Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prljavi novac

Haiderove posjete S. Huseinu 2002. platili njemački obavještajci

haider
Reuters
25.10.2010.
u 17:26

Austrijski Profil otkriva detalje o vezama koruškog premijera i iračkog tiranina. BND svog agenta za uspostavljanje veza s Haiderom angažirao kako bi nadzirao “Haiderove eskapade”.

Njemačka obavještajna služba BND potrošila je 2002. stotine tisuća eura na sponzoriranje putovanja koruškog guvernera Jörga Haidera iračkom diktatoru Sadamu Huseinu, otkriva austrijski magazin Profil.

Izlet u Babilon

Profil se mjesecima bavi Haiderovim avanturama po Bliskom istoku. U kolovozu je došao do dokumenta iračkog ministartva unutarnjih poslova u kojem stoji da su Haider i Ewald Stadler, tada također istaknuti član Slobodarske stranke (FPÖ), tijekom posjeta između 3. i 6. svibnja 2002. dobili 5,5 milijuna eura zbog “podrške S. Huseinu i promicanju njegove politike u EU”.

Profil je do tih saznanja došao istragom tajnih računa FPÖ-a u Lihtenštajnu, vjerojatno u istrazi Afere Hypo. Stadler se zaklinjao da nije upoznao S. Huseina, isto kao što je još jedan istaknuti član FPÖ-a Karl-Heinz Petritz u izjavi za Kronen Zeitung tvrdio da nikada nije upoznao “austrijskog poduzetnika Klausa S.”, honorarnog suradnika BND-a. Profil, međutim, posjeduje fotografiju njega, Haidera, Stadlera i Klausa S. - na mjestu iskopina drevnog Babilona u Iraku.

Unosne sankcije Iraku

O Klausu S. Profilu su svoje spoznaje ispričali bivši detektivi HCL Int., BND-ove filijale u Salzburgu, koja se prikazivala kao tvrtka za “gospodarsko savjetovanje i nadzor”. Profil navodi da je Klaus S. u Iraku imao kuću, da je u vrijeme SSSR-a švercao oružjem, a nakon hladnog rata medicinskom opremom. Nalog za povezivanjem s Haiderom dobio je od tadašnjeg njemačkog ministra vanjskih poslova Joschke Fischera, nakon čega se povezao sa Stadlerom koji se u Iraku “bavio humanitarnim poslovima u vrijeme sankcija”, a novac za privatni mlažnjak do Bagdada dobio je navodno od BND-a.

Ključne riječi

Komentara 21

MR
mraf
20:31 25.10.2010.

Guido Grandt: \"Logenmord Jörg Haider?\"

OB
-obrisani-
17:41 25.10.2010.

Po internetu cirkuliraju dokumenti da je britanska obavjestajna sluzba ili MI5 financirala i Mussolinija jos dok nije postao predsjednik/premijer Italije. O tempora o mores...i onda su oni tzv. hebeni Zapad a Hrvatska i pola Europe nisu. Nije mene briga sto Hrvatska ne spada u Zapad da anglosaksi nisu pripisali sve najbolje tom imaginarnom klubu i samo oni imaju pravo nekog svrstati u to mjesto ili ga iskljuciti.

OB
-obrisani-
20:10 25.10.2010.

ubili su Hajdera jer se drznuo reči čije to pare upravljaju svijetom, i sad vlasnici večernjeg sprovode sotoniziranje Hajdera ubijenog od strane braće ciokaubojgusara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije