Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NUDE FINANCIJSKE USLUGE

Hanfa upozorila na društvo OrbisFX: Nema odobrenje za pružanje usluga na području Hrvatske

Zagreb: Održana je konferencija Budu?nost životnog osiguranja
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
05.04.2023.
u 19:19

Hanfa je ponovno pozvala ulagatelje da prije stupanja u poslovni odnos s bilo kojim investicijskim društvom provjere ima li ono potrebne licence i je li se notificiralo za pružanje investicijskih usluga na području Republike Hrvatske

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) upozorila je u srijedu na društvo OrbisFX, koje nudi niz financijskih usluga i registrirano je u Južnoafričkoj Republici, a koje nema odobrenje za pružanje investicijskih i drugih usluga na području Hrvatske. "Hanfa upozorava ulagatelje na području Republike Hrvatske na društvo OrbisFX, koje, prema navodima s internetske stranice orbisfx.com, nudi niz financijskih usluga. Na internetskoj stranici društva navedeno je kako se radi o društvu registriranom u Južnoafričkoj Republici", navodi se u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama Hanfe.

Iz te regulatorne agencije upozoravaju da društvo OrbisFX nema odobrenje za pružanje investicijskih usluga ni ostalih usluga koje se spominju na njegovoj internetskoj stranici na području Republike Hrvatske. Hanfa je stoga pozvala ulagatelje s područja Hrvatske "na oprez prilikom ulaska u poslovni odnos sa spomenutim društvom", uz napomenu kako nema dodatnih informacija o poslovanju tog društva. 

"Hanfa nije nadležna za nadzor zakonitosti poslovanja tog društva niti može utjecati na zaštitu prava i interesa ulagatelja koji poslovni odnos uspostavljaju s tim društvom te sličnim društvima i osobama. Kod takvih pružatelja usluga vrlo često se radi i o nekom obliku prijevare ulagatelja", upozoravaju iz Hanfe.

Napominju pritom da su na internetu dostupne razne stranice preko kojih postoji mogućnost provjere je li kod neke platforme za trgovanje i društva koje upravlja tom platformom riječ o prijevari ili ne. Hanfa "ne može potvrditi vjerodostojnost takvih stranica ni garantirati za točnost informacija koje se na njima nude, no potencijalni ulagatelji mogu uzeti u obzir i te informacije kod donošenja odluke o eventualnom početku trgovanja preko tih platformi", ističu iz regulatorne agencije. 

Podsjećaju i kako je registar društava koja imaju odobrenje Hanfe za pružanje investicijskih usluga i obavljanje investicijskih aktivnosti, registar vezanih zastupnika te popis notificiranih pružatelja financijskih usluga iz drugih država članica Europske unije za izravno pružanje usluga na području Republike Hrvatske dostupni na internetskim stranicama Hanfe.

Hanfa je i u današnjoj objavi ponovno pozvala ulagatelje da prije stupanja u poslovni odnos s bilo kojim investicijskim društvom provjere ima li ono potrebne licence i je li se notificiralo za pružanje investicijskih usluga na području Republike Hrvatske.

Također, pozvala je ulagatelje da u svrhu zaštite svojih interesa pročitaju brošuru u kojoj se detaljno objašnjava na što treba obratiti pozornost prije početka i prilikom online trgovanja financijskim instrumentima. Brošuru je objavila Hanfa i nalazi se na poveznici.

VIDEO Ogorčena Zagrepčanka: Za dva i pol kilometra i pet minuta vožnje taxi platila skoro 14 eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije