Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HDZ i dalje prvi izbor građana, SDP drugi, gužva oko trećeg mjesta

Predsjednik Republike i dalje gubi potporu za svoj rad. Njegov rad ne odobrava 58 posto ispitanika, a odobrava njih 35 posto, ne zna 7 posto
25. studenoga 2020. u 20:09 47 komentara 4117 prikaza
Crobarometar
Foto: Dnevnik Nove TV
Pogledajte galeriju 1/8

HDZ je i u studenome prvi izbor građana. Pokazuje to istraživanje Crobarometar koje je provedeno za Dnevnik Nove TV.

Zagreb: Andrej Plenkoivć dao izjavu medijima Vladajuća stranka dovršila izbore HDZ izabrao ključne igrače za nadolazeće lokalne izbore

Za HDZ bi glasovalo 31,5 posto građana, dok bi za SDP glasovalo njih 17,6 posto. HDZ unatoč koronakrizi i dalje ima čvrstu potporu iako je posljednja tri mjeseca stranka izgubila 2 postotna poena. SDP je tamo gdje je bio posljednjih mjeseci, bez bitnog pomaka.

Domovinski pokret je na 7,5 posto, odmah iza je Most sa 7,4 posto i na kraju Možemo sa 6,5 posto.

Sve ostale stranke su daleko ispod. Pametno ima potporu od 3,6 posto, ali više ne postoje tamo gdje su i krenuli, stranku su napustili svi u gradu i županiji.

Crobarometar | Autor : Dnevnik Nove TV Foto: Dnevnik Nove TV

IDS je na 2,1 posto potpore, HSU na 1,7 posto, HSS 1,6 posto, Živi zid 1,4 posto, a HNS je na 1,2 posto i jedina s više od 1 posto potpore još je Radnička fronta s 1,1 posto.

Partneri HDZ-a - HSLS i Reformisti dobivaju 0,5 posto potpore. Suverenisti su tako na desnici s 0,4 posto, a Stranka s imenom i prezimenom Dalije Orešković, koja je odnedavno supredsjednica nove stranke Centar, ima potporu od 0,4 posto. Neodlučnih birača je 10,5 posto.

Vlada ne može računati na potporu u nadolazećem razdoblju. Većina građana ne podupire rad Vlade, njih 56 posto i tako je već treći mjesec, a taj broj i dalje raste. Pada broj onih koji daju potporu politikama Vlade, trenutačno ih je 36 posto. Ne zna 8 posto.

Kraj trulih kompromisa Tko će biti kandidati HDZ-a i SDP-a koji će dobiti ključne bitke na lokalnim izborima

Istodobno, u drugom valu pandemije Vlada ne može očekivati optimizam kao u prvom valu. Građani su sve pesimističniji. 66 posto smatra da zemlja ide u pogrešnom smjeru, a 24 posto da ide u dobrom smjeru. Kada se demografski pogleda, mladi su izrazito pesimistični, a starija populacija je više optimistična.

Predsjednik Republike i dalje gubi potporu za svoj rad. Tako je od rujna, kada se topi potpora koju je imao prije. Njegov rad ne odobrava 58 posto ispitanika, a odobrava njih 35 posto, ne zna 7 posto.

I tri institucije građani su ocijenili lošije nego protekli mjesec. Prvi je i dalje Ured predsjednika koji bi dobio 2,57 ili 'trojku', Vlada se približila Uredu predsjednika i sada dobiva 2,51 ili 'trojku' i na kraju Hrvatski sabor ima potporu 2,19 posto ili 'dvojku'.

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • Avatar sadmitrebato
  sadmitrebato:

  samo 24% ljudi smatra da država ide u dobrom smjeru, a hdz ima 31%, baš zanimljivo...

 • Avatar Krile102
  Krile102:

  Kakav narod takva i vlast.

 • Mircen:

  Poštovani izbori u Mostaru, Kupresu i Stockholmu su krivotvoreni. Krivotvoreni. Jel znate što to znači? I to čak nije niti prvi put jer su i krivotvoreni originalni potpisi referendumskih inicijativa. Već dva puta je dakle izvršen državni udar na hrvatski ... prikaži još! narod kao izborno tijelo. I naravno nikom ništa. ...