Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20. Maraton lađa na Neretvi

Grmoja: Premijer 
je pokazao da mu Metković nije važan

Start 20. maratona lađa od Metkovića do Ploča
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/14
12.08.2017.
u 18:41

Ovo natjecanje ima kulturni, sportski i turistički karakter, postalo je krasna tradicija. Dvadeset godina okuplja Hrvatsku, rekao je Jandroković

Maraton lađa u Metkoviću u subotu je održan 20. put, a privukao je velik broj stanovnika doline Neretve, turista i gostiju, ali političare, koji su proteklih godina dolazili u velikom broju – nije.

Mostovci i gradonačelnici

Iako su Metkovci očekivali premijera, ministre, a možda i predsjednicu, koja je pokroviteljica Maratona lađa, stigao je samo Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, a društvo mu je pravio župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, koji je ujedno bio i izaslanik premijera Plenkovića. Izaslanik predsjednice, koja je na službenom putu u Australiji, bio je njezin savjetnik Mate Granić.

– Ovo natjecanje, koje ima kulturni, sportski i turistički karakter, postalo je krasna tradicija jer već 20 godina okuplja ljude iz cijele Hrvatske. To je spoj hrvatske, neretvanske tradicije i pobjede tijekom bogate povijesti, važna za identitet hrvatskoga naroda – rekao je Jandroković, koji je s pozornice posebno pozdravio svoje Bjelovarčane, lanjske pobjednike. Novinare je zanimalo kakvo je stanje među vladajućima i hoće li na jesen nastupiti nova politička nestabilnost.

– Neće! – tvrdi predsjednik Sabora Jandroković. Metković je bio pun mostovaca. Uz domaće, Božu Petrova i Nikolu Grmoju, došli su Miro Bulj, Tomislav Panenić, Ivana Ninčević Lesandrić. U Metkoviću su bili gradonačelnici Zagreba Milan Bandić, koji se družio sa Stipom Gabrićem Jambom, Vrgorca Ante Pranić, Knina Marko Jelić...

Osnovno prijevozno sredstvo

– Njima je Metković bitan u predizbornoj kampanji, a sad pokazuju koliko im je bitan, kao trofej i ratni plijen u sukobu HDZ-a i Mosta. Sada pokazuju svoj odnos prema Metkoviću i Neretvi. Nema premijera, predsjednice nema već drugu godinu zaredom. Mogle su se obveze ranije planirati kako se ne bi propustila ova manifestacija koja nama Neretvanima toliko puno znači – rekao je Nikola Grmoja, politički tajnik Mosta. U Metkoviću je bio i Ivica Kostelić s obitelji.

Ove se godine na Maratonu lađa za Štit kneza Domagoja, koji dobiva pobjednik, borilo 30 ekipa koje su u 17 sati krenule ispred Lučkog mosta u Metkoviću. Na stazi dugoj 22.580 metara prolaze kroz Kulu Norinsku, Krvavac, Opuzen, Komin, Banju, Šarić Dragu, Strugu, Čeveljušu, Stablinu do cilja u Pločama. Cijelim tokom uz Neretvu, od starta u Metkoviću do cilja u Pločama u svakom mjestu lađe dočekuju bučni navijači s bengalkama koji bodre svoju ekipu. Pjesma, bengalke, navijanje i nepregledna kolona vozila prate lađe, kao i brojni čamci i brodice te Sea Star, brod s VIP gostima.

Start 20. maratona lađa od Metkovića do Ploča
1/14

Iako Maraton lađa nema dugu tradiciju poput Sinjske alke, u neretvanskoj dolini već ima kultni status. Cilj mu je održati na životu lađe. Stotinama godina, sve do početka 1970-ih godina, lađe su bile osnovno teretno prijevozno sredstvo u dolini Neretve, mogu prevoziti od 30 do 35 ljudi i terete teške između 2,5 i 3,5 tone. Udruga lađara je dala sagraditi standardizirane lađe koje zadovoljavaju pravilnik maratona. Lađe moraju biti tradicionalnog oblika, prema dimenzijama propisanima pravilnikom s utvrđenim brojem i dimenzijama rebara, a trup lađe mora biti od drveta s točno određenom debljinom daske. Vesla su tradicionalnog obila kao i kormilo, a u svakoj se lađi nalazi deset veslača, bubnjar i kormilar.

Uz muški, nekoliko dana prije održan je i ženski Maraton lađarica. Pobijedile su Gusarice iz Metkovića.     

Komentara 49

PE
Peet
19:19 12.08.2017.

Grmoja, ni meni Metkovic nije vazan. Vaznije mi je moje mjesto, kao sto je tebi i tvoje. Glup komentar glavatog Grma

DU
Deleted user
19:23 12.08.2017.

Hahahahhahaha...a po čemu je to METKOVIĆ važan? Važnije od Otočca ili Sv. Ivana Žabno ili Sv. Petra u Šumi???

DO
domxerex
19:32 12.08.2017.

Grmoja se ponaša poput malog djeteta, kmeči kada nije po njegovom umjesto da kao odrastao čovjek pregovara i dogovara. Čini mi se da je psihijatra Božo oko sebe okupio pacijente i od njih napravio stranku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije