Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNA KUNA

Preplaćene cestarine: HAC i ARZ promijenit će cjenik na A1

naplatne kućice
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
29.12.2013.
u 20:30

Uprave HAC-a i ARZ-a nakon napisa u Večernjem listu odlučile su promijeniti cjenik koji nije u skladu s Odlukom o cestarini

Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb do 31. siječnja sljedeće godine promijenit će cjenik za cestarinu na Dalmatini prema kojem već 10 godina na 12 naplatnih postaja na A1 naplaćuju cestarinu kunu više od stvarne cijene, o čemu je Večernji list pisao prošli tjedan.

U Upravi HAC-u kažu da su s Upravom ARZ-a zadužili stručne službe da zajednički izvrše reviziju cjenika za naplatu cestarine na autocestama na kojima upravljaju.

U petak je tako održan operativni sastanak predstavnika obje tvrtke na kojem je dogovoren postupak revizije cjenika koja mora biti završena najkasnije do kraja siječnja 2014. godine, kad se očekuje spajanje tvrtki HAC – Održavanje i naplata cestarine i ARZ – održavanje i naplata. U HAC-u još ne žele govoriti o mogućim novim cijenama cestarine jer čekaju rezultate revizije. No očekuje se ipak da će cijena cestarine za 12 naplatnih postaja, na kojima se sada naplaćuje kuna više od stvarne cijene, biti snižene za kunu. U HAC-u i ARZ-u već su godinu i pol svjesni tog problema, no tek su ga počeli intenzivno rješavati nakon što je Večernji list o tome pisao.

Do razlike u cijenama cestarine na Dalmatini je došlo zbog toga što se ta autocesta djelomično poklapa s autocestom Rijeka – Zagreb pa ARZ ubire cestarinu od Zagreba do Bosiljeva 2, a dalje HAC. Za tih 67 kilometara pod ARZ-om cijena cestarine je 33 kune za osobna vozila, a od Bosiljeva 2 cijena je regulirana Odlukom o cijeni cestarine HAC-a na koju daje suglasnost Vlada. Prema toj odluci, primjerice, cestarina do od Bosiljeva 2 do Ogulina za osobna vozila iznosi devet kuna pa bi s one ARZ-ove 33 kune ukupna cestarina od Zagreba do Ogulina trebala biti 42 kune, no HAC i ARZ naplaćuju 43 kune. Takav je slučaj s još 11 naplatnih postaja na A1 – Perušić, Gornja Ploča, Zadar zapad, Benkovac, Skradin, Vučevica, Dugopolje, Šestanovac, Vrgorac, Karamatići i Čarapine.

Prema nekim procjenama, vozači godišnje tako kunu po kunu pretplate cestarine na Dalmatini za čak 2,73 milijuna kuna.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar ludi kekec
ludi kekec
20:42 29.12.2013.

tuga od "države"...

SK
sladja_kava
21:59 29.12.2013.

Prema nekim procjenama, vozači godišnje tako kunu po kunu pretplate cestarine na Dalmatini za čak 2,73 milijuna kuna. ps:i netko to strpa sebi u dzepove ili stavi sebi placu 40.000 kuna i poslije pojeo vuk magare kad ima ovaca zaa sisanje ...inspekcija nema ..sudvstvo korupcija ...i nitko kriv niti odgovar za to ...to je lijepa nasa domovina hrvatska

KA
karambita
08:07 30.12.2013.

Treba uvesti vinjete, a ovako se vozaci deru do besvjesti...obicna otimacina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije