Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mamac

HDZ bi zbog HDSSB-a trgovao Osijekom i Vrkiću rušio većinu

Vladimir Šišljagić i Tomislav Karamarko
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
18.09.2014.
u 18:02

Preuzimanjem osječkog Gradskog vijeća Vrkić bi ostao bez većine

HDZ u svojem koalicijskom savezu svakako želi i HDSSB. Iako se Slavonci još čine tvrdim orahom koji neće popustiti zovu najveće oporbene stranke, i onu imaju slabu točku.

Neprirodna koalicija

A to je grad Osijek. HDZ je, potvrdio nam je izvor iz stranke, spreman za buduće savezništvo s HDSSB-om na parlamentarnim izborima trgovati upravo većinom u osječkom Gradskom vijeću. Naime, HDSSB je na posljednjim lokalnim izborima izgubio Osijek, a aktualni gradonačelnik Ivica Vrkić okupio je protiv HDSSB-a veliku koaliciju koju čine i SDP i HDZ te sve ostale stranke osim zelenih i HSP-a dr. Ante Starčević. HDZ se, dakle, našao u neprirodnoj koaliciji, a sve kako bi se eliminiralo HDSSB koji je dotad drmao Osijekom i Slavonijom. Budući da HDZ ima četiri vijećnika, a HDSSB 13, odluči li HDZ napustiti veliku koaliciju, HDSSB-u bi do većine u Gradskom vijeću nedostajala samo dva vijećnika. S druge strane, gubitak većine u Gradskom vijeću Vrkiću bi stvorio veliki problem, a moguća HDSSB-ova većina mogla bi isprovocirati izvanredne izbore. Ne podrži li, primjerice, Gradsko vijeće u konačnici Vrkićev proračun, prema novom zakonu – raspustilo bi se i Vijeće, a na izbore bi morao i gradonačelnik. HDZ je pak nedavno sklopio koaliciju s HSLS-om, a razgovaraju i s Hrastom te se nadaju da će i njih privoljeti na savezništvo.

Eliminiranje Saveza

Kada bi uspjeli pridobiti i HDSSB, to bi značilo da su s političke scene eliminirali svog konkurenta – Savez za Hrvatsku u kojem je HDSSB najjača karika. Iako je HDZ već slao poruke HDSSB-u, odgovori Branimira Glavaša Tomislavu Karamarku bili su poprilično neugodni.

I formalni predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić nedavno nam je rekao da s HDZ-om o koaliciji nije razgovarao. HDSSB 8. listopada bira novo vodstvo stranke, a odluke o koalicijama bit će prepuštene novoj ekipi. Kandidat je za novog šefa Dragan Vulin, dožupan osječko-baranjski, a iz HDSSB-a se čuje da je došlo vrijeme da ta stranka nacionalno participira u vlasti. HDSSB je dosad bio u oporbi, a ako su odlučili da je vrijeme da dođu na vlast, onda je to najizglednije s HDZ-om.

>> HDSSB je u silaznoj putanji pa Glavaš želi za šefa mladog Vulina

>> Ako treba, Karamarko će i s Glavašem, a Milanović s Holy

>> Ljevica okuplja veći blok, HDZ jači i još raste

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar mihic
mihic
00:43 19.09.2014.

Još vam fale uzela i pupovac i imate vladu iz 2007. bravo

Avatar žič
žič
19:30 18.09.2014.

radi ovakvih politickih i ostalih svinjarija bi trebalo pod hitno uvesti preferencionalno glasanje....

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
09:54 19.09.2014.

To je i bila jedna stranka a vrijeme ja da i u HDSSBu dodje do promjena . Ovo lutanje povjesnim bespucima donijelo mu je nepopularnost i odnijelo glasove .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije