Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Filipović, Štimac ili Miletić

Gužva za drugi krug u Rijeci, SDP zove PGS i Ivaniša u savez

Foto: PIXSELL
1/3
10.03.2021.
u 17:51

Anketa rađena za Most predviđa mrtvu utrku Filipovića, Štimca i Miletića

Jedna od ključnih političkih bitaka na idućim lokalnim izborima, o ishodu kojih bi mogle ovisiti i mnoge stvari na nacionalnoj političkoj pozornici, odigrat će se u Rijeci. A ako je vjerovati rezultatima istraživanja agencije IPSOS Puls rađenog za potrebe Mosta, ta će bitka biti više nego neizvjesna.

Iz Mosta su nam objasnili da su ovu anketu naručili nakon niza online anketa za koje tvrde da su rađene nepošteno pa su “naručili ozbiljno istraživanje bez fake profila, botova i klikova iz Indije”. A rezultati, kažu, pokazuju da je njihov kandidat rame uz rame sa SDP-ovim Markom Filipovićem i nezavisnim Davorom Štimcem. Dapače, Miletić je u ukupnom broju anketiranih na prvom mjestu (15,8 posto), a slijede ga Filipović (15,4 posto) i Štimac (14,9 posto).

Kada se u obzir uzmu samo oni koji su se izjasnili da sigurno ili vrlo vjerojatno izlaze na izbore, u vodstvu je Filipović sa 17 posto glasova, a slijedi Štimac sa 16 i Miletić s 14,9 posto, kažu naši izvori. No i ovakav, obrnuti poredak pokazuje da su trojica kandidata unutar statističke pogreške i da će bitka za ulazak u drugi krug biti krajnje neizvjesna. Zanimljivo, i u Mostu i u SDP-u nadaju se da se njihovi kandidati u drugom krugu neće naći sa Štimcem.

>> VEČERNJI TV Mihael Zmajlović: Milanović je pomogao Plenkovićevoj Vladi, a SDP neće izgubiti Rijeku

Oprez u stožeru SDP-a

U SDP-u procjenjuju da bi Filipović bez većih problema dobio Miletića koji, uvjereni su, nema tu širinu da bi u zagrabio znatno više od birača Mosta i mlađeg biračkog tijela, koje na dan izbora često zna odustati od izlaska na birališta. Iz Miletićeva kruga uzvraćaju pak kako je SDP i do sada podcjenjivao njihova kandidata, što se pokazalo promašenim. Vjeruju da bi Miletić u drugom krugu pobijedio Filipovića, dok će se, priznaju, malo teže izboriti bude li mu protukandidat Štimac. Iako su uvjereni u izbornu pobjedu, oprez u SDP-ovu stožeru je velik, što je jasno iz ponude koju su uputili PGS-u i Nikoli Ivanišu, počasnom predsjedniku i kandidatu te stranke za gradonačelnika Rijeke.

Ivaniš je po Ipsosovoj anketi na četvrtom mjestu među kandidatima za gradonačelnika, a s podrškom od čak 12,5 posto anketiranih predstavlja izravnu prijetnju Filipoviću. Lista PGS-a nosi pak nešto manje od šest posto glasova, što znači da nemaju previše prostora za pad jer bi mogli izgubiti šansu za ulazak u Gradsko vijeće, a to bi ih moglo upućivati na potrebu sklapanja predizbornih saveza.

Zbog toga se u SDP-u neslužbeno može čuti i kako su njihova vrata za Ivaniša i PGS i dalje otvorena i kako bi rado ponovno dogovorili koaliciju, kakvu su jučer dogovorili na razini Primorsko-goranske županije, gdje će PGS podržati SDP-ova kandidata za župana Zlatka Komadinu. Podsjećamo, na prošle lokalne izbore PGS je išao sa SDP-om, a Ivaniš je tada postao i zamjenik gradonačelnika Vojka Obersnela. No ovaj put odlučili su se na samostalan nastup i od toga nemaju namjeru odustati.

I liberalni i zadrti regionalisti

– Ja sam kandidat za gradonačelnika. Imam podršku gradske organizacije PGS-a i predsjedništva stranke, a razgovora o bilo kakvim korekcijama te činjenice nije bilo. Gledajući različita anketiranja, kojih je više, vidi se da sam ja ozbiljan kandidat za drugi krug. Stranačke preferencije su nešto drugo. Negdje stranka nosi više, negdje kandidat. Siguran sam da će PGS ostvariti svoj najbolji rezultat do sada – više je nego jasan Ivaniš.

Na pitanje smatra li da je ponuda iz SDP-a stigla jer ga očito smatraju konkurentom, odnosno kandidatom koji će uzeti jedan dio istog biračkog tijela, Ivaniš kaže kako je isto biračko tijelo obična fama koja se uvijek gura kada netko želi nametnuti svoj stav.

– Da imamo isto biračko tijelo, onda bi u ovih 30 godina postali ista stranka. U PGS-u su antifašisti, kozmopoliti, u velikom broju hrvatski branitelji, izrazito liberalni, ali i zadrti regionalisti. A kada su u pitanju obični ljudi, socijaldemokrati – kaže Ivaniš

Komentara 3

MZ
Marko_zg
18:01 10.03.2021.

Kako je netko istodobno kozmopolit i zadrt? A sami to kazu.

PO
pole
18:11 10.03.2021.

mali Klepo tavalun, samo on treba za gradonačelnika...

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
20:35 10.03.2021.

Miletic je covjek takve energije da bi prodrmao Rijeku , a cini mi se i cista srca , nadam se da ga politika nece promijenit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije