njega kao vanjskopolitičkog koordinatora S&D-a za neuspjeh u mobiliziranju svojih kolega u obranu konstitutivnosti naroda u BiH, Tonino Picula odgovara:

– Ako je to interpretacija, onda kolege iz EPP/HDZ-a imaju zbilja težak dan, i zbog neuspjeha u osporavanju izvješća kolege Matića. Kao zastupnik sam glasao, kao i svaki put, u korist spominjanja konstitutivnih naroda. A kao koordinator sam spriječio podršku daleko opasnijim amandmanima nekih grupacija o uvođenju sankcija Hrvatskoj zbog postupanja glede neregularnih migracija na granici s BiH – kaže Picula.

 

Komentara 8

BU
burza
19:12 25.06.2021.

Pa morao je razmisljati o abortusu besplatnim uloscima koga briga za Hrvate u bih nisu njegovi glasaci

Avatar Mamlazac
Mamlazac
23:53 25.06.2021.

Picula nemoze drugcije, Socijalisti imaju jedino gradjanske drzave u svom programu, oni i zeleni nisu za naionalne drzave, dodajmo slobodno i neoliberale.

BE
bezvrijedanyugodinar
19:02 25.06.2021.

Spasijo nas je od "uvođenja sankcija Hrvatskoj zbog postupanja glede neregularnih migracija na granici s BiH"( hebo.te što je mislo sa tom rečenicom, ovaj je još u domeni ck i njihovih izvještaja gdje nosi pola razumio ššto žele raći). Pa Pa tvoji lijevi non stop tuže Hrvatsku da se na granici ne postupa sa migranima kak ljevičati misle kak ti bi trebalo, a što oni ilegalno prelaze granicu nikome ništa,,svašta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije