Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAŽNE PREPORUKE

Za vikend stiže obilan snijeg! Vozači, držite se ovih savjeta...

Mala Kapela: Ceste očišćene od snijega koji je napadao tijekom noći
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
08.12.2017.
u 16:26

Podsjećaju kako se sve informacije o stanju u prometu i izvanrednim događajima redovito se objavljuju putem redovitih izvješća HAK-a i na web stranici Hrvatskih autocesta d.o.o. (HAC) - Stanje na autocestama.

HAC je zbog najave obilnije snijega tijekom vikenda poslao preporuke vozačima koji planiraju putovati autocestama.

- Prema prognozi DHMZ-a obilniji snijeg tijekom vikenda očekuje se u Gorskom kotaru i Lici uz mogućnost  jakih do olujnih udara vjetra u gorskim i podvelebitskim dionicama. Obzirom na vremenske prilike te najavu snijega, zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima te apeliramo na vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cesti. Ekipe zimske službe Hrvatskih autocesta d.o.o. spremne su za zimske uvjete na autocestama, a korisnike molimo da ne kreću na  put bez zimske opreme - piše HAC u priopćenju.

Navode kako je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama autocesta bez obzira na vremenske prilike, dok je za vrijeme zimskih uvjeta (kolnik prekriven snijegom, poledica,....) zimska oprema obvezna na svim dionicama autocesta.

- Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače - piše u priopćenju.

Podsjećaju kako se sve informacije o stanju u prometu i izvanrednim događajima redovito se objavljuju putem redovitih izvješća HAK-a i na web stranici Hrvatskih autocesta d.o.o. (HAC) - Stanje na autocestama.

Korisnike mole da uključe radioprijemnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS), te da sve dodatne informacije mogu dobiti na besplatnim info telefonima 0800 0422 ili 0800 0111.

Poslali su i savjete za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima:

- Prilagodite brzinu vožnje trenutnim uvjetima na cesti i ograničenjima 
- Nemojte pretjecati ralice,  ukoliko se vozite iza ralice, držite veći razmak između ralice i Vašeg vozila.
- Držite sigurnu udaljenost od vozila ispred vas. Da biste mogli na vrijeme reagirati na iznenadne situacije potrebno je povećati razmak od vozila ispred vas
- Izbjegavajte naglo kočenje
- Nemojte raditi nagle pokrete (trzaje) upravljačem, jer može doći do zanošenja vozila.
- Pri pokretanju vozila na snijegu lagano otpuštajte papučicu kvačila i postepeno dodajte gas.
- Ukoliko dođe do proklizavanja oduzmite gas. 
- Posebno oprezno vozite preko mostova i vijadukata. 
- Provjerite vremenske uvjete i stanje na cesti prije kretanja na put. Tijekom putovanja, uvijek se informirajte putem radija (informacije o stanju u prometu) o trenutačnoj situaciji na cesti.

Pogledajte i galeriju: Pogledajte idilične zimske prizore: Na Sljemenu gotovo 20 cm snijega!

Mala Kapela: Ceste očišćene od snijega koji je napadao tijekom noći
1/21
Ključne riječi

Komentara 9

PR
prajdali100
16:47 08.12.2017.

Gle čuda,prosinac je a oni najavljuju snijeg ! Svašta.

HL
Hladan
00:30 09.12.2017.

Uvijek me iznova zadive ovi "pametni" savjeti!!! Bljak!

MO
modovisisajteMaraschino
16:34 08.12.2017.

Samo se pitam tko će sav taj snijeg odbacivati po 18 stupnjeva slijedeći tjedan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije