Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HDZ izabrao ključne igrače za nadolazeće lokalne izbore

U većini drugih sredina pobjednik je bio jasan već i zbog činjenice da se za čelnu funkciju uglavnom “natjecao” samo jedan kandidat.
24. studenoga 2020. u 08:32 5 komentara 424 prikaza
Zagreb: Andrej Plenkoivć dao izjavu medijima
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

HDZ-ove županijske, gradske i općinske organizacije izabrale su u nedjelju svoje predsjednike i potpredsjednike, prvi put po sustavu jedan član – jedan glas, a u mnogim bi se sredinama moglo dodati i – jedan kandidat. Posebnih iznenađenja na izborima nije bilo. Stranka je, kao i toliko puta dosad, u najvećoj mjeri poslušala upute stranačke središnjice, koja se pak odlučila na čuvanje starih odnosa i struktura na svim razinama. Da se previše nije marilo za načelo supsidijarnosti, po kojem se o lokalnim vodstvima odlučuje na lokalnoj razini, zorno su pokazale i izjave Andreja Plenkovića.

UNUTARSTRANAČKI IZBORI Ovo su nova vodstva HDZ-a u Sisku, Karlovcu, Rijeci i Istri

Četiri potpredsjednika

Na sam izborni dan primjerice, Plenković je u televizijske kamere članstvu jasno dao do znanja koga želi vidjeti na čelu organizacije u Vukovarsko-srijemskoj županiji, jednoj od rijetkih u kojoj su se za šefovsku poziciju natjecala dva kandidata. U većini drugih sredina pobjednik je bio jasan već i zbog činjenice da se za čelnu funkciju uglavnom “natjecao” samo jedan kandidat. Tako je bilo i u Zagrebu, gdje je odabir stranačkog vrha pao na Mislava Hermana, uz kojega su “u paketu” ponuđena i četvorica potpredsjednika – Zvonimir Milas, Frane Barbarić, Ante Plazonić i Mario Župan.

Izborom potpredsjednika se, uz jačanje utjecaja središnjice, očito nastojalo pokriti i interese struja u zagrebačkom HDZ-u, uključujući i onu blisku gradonačelniku Milanu Bandiću, pa u Zagrebu zasad ne treba očekivati dramatičnu promjenu u politici stranke. Svojevrsno iznenađenje bila je izjava Mislava Hermana na izborni dan kojom je potvrdio da je spreman ući u utrku za zagrebačkog gradonačelnika na lokalnim izborima u svibnju, odluči li tako zagrebačka organizacija HDZ-a.

Split: Vice Mihanović glasuje na unutarstranačkim izborima HDZ-a jedini kandidat Vice Mihanović novi predsjednik splitskog HDZ-a

Hermana naime malo tko doživljava kao čovjeka koji bi u utrci za gradonačelnika mogao konkurirati Milanu Bandiću. Dapače, zagrebački HDZ-ovci govore kako bi njegov izbor za HDZ-ova gradonačelničkog kandidata značio da se stranka još jednom odlučila za alibi kandidata, odnosno radije za čuvanje Bandićeve pozicije nego da riskira da vlast u Zagrebu preuzme ljevica.

HDZ ostaje uz Bandića?

Koliko je HDZ-u stalo do rušenja Bandića pokazuje i Hermanova najava da suradnja s Bandićem ide dalje, unatoč najnovijim optužbama vezanim uz enormni rast troškova za sljemensku žičaru. Podsjetimo, iz HDZ-a su proteklih dana stizale informacije da na kandidaturu za gradonačelnika stranka nagovara Damira Vanđelića, šefa Fonda za obnovu Zagreba, no pitanje je kolike bi šanse i on imao ako bi ga podupirala stranka koja će, očito, do zadnjeg dana stajati uz korupcijskim aferama “načetog” gradonačelnika. 

 

 

Vice Mihanović predsjednik u Splitu

Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave i predsjednik GK Mejaši, novi je predsjednik splitskog HDZ-a. Bio je jedini kandidat. Dosadašnji predsjednik Petar Škorić dao je ostavku u Gradskom vijeću Splita kako bi oslobodio prostor svome nasljedniku koji je nakon odustajanja gradonačelnika Andre Krstulovića Opare najizgledniji kandidat HDZ-a za gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima. I bivši ministar Lovro Kuščević bio je jedini kandidat pa je izabran za predsjednika HDZ-a Nerežišća. Gdje je bilo protukandidata, bilo je i iznenađenja. U Trilju je izgubio gradonačelnik Ivan Šipić, koji je triljski HDZ vodio od 2011., od dogradonačelnika Ivana Bugarina. Ivan Škaričić, ravnatelj Doma za stare i nemoćne Split, izgubio je od dr. Josipa Banovića. U Baškoj Vodi, aktualni načelnik općine Joško Roščić pobijedio je dosadašnjeg predsjednika stranke i svoga zamjenika Filipa Vidulina. Ante Sanader će i dalje voditi splitsko-dalmatinsku županijsku organizaciju HDZ-a. I on je bio jedini kandidat.

Banožić pobijedio Dabru, Juzbašić Miličevića

Ministar obrane Mario Banožić na nedjeljnim izborima izabran je za predsjednika HDZ-a Vukovarskosrijemske županije. U izbornoj utakmici bio je uspješniji od dožupana Josipa Dabre, koji mu je čestitao na pobjedi uz poruku kako smatra da su najveći projekti za budućnost, a da je za početak najvažnije biti čovjek neokaljana obraza, kao i da će na tim projektima i dalje marljivo raditi. – Nema starih i mladih. Samo sposobnih i nesposobnih, stručnih i nestručnih. Moja su vrata otvorena svima koji žele dobiti priliku i dokazati se radom za našu Vukovarsko-srijemsku županiju – rekao je Banožić nakon pobjede. Kada je riječ o daljnjoj suradnji s Dabrom, kazao je kako je dobrodošao svatko tko želi raditi na dobrobit Županije, a za njihov dalji međusobni odnos rekao je kako on nema problema ni s kim unutar HDZ-a pa tako ni s Dabrom. Treba svakako istaknuti i pobjedu Damira Juzbašića za predsjednika HDZ-a Županje koji je pobijedio dosadašnjeg predsjednika i aktualnog gradonačelnika Davora Miličevića. S obzirom na rezultate, mogu se očekivati velike promjene u Županji. 

ogulin
plaća je od 4800 do 7000 kuna
Gradi se najveća tvornica drvenih podova na svijetu: Na raspolaganju nam je 300 radnika, trebamo ih još
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
  • Judita:

    Nadam se da će HDZ napokon imati kvalitetnog kandidata u Zagrebu, ostali ne obećavaju...

  • manipulacija:

    HDZ kao najveća stranka definitivno ima najveće šanse za odabir pravih kandidata

  • Tramp:

    Tko sa Bandićem tikve sadi, peći će kolače!