Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

HDZ jača lokalne šerife

11.07.2017.
u 00:00

Izravni model biranja lokalnih šefova nije ispunio očekivanja; ne treba ga ukinuti nego mijenjati, ali ne na način na koji to traže vladajući, tvrdi profesor Ivan Koprić

Usporedo s najavom HDZ-a da bi trebalo provesti izmjene zakona koje će zaštititi lokalne čelnike od smjenjivanja zbog šarolikih sastava gradskih i županijskih parlamenata koji bi na proračunima mogli rušiti neposredno izabrane gradonačelnike, načelnike i župane (što je već prozvano „lex šerif“), sve se više pokazuje da izravni model biranja lokalnih šefova, uveden 2009. godine, nije ispunio očekivanja.

Zasad se tek zna da je Ministarstvo uprave, po želji HDZ-a, ekipiralo povjerenstvo koje bi ovih dana trebalo održati prvi sastanak i koje će predložiti izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, te da bi glavna izmjena, prema najavama, bila ta da lokalni parlamenti više na proračunu ne bi mogli rušiti lokalnog čelnika (što je uvedeno 2013.), nego bi na izbore, ne prođe li proračun, ponovno išlo samo predstavničko tijelo. 

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka ili u e-izdanju

Od ostalih tema izdvajamo: 

>>Kuća arhitekta Vedrana Jukića proglašena najboljom na svijetu     

>> Treba li nam bonton za turiste     

>> Tigrasti komarac može prenijeti 22 bolesti     

>> Nakon Dalmacije bogati Sajwani istražuje Istru    

>> Pšenični proizvodi glavni uzročnici pretilosti, raka i depresije     

>> 15 knjiga koje morate pročitati na plaži ovo ljeto     

>> Novi vlasnik Nove TV: prvim novcem kupio je bijeli Rolls-Royce, a bio je i pod istragom kongresa 

 

Komentara 6

PO
pozornik66
22:27 10.07.2017.

Nije samo hdz, hns, manjinci i ostali, ali Novinar ne smi zucnit protiv ovih drugih nego samo lupa po hdz-eu. Partijski odgojeno

CA
carlo20
22:39 10.07.2017.

Ovaj je neki savjetnik Bernardićev. Večernjak ima zadatak kao pravi partijski medij svako malo izreklamirati i upoznati javnost s likovima iz Bernardićevog kruga, pročitani ste sdp gubitnici.

ZR
Ze Roberto u
23:34 10.07.2017.

Baš dobar naslov, a,!! ?? Drugarice Ševo ....! Izabrani čelnici nisu nikakovi šerifi, nego pošteni ljudi koje su birali pošteni birači!!! A to što partija nestaje? ... pa zar već nije krajnje vrijeme?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije