Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrh HDZ-a o široj potpori

HDZ bi s IDS-om samo ako odustanu od regionalizacije

Karamarko
Foto: Grgur Žučko/pixsell
1/6
09.01.2016.
u 07:00

Zašto bi samo IDS imao monopol na taj poluotok, rekao je naš sugovornik iz vodstva HDZ-a koji želi dobru klimu u Saboru

Mandatar Tihomir Orešković sastao se jučer s IDS-ovim ministrom turizma u odlasku Darkom Lorencinom, a iz vrha HDZ-a doznajemo da su otvoreni za suradnju s IDS-om kako bi vlada koju će formirati Domoljubna koalicija i Most imala što širu podršku u Saboru.

Izvor iz vrha HDZ-a kaže kako je takva suradnja moguća samo ako IDS bude jasan u stavu o regionalizaciji, odnosno ako odustane od zahtjeva o ukidanju županija i njihovu povezivanju u regije.

HDZ stoji iza županija

HDZ stoji iza županija i nema govora o njihovu ukidanju rekao je naš sugovornik iz HDZ-a. Osim što žele što širu potporu u parlamentu, jer su u HDZ-u svjesni da će za mnoge (reformske) odluke biti potrebna deblja većina, naš izvor iz vrha te stranke kaže kako su HDZ i Domoljubna koalicija zainteresirani za razvoj Istre. Pita se zašto bi IDS imao monopol nad Istrom i bio jedini koji zna što je za taj hrvatski poluotok važno i dobro. Zasad kontakte s IDS-om preko ministra Lorencina ostvaruje mandatar Orešković koji tehničkog ministra turizma poznaje još dok je on radio u Ministarstvu graditeljstva, a Orešković bio predsjednik uprave Plive. Kako doznajemo u HDZ-u, šef te stranke Tomislav Karamarko zasad nije razgovarao sa šefom IDS-a Borisom Miletićem čija stranka u Saboru ima tri zastupnička mjesta.

Za predsjednika Sabora Željka Reinera glasalo je 88 zastupnika. Već smo razgovarali s manjincima i radimo na dogovoru o njihovoj podršci. Dakle, Domoljubna koalicija i Most imaju dobru većinu. Ali i mimo šire parlamentarne podrške, želim da u Saboru imamo dobru atmosferu rekao je naš izvor iz vodstva HDZ-a. Budući da je mandatar Orešković razgovarao i s HNS-ovim ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom i da se, očito, traži potpora i među haenesovcima, sugovornik iz vrha HDZ-a kazao nam je da za suradnju s narodnjacima vrijede jednaka pravila kao i za IDS. Kada je riječ o MUP-u koji u medijima izaziva najviše pozornosti jer ga u svojoj kvoti želi Most, naš sugovornik kaže da HDZ MUP uopće ne zanima. Iz toga se može iščitati da će HDZ Mostu prepustiti MUP, a u HDZ-u objašnjavaju da će Karamarko s pozicije prvog potpredsjednika Vlade za unutarnju politiku i domovinsku sigurnost ionako u svojoj domeni imati i MUP i sigurnosno-obavještajni aparat.

Izvan svog dvorišta

Tomislav Karamarko jučer je izjavio da će Domoljubna koalicija i Most prioritet u odabiru ministara davati stranačkim kandidatima s debelim referencama, a ako njihovi kandidati ne budu udovoljavali kriterijima, tražit će izvan svog dvorišta . U svakom slučaju, nismo opterećeni stranačkim iskaznicama rekao je Karamarko. Dan prije Karamarko se oglasio na Facebooku i napisao da to što se razgovara s ministrima iz Kukuriku koalicije ne znači da im nude ministarska mjesta.

Mandatar Orešković jučer je nakon sastanka s Lorencinom izjavio da mu je čestitao na odličnim rezultatima u turizmu, a na pitanje je li tražio podršku IDS-a, znakovito je odgovorio da se i nakon formiranja vlade nada dobrim odnosima. Ponovio je da za ministre traže najkvalitetnije ljude i točka . Budući da ga je tehnički premijer Milanović u intervjuu Novom listu prozvao da je slučajni mandatar, Orešković mu je odgovorio da je on u Hrvatsku došao jer je spreman preuzeti odgovornost i pomoći da se poboljša standard građana. Na pitanje hoće li i Milanovića, kao dosadašnjeg prvog čovjeka Vlade, pozvati na kavu, Orešković je odgovorio da se s Milanovićem sastao prije nekoliko dana i da su imali otvorenu diskusiju. Na dodatno pitanje pojasnio je da su se susreli na proslavi pravoslavnog Badnjaka. Ubrzo je iz Vlade stiglo priopćenje da se Milanović nije ni sastao ni razgovarao s mandatarom, nego su se sreli na proslavi Badnjaka i izmijenili nekoliko kurtoaznih rečenica.

>>HDZ će za ministre gurati svoje ljude, a najveće izglede imaju Kovač, Jelić i general Krstičević

>>Preokret – HDZ “prepušta” Mostu i MUP i SOA-u. Opet politizacija službi?

Komentara 98

Avatar navijač
navijač
08:46 09.01.2016.

U Istru je ulagala cijela Hrvatska pa i bivśa država. Sad kad su se razvili oni hoće nekakav 'svoj" novac i regiju? Mali morgen.

AJ
ajmo
09:11 09.01.2016.

Istra je zrela za pregled kod Policije i Državnog Odvjetništva.Pozovite Kajina pa ga pitajte što je Istra.No ako svi budu na kraju u Vladi i Srbi i Talijani i ostali čemu onda sve ove gluposti oko Vlade. Treba rez i to u Agencijama udrugama uzeti i to svima jer to su gluposti.Jedino Sport podržavam od udruga.

NE
Neo001
09:18 09.01.2016.

Jugoistru bi trebalo konačno pohrvatiti, vratiti matici zemlji. Od 1914. srbi su na svaki način i najbrutalniji htjeli posrbiti Hrvatsku, a naročito našu obalu. U Istru i Dalmaciju zločinac tito da se dodvori srbima, da ga be likvidiraju, stočnim vagonimaa slao je srbe u Hrvatsku a posebno primorje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije