Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za vikend visoke temperature i velike gužve, pročitajte upozorenje HAK-a

HAK je pred praznični, ali i veoma vrući vikend, objavio savjete onima koji se spremaju na put...
03. kolovoza 2017. u 18:26 0 komentara 5034 prikaza
Lučko kolona
Foto: Igor Soban/PIXSELL

HAK za vikend prognozira gust promet i velike gužve zbog čega savjetuju dodatan oprez i strpljenje.

Dom zdravlja Siget Žrtva vrućina U Domu zdravlja Siget u liftu pronađena mrtva pacijentica

U petak u poslijepodnevnim satima, očekuje se jačanje prometa na glavnim cestovnim pravcima, zbog čega su mogući zastoji na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče u smjeru juga, javlja HAK.

U subotu, 5. kolovoza, obilježava se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, a povodom 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ mnogi će se uputiti na proslave u Knin i Slunj. Upravo u tim gradovima koji se nalaze na državnoj cesti DC1 zbog mnogobrojnih gostiju koje će na proslavu dolaziti tijekom cijelog dana očekuju se značajni zastoji i gužve, poglavito u Slunju.

Lučko kolona
1 / 12
lučko

Cijele subote, već od ranih jutarnjih sati gust promet uz moguće zastoje očekuje se na uobičajenim lokacijama:

Autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2; zagrebačka obilaznica (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko; Istarski ipsilon (A8 i A9), u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija; granični prijelazi sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići); duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta, te na Krčkom mostu; u lukama Zadar i Split, te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke.

Lučko kolona
1 / 20
U posljednje je vrijeme aktualna tema o tzv. ćudoređu. Turisti su prozvani zbog 'golotinje'...

Preporuka je da se za izlazak s autoceste A1, umjesto Lučkog, koristi naplatna postaja Demerje gdje se, osim ENC-om, cestarina može platiti kreditnim i debitnim karticama, a subotom će biti omogućeno i gotovinsko plaćanje cestarine.

Tijekom cijelog vikenda na većini graničnih prijelaza očekuju se čekanja, a izraženije kolone bit će na prijelazima sa Slovenijom (Kaštel, Plovanija, Rupa, Pasjak i Macelj), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Klek, Zaton Doli, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Ličko Petrovo Selo…), Crnom Gorom (Karasovići) i Srbijom (Bajakovo).

Zabrana za teretna vozila

Zbog Dana domovinske zahvalnosti i Dana branitelja zabrana za vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5t bit će:

u petak, 4. kolovoza od 15 do 23 sata, u subotu, 5. kolovoza, od 4 do 23 sata i u nedjelju, 7. kolovoza od 12 do 23 sata.

Lučko kolona
1 / 16
Temperature mora mjere se pomoću termometra, a na nekim pomoću plutača s osjetnikom za temperaturu mora. Tijekom ljeta temperatura mora mjeri se termometrom tri puta dnevno i to u 8, 15 i 22 h. Zanimalo nas je koje su najviše temperature mora ikad izmjerene. Željko Šore iz DHMZ-a pomogao nam je pronaći odgovor na to pitanje...

Savjeti HAK-a

HAK predlaže da se na put prema moru ne krećete tijekom subote prijepodne, nego u poslijepodnevnim ili večernjim satima, zbog nižih temperatura, ali i zbog slabijeg prometa. U smjeru unutrašnjosti, treba izbjegavati nedjelju u poslijepodnevnim satima. Osim mnogobrojnih stranih i domaćih turista, mnogi će se uputiti na proslavu obljetnice „Oluje“ što će stvoriti dodatne probleme na Ličkoj magistrali (DC1) od Karlovca prema Slunju i Kninu.

- Kako biste izbjegli gužve u Slunju, možete putovati državnom cestom DC23 od Karlovca preko Generalskog Stola i Josipdola do autoceste A1 u Ogulinu. Ako ste primijetili da nekome od vaših suputnika zbog vrućine nije dobro, odmah potražite stručnu pomoć. Na hrvatskim autocestama na pojedinim lokacijama smještena su vozila Hitne medicinske pomoći. poručuju iz HAK-a.

Prvi i najozbiljniji simptom toplinskog udara jest nesvjestica.

vrućine Jesmo li već doživjeli ovakve vrućine? Meteorolozi: 
S ovim slijedom paklenih dana nije se igrati 54 časnika Predsjednica promaknula 136 pripadnika Oružanih snaga Savjetujemo Pomoć na cesti - koga zvati kad auto zakaže?
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.