Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trg hrvatskih branitelja

HDZ i partneri uz pomoć Sinčića promijenili naziv Trga Josipa Broza Tita

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
18.07.2017.
u 20:15

Karlovčani su tako, i prije kolega iz zagrebačke Gradske skupštine, 'srušili' naziv jednog gradskog trga s Titovim imenom.

Zahvaljujući vijećnicima HDZ-a i njihovim koalicijskim partnerima, podršci Ivana V. Sinčića i kolege iz Živog zida, karlovačko je Gradsko vijeće danas promijenilo naziv Trga Josipa Broza Tita u Trg hrvatskih branitelja.

Karlovčani su tako, i prije kolega u zagrebačkoj Gradskoj skupštini gdje je priča o promjeni imena Trga maršala Tita sa Zlatkom Hasanbegovićem i Brunom Esih i počela, 'srušili' naziv jednog gradskog trga s Titovim imenom. Točnije Trg Josipa Broza Tita pripojili su Trgu hrvatskih branitelja jer je riječ o parceli koja je prije nekoliko godina i bila isti trg. Prije nekoliko je godina razdvojen na Trg hrvatskih branitelja gdje je i spomenik braniteljima, te na Trg Josipa Broza Tita na kojem je gradska tržnica i niz trgovačkih
lanaca, obrta, tvrtki.

Prijedlog o promjeni imena trga dalo je devet udruga proisteklih iz Domovinskog rata čiji su predstavnici došli na sjednicu Gradskog vijeća na raspravu o toj temi.

Ujedinjena karlovačka oporba, a čine je SDP, Živi zid i nezavisna lista Davora Petračića, prijedlogom za skidanje zadnje točke dnevnog reda, pokušala je ovu priču odgoditi, no HDZ-ova je većina bila protiv toga. Stoga je već gotovo na kraju radnoga dana, iza 17 sati i nakon 33 točke dnevnog reda, na red došla i rasprava o Titu koja je trajala više od sata. Završila je očekivano; 17 vijećnika je bilo za promjenu naziva trga, tri su SDP-ova vijećnika bila protiv, četiri suzdržana, a među njima tri nezavisna vijećnika i jedan iz Živog zida.

- Nemamo se mi u Karlovcu razloga sramiti zbog ove odluke. Ne znam čega bismo se to trebali sramiti. Hajdemo biti prvi u Hrvatskoj koji će ovako odlučiti – poručio je Damir Mandić, karlovački gradonačelnik koji smatra da njegovo mišljenje dijeli većina Karlovčana.

No, SDP-ov Dario Janković nazvao je prijedlog manipulacijom braniteljima. HDZ-ova vijećnica Marija Pavičić kazala je da branitelji zaslužuju veliki trg sa spomenikom, jer je to jedino mjesto gdje im se može odati počast, a da Tito, kao najveći diktator i zločinac pod čijom su čizmom stradavali i Karlovčani, to ne zaslužuje. Podsjetila je da je u Domovinskom ratu poginulo oko 600 branitelja, te da se braniteljskim udrugama po ovom pitanju ne manipulira.

Ivan Vilibor Sinčić kazao je da će glasati za promjenu jer HDZ-u i partnerima to očito jako puno znači, iako smatra da Karlovac ima većih i pametnijih problema, pa se nada da će, nakon ove promjene, vladajući vijećnici moći lakše pričati o budućnosti.

U raspravi su se citirali i izvodi iz knjige Franje Tuđmana. Njegove pohvale Josipa Broza istaknuo je Dario Janković (SDP), a negativne strane Titovog rada iz pera Franje Tuđmana citirao je HDZ-ov Matija Furač.

- Ja sam za to da branitelji imaju svoj trg. Pa ja sam bio dio karlovačke vlasti koja je priču oko spomenika braniteljima u Karlovcu i pokrenula. No, sada ispada da svatko tko ima drugačije mišljenje o promjeni naziva Trga J. Broza Tita je i protiv branitelja, što je manipulacija i laž. Smatram i pitam vas zar čovjek kojeg i Tuđman spominje kao jednog od najvećih državnika u Europi koji se suprotstavio Staljinu kada je čitav zapad bio nemoćan, ne zaslužuje komadić ulice u Karlovcu – dodao je Dario Janković.

Marko Kraljević iz Živog zida smatra kako su Karlovčani i branitelji branili ovaj dio Hrvatske stoljećima, a ne samo u Domovinskom ratu.

– Najveće nasljeđe koje su nam hrvatski branitelji ostavili je sloboda mišljenja. Braniteljima hvala, ali i Tito zaslužuje ulicu u ovom gradu. Ipak, glasat ću za promjenu naziva Trga zbog budućnosti, jer živimo u vremenima kada nekim političarima treba samo korak da postanu i gori od Tita i da počnu kažnjavati slobodu mišljenja – kazao je Marko Kraljević iz Živog zida. Tihomir Ivšić, nezavisni vijećnik kazao je da smo i danas skloni kultu ličnosti i da Karlovcu treba Ulica hrvatskih antifašista.

- Trebamo izbjegavati tenzije, a ovo pitanje svakako dijeli Karlovčane. Meni je svejedno kako će se trg zvati, ali poznajem ljude koji su davno plakali za Titom, a danas su u prvim redovima onih koji traže promjenu naziva trga. To mijenjanje mišljenja 'kako bura puše' je opasno – kazala je nezavisna Marija Bodružić Zorić.

- Antifašizam je stvar stava i ovime antifašizam kao europska vrijednost u Karlovcu nije doveden u pitanje. Dapače, oni koji su 1991. godine ustali protiv fašizma tadašnjeg režima bili su antifašisti. Tito je gušio elementarna ljudska prava, mogao je biti demokrat i nakon 1945. godine pretvoriti Jugoslaviju u države poput Austrije, Španjolske, ali to nije učinio. Nije on doveo do demokratske Hrvatske, već smrt i zdravlje mnogih branitelja. Karlovac će, i nakon ove promjene, biti antifašistički i braniteljski grad. Po meni, Karlovcu treba Trg žrtava totalitarnih režima. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali tvrdim da je komunizam nanio najveće štete antifašizmu. I da smo 2000. godine bili u stanju razlučiti komunizam od antifašizma, da se idućih 17 godina nismo nadvikivali tko je veći Hrvat, danas bi nam bilo bolje. Ovu promjenu imena trga dugujemo onima kojih danas nema, koju su poginuli za demokratsku Hrvatsku, za slobodnu izražavanja, za stav koji svatko mora imati i za koji je odgovoran. Nakon ovoga, vjerujem, ideoloških nadvikivanja više neće biti, već samo argumentirane rasprave o projektima za budućnost – kazao je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

Komentara 170

Avatar BuzzLightyear
BuzzLightyear
20:42 18.07.2017.

Rusi su se Staljina odrekli prije 60 godina. Mi svoga zločinca tek sada. Al bolje ikad nego nikad.

DE
derin
20:42 18.07.2017.

Valjda ce jednog dana i Hrvatska dobiti pravu ljevicu po uzoru na Skandinaviju, a ne ovu jugonostalgiju.

Avatar Kolo-Tg
Kolo-Tg
20:31 18.07.2017.

Živi zid pokazuje normalnu stranu ovom ste dobili puno. Jugoslaveni nakon sto su ostali bez drzave ostaju bez simbola te zlocinacke tvorevine. Karlovcani cestitam !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije