Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAPUNICA Momir Sumić i Stipe Vela odustali od drugoga kruga protiv Ante Miličića

HDZ i SDP pobjegli od utrke s ugostiteljem iz Podgore

26.05.2009.
u 17:10

PODGORA – Neobična situacija, koja već dobiva elemente napete sapunice, dogodila se u Podgori. Samo nekoliko dana prije drugoga izbornog kruga Podgora je ostala bez kandidata dviju stranaka koje su se plasirale na prva tri mjesta.

Upada četvrti
U drugome su se krugu, naime, trebali natjecati SDP-ov Momir Sumić, koji je osvojio 32% glasova, i Ante Miličić, nositelj Nezavisne liste ugostitelja s osvojenih 29% glasova. Međutim, Sumić je odustao od utrke za fotelju iz koje je mjestom vladao punih 12 godina. Čuđenju tu nije kraj jer ruke je digao i treći kandidat, Stipe Vela, HDZ-ov adut za načelnika! Četvrti prema broju glasova, kojih je osvojio oko 16%, HSP-ov Nenad Glučina neće, međutim, odustati.

Stoga će glasači općine Podgore, koja obuhvaća ne samo to mjesto nego i Drašnice, Živogošće te Igrane, u državi koja je i dalje jako ideološki polarizirana u nedjelju birati između nezavisnoga kandidata i HSP-a, a kome će povjerenje dati 800 birača, koji su 17. svibnja zaokružili SDP ili HDZ, teško je predvidjeti.

Razlozi odustajanja
Momir Sumić kaže da je glavni razlog odustajanja spoznaja da su nezavisni, HDZ i HSP tajno skrojili plan rušenja SDP-a s vlasti. – Dokaz tome je i Velin apel glasačima prije nego što je odustao. Pozvao ih je da glasaju za nezavisne i time pokazao svoje namjere i svoju političku nezrelost – kazao je Sumić.

Tvrdi da je razloge odustajanja objasnio svojim biračima.

– Analizirajući funkcioniranje budućega vijeća, procijenili smo da je bolje odustati jer će njima pripasti sedam mandata. Jedino što me mučilo je izborno tijelo, ali objasnili smo razloge svojim biračima – obrazlaže svoju neobičnu odluku Momir Sumić.

Stipe Vela priznaje da je situacija postala neobična zbog činjenice da je birače pozvao da se priklone nezavisnima, a s druge strane, u Županiji su zajedno HDZ i HSP, koji se sada javlja kao rival nezavisnima.

– Podržao sam nezavisne prvoga dana i pri tome ostajem. Stava sam da je bolje ići bilo kamo nego stajati u mjestu – kaže Vela, koji kaže kako nije mogao znati da će se natjecanje pretvoriti u cirkus i SDP optužuje za prijevaru birača.

Zanimljiva je priča iz Podgore, rekli bismo, tipično naša. Jedni druge optužuje za prijevaru birača, a zapravo je prava istina da je i Podgora postala mjesto koje je dokazalo da su im političari iz stranaka dosadili. Jer, Nezavisna lista ugostitelja u drugome krugu imala je ionako najviše izgleda.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije