Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
START KAMPANJE

HDZ cilja na 350.000 potpisa za predsjednicu

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/3
05.11.2019.
u 16:36

Stranke se pripremaju za predsjedničke izbore, a brojem potpisa birača pokazat će se prva podrška

Kada Vlada raspiše predsjedničke izbore, čiji će se prvi krug održati 22. prosinca, a drugi 5. siječnja, počet će teći i rokovi za prikupljanje potpisa potrebnih za kandidaturu. U 12 dana svaki kandidat mora prikupiti 10.000 potpisa birača kako bi službeno postao kandidat na predsjedničkim izborima.

Nema zanosa

Prikupljanje potpisa često se koristi i kao odmjeravanje snaga, pa je HDZ, koji je tada bio u oporbi, za tadašnju izazivačicu Kolindu Grabar-Kitarović prije pet godina prikupio više od 300.000 potpisa. U predsjedničinu stožeru jučer su nam rekli kako je 2014. godine bilo 350.000 potpisa te da će i za ovu kandidaturu pokušati doseći tu brojku.

– Nema zanosa kao prije pet godina kada je HDZ bio u opoziciji, ali probat ćemo doći do 350.000 potpisa. Na terenu imamo oko 500 lokalnih izbornih stožera i sve lokalne organizacije, od temeljnih ogranaka nadalje, imat će obavezu prikupljanja potpisa za Kolindu Grabar-Kitarović – rekli su nam u predsjedničinu stožeru. Predsjednica će 11. studenog u dvorani Globus na Velesajmu predstaviti svoj predsjednički program za drugi mandat, a prije službenog početka kampanje održat će dvije stranačke klauzure za kontinentalnu i jadransku Hrvatsku. U kampanji, Kolinda Grabar-Kitarović imat će četiri velika skupa u Osijeku, Zagrebu, Splitu i završni u Zagrebu te četiri donatorske večere na kojima će se, kao i prije pet godina, prikupljati novac za njezinu kampanju. Ostatak kampanje vodit će obilazeći Hrvatsku.

Te 2014. godine Ivo Josipović, kao tadašnji predsjednik RH, predao je oko 200.000 potpisa. U prikupljanju potpisa ključnu ulogu ima stranka, odnosno stranačka infrastruktura, koja podržava određenog predsjedničkog kandidata.

U stožeru Zorana Milanovića, kandidata SDP-a, poručuju da će Milanoviću, primarno SDP, ali i ostale stranke koje ga podržavaju, prikupiti dovoljan broj potpisa za kandidaturu.

– Točnim brojem potpisa koje ćemo skupiti ne opterećujemo se jer je to još samo jedna formalnost koju treba ispuniti u kampanji – rekao nam je Nikola Jelić, glasnogovornik Milanovićeve kampanje. Za razliku od Kolinde Grabar-Kitarović, Milanović neće imati velike skupove, nego će se njegova kampanja i dalje temeljiti na maksimalnoj prisutnosti na terenu, među ljudima.

– Skup koji će Milanović imati u Tvornici u subotu označit će drugu fazu njegove predsjedničke kampanje – dodao je Jelić. Ni u stožeru Miroslava Škore neće se natjecati u broju prikupljenih potpisa. Mate Mijić, glasnogovornike Škorine kampanje, objašnjava da im nije cilj neka egzaktna brojka jer se oslanjaju na volontere koji pomažu u kampanji Miroslava Škore.

Pokrili cijelu Hrvatsku

– Naravno da ćemo ići na što ambiciozniji broj potpisa, ali ne možemo prenapregnuti naše volontere i od njih tražiti da se potroše na prikupljanju potpisa jer nam ti ljudi trebaju u cijeloj kampanji i, posebno, kao promatrači na izborima – rekao nam je Mijić.

Pojasnio je da se Škorinu stožeru od 2. rujna dosad javilo gotovo 5000 volontera, što je prilična brojka.

– Pokrili smo cijelu Hrvatsku, imamo koordinatore svugdje na terenu, pa čak i u Istri i Varaždinu, područjima koja su tradicionalno više lijevo orijentirana – dodao je Mijić.

Komentara 37

DD
duda.dudica
17:20 05.11.2019.

Hrvatskom narodu nitko nikada neće odgovarati,ma na bilo kojoj on funkciji bio.Kolinda se pokazala kao vrlo dobar predstavnik Hrvatske drzave i tako treba i ostati.

MA
MateBobanheroj
17:12 05.11.2019.

Samo Kolindina pobjeda ovu zemlju moze odrzati stabilnom. Nije joj lako othrvati se sljamu zvanom Bljujanec.

ŠN
šnicl
17:14 05.11.2019.

Zašto ne odmah pokazati dominaciju,svejedno će ostat predsjednica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije