Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

'Gruzijski sindrom' i među Srbima

28.08.2008.
u 18:20

Odluka Rusije o  priznanju odmetnutih gruzijskih pokrajina Abhazije i Južne Osetije ponovno je inicirala razmatranje mogućnosti odcjepljenja Republike Srpske iz BiH. Unatoč prijetnjama međunarodne zajednice kako će svaki pokušaj “separacije” oštro sankcionirati, srpski narodni pokret Izbor je naš u današnjem priopćenju poziva Vladu RS-a da podrži neovisnost gruzijskih pokrajina i krene putem neovisnosti.

Organizacija koja je organizirala prikupljanje više od milijun potpisa kojima građani RS-a traže odcjepljenje od ostatka BiH, poziva vlast u Banjoj Luci da iziđe iz svih pregovora o donošenju novog Ustava BiH i prizna samostalnost gruzijskih pokrajina.

O “gruzijskom sindromu”, koji se prenosi na BiH, progovorio je i premijer RS-a Milorad Dodik. Uz ogradu kako njegova vlada “nije sklona avanturama”, prvi čovjek RS-a poručio je kako na ostanak u BiH neće pristati “ako se iz Sarajeva nastavi retorika kakva se sluša već godinama, a u kojoj nas se kolektivno optužuje i proganja te ako ne pristanu na RS u BiH”.

Glasnogovornica premijera Biljana Bokić u izjavi za naš list otklanja mogućnost da RS samoinicijativno prizna pokrajine.  

– Mi nismo država i nemamo mandat međunarodno priznati bilo koju novu državu u svijetu. Na to pitanje moraju odgovoriti ljudi iz državne vlasti BiH – poručili su iz kabineta predsjednika Vlade RS-a.

Što se tiče Srbije, samo glavni tajnik Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić smatra da bi Srbija trebala slijediti ruski poziv za priznanjem, dok to drugi odbacuju.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije