Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiza političke scene

Ljevica okuplja veći blok, HDZ jači i još raste

karamarko
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
Autor
Ivanka Toma
27.08.2014.
u 12:55

Puhovski: HDZ je daleko od izborne pobjede, ali lijeva opcija koja vodi tek se treba do kraja definirati, posebno ORaH koji je došao do plafona

Realni trendovi u rejtingu političkih stranaka na temelju kojih bi se mogle prosuđivati njihove šanse za osvajanje vlasti na idućim parlamentarnim izborima mogu se očekivati najranije na jesen.

Prerano je, smatra politički analitičar Žarko Puhovski, čak i za prognozu ishoda predsjedničkih izbora. No, kada se zagleda u rezultate zadnjih anketa, Puhovski tvrdi da HDZ ima najmanje razloga za slavlje.

SDP i ORaH daleko su jači od desnice. No pitanje je hoće li tako biti i za 14 mjeseci. Da su sada izbori, HDZ bi ih mogao dobiti jedino tako da ga podrži konfederacija koju bi činili Milan Bandić, Ivan Jakovčić, Ivan Vrkić, Radimir Čačić i eventualno Nikica Gabrić – uvjeren je Puhovski.

Kaže da, kada bi HDZ na izborima osvojio i relativnu većinu, to nakon događaja u Vukovaru više ne bi značilo automatsku podršku zastupnika nacionalnih manjina.

Iskustvo drugih izbora

U HDZ-u, međutim, ne priznaju rezultate anketa i pozivaju se na iskustvo s europarlamentarnih izbora. Premda su uvjereni da je stranka toliko jaka da bi mogla i sama na izbore (rejting im se popeo na 25,9 posto), na njih će ići u koaliciji, i to isključivo sa strankama desnice. Naš sugovornik iz vodstva HDZ-a špekulacije o eventualnoj šansi za dobivanje izbora uz podršku Bandića, Čačića, Vrkića i Jakovčića smatra besmislenima. Kaže da HDZ-u nije na kraj pameti koalirati s njima niti mu to treba budući da mu se stranke s desnog političkog spektra same nude. Kada je riječ o HDSSB-u, tu su stvari drugačije i koalicija je poželjna. Ali onoliko, dodaje naš sugovornik, koliko je HDZ želi.

Puhovski pak smatra da bi ulazak u koaliciju s HDZ-om bio kraj HDSSB-a jer bi se stranka naprosto utopila u HDZ-u.

Kada analizira lijevi politički spektar, Puhovski naglašava da je s potporom od 15 posto birača ORaH dosegnuo svoj plafon.

– Sada je vrijeme da svi u toj stranci shvate da je podrška koju imaju rezultat razočaranih SDP-ovih birača te da se odluče hoće li biti stranka ljevice koja se nije kontaminirala vlašću ili će biti stranka koja se bavi ekologijom.

Zaustavljen pad Laburista

Za ljevicu je dobro zaustavljanje pada rejtinga Laburista koji su dobili podršku 5,8 posto anketiranih birača.

U SDP-u nam kažu da je još rano za prave pokazatelje rejtinga stranaka budući da nismo ni zakoračili u izbornu godinu.

Čudi ih, međutim, pad rejtinga SDP-a (podupire ih 17,5 posto ispitanika) budući da se ništa bitno nije zbivalo u vrijeme provođenja ankete.

To im je signal da trebaju uložiti više truda u motivaciju birača.

Komentara 57

DU
Deleted user
13:14 27.08.2014.

Zašto uvijek Puhovskog pitate za mišljenje? On je jedini pouzdani politički analitičar?

DU
Deleted user
13:07 27.08.2014.

Opet Puhovski vodu na mlin komunistima okreće. Ne bu prošlo.

DU
Deleted user
13:10 27.08.2014.

Orah neće prijeći izborni prag, kao ni Čačić ni Bandić, ni Gabrić, a niti HNS bez Čačića. Sve ide u prilog desnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije