Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otišli milijuni

HAC spašen od ovrha – općine bez novca za komunalne prinose

\'17.10.2008.,Autocesta A1 Dalmatina,radovi na dionici Zagvozd-Ravca.Autocesta A1, koja ce kada bude gotova spajati sjever i krajnji jug Hrvatske, od Zagreba preko Splita do Dubrovnika. Photo: Zoran G
\'Zoran Grizelj/Vecernji list\'
20.05.2011.
u 11:38

Problem je što HAC do 2004. godine nije bio obvezan plaćati komunalne doprinose za gradnju cesta

Šest općina i gradova iz Ličko-senjske, Zadarske i Varaždinske županije pokrenulo je protiv HAC-a u posljednje tri godine upravne sporove radi naplate komunalnih doprinosa za dionice autoceste koje prolaze njihovim područjem, a koje su puštene u promet još 2003. i 2004. godine.

No te općine ipak neće uspjeti naplatiti te doprinose jer je Ministarstvo graditeljstva donijelo rješenje prema kojem je naplata komunalnih doprinosa za autoceste koje su izgrađene prije 2004. – neustavna.

Ukupna vrijednost komunalnih doprinosa koje navedene jedinice lokalne samouprave žele naplatiti od HAC-a, prema dokumentima koje posjedujemo, iznosi oko 147 milijuna kuna. Općina Jesenice traži 35,2 milijuna kuna, općina Brinje 43,3 milijuna, općina Posedarje 31,2 milijuna, općina Ljubešćica 1,2 milijuna, Grad Benkovac 16,8 milijuna kuna te općina Lovinac 19,4 milijuna kuna. Neki su od njih uspjeli ovrhama dosad naplatiti dio tih doprinosa. Općina Jesenice je nedavno zatražila ovrhu sedam milijuna kuna, a i Lovinac je pokrenuo ovrhu za svoj komunalni doprinos.

Naplatili 128 milijuna kn

Najveći je problem u naplati doprinosa s općinama kroz koje prolazi Dalmatina jer je taj doprinos na tom potezu uspjelo naplatiti samo osam jedinica lokalne samouprave. No sad te općine pod vlašću HDZ-a i kontrolom ministra Božidara Kalmete šalju ovrhe HAC-u u višestrukoj vrijednosti svojih proračuna. Problem je pri tim naplatama, prema rješenju Ministarstva graditeljstva, to što HAC nije prema zakonu do 2004. bio obvezan plaćati komunalne doprinose. Tu je obvezu dobio tek izmjenama Zakona o gradnji 2004. godine. A tada je već Dalmatina prošla kroz sporne općine. Zato su lokalne jedinice na čijem je teritoriju gradnja autocesta počela poslije 2004. imale pravo na naplatu doprinosa. HAC je dosad ukupno platio tek 128 milijuna kuna komunalnih doprinosa jer su se mnogi od njih prebijali infrastrukturnim radovima.

Plan potrošnje

Usto, prema mišljenju DORH-a o naplati komunalnog doprinosa za općinu Jesenice, navodi se da se mora točno nabrojiti za koje će se radove iskoristiti novac od komunalnog doprinosa, a Jesenice u svom zahtjevu to nisu navele.

No najvažnije je u cijelom slučaju tumačenje Ministarstva graditeljstva u rješenju u kojem pobija rješenje općine Jasenice za ovrhom nad HAC-om, a u njemu se navodi da bi naplata doprinosa za autoceste koje su izgrađene prije 2004. godine značila retroaktivnu primjenu propisa, a to je u suprotnosti s Ustavom koji kaže da zakonski i drugi propisi ne mogu imati povratno djelovanje.

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
12:22 20.05.2011.

Jel nekome treba više? firma koja je pronevjerila 20 milijardi dolara - je oslobođena plaćanja doprinosa...Toga nema ni u u kavezu u ZOO-u kojim majmuni \"upravljaju\".

DJ
djakputnik
12:49 20.05.2011.

A što se tu ima komentirati? HAC i najkorumpiraniji ministar u RH tumače Ustav! A gdje je tu uloga Ustavnog suda? Da ne spominjem Šeksa, koji je najviše ustavno-sudbeno tijelo u napaćenoj nam Hrvatskoj.

TN
tamo-neka
14:06 20.05.2011.

...i onda se čude kad netko rokne gazdu pištoljem jer je dobio otkaz?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije