Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIŽE EPIDEMIJA

Gripa je u Australiju stigla ranije, oboljelo više ljudi. Što nas čeka u Hrvatskoj?

Sezona gripe
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
03.10.2022.
u 14:41

Ove je godine u Australiji sezona gripe započela ranije nego inače, a u prvih mjesec dana zabilježena je gotovo polovica ukupnog broja slučajeva prijavljenih tijekom cijele sezone 2020. godine. Broj slučajeva se udvostručio u približno dva tjedna i dosegao gotovo 90.000 prijavljenih slučajeva do početka lipnja

Mjere uvjetovane pandemijom COVID-19 nisu previše utjecale na naš imunitet, ali su značajno utjecale na cirkulaciju uobičajenih bakterijskih i virusnih patogena koji su desetljećima uzrokovali najčešće respiratorne infekcije kod ljudi. Tako je i epidemija gripe u posljednje dvije sezone bila iznimno niskog intenziteta, kako u svijetu tako i kod nas, piše u priopćenju Swixx Biopharma, farmaceutska kompanija koja zastupa više multinacionalnih farmaceutskih kompanija u zemljama srednje i istočne Europe, Grčkoj te nekoliko zemalja Euroazijske Ekonomske Unije.

Popuštanje protuepidemijskih mjera, u prvom redu ukidanje obveze nošenja zaštitnih maski i mjera obveznog distanciranja, za posljedicu će imati povrat uobičajenih virusnih respiratornih infekcija pa tako i gripe. To nužno ne znači da će sljedeća sezona gripe kod nas biti dugotrajnija pa ni opasnija, ali je sigurno da će broj oboljelih biti značajno veći nego što je to bio u protekle dvije sezone.

Ove je godine u Australiji sezona gripe započela ranije nego inače, a u prvih mjesec dana zabilježena je gotovo polovica ukupnog broja slučajeva prijavljenih tijekom cijele sezone 2020. godine. Broj slučajeva se udvostručio u približno dva tjedna i dosegao gotovo 90.000 prijavljenih slučajeva do početka lipnja (što u sezoni gripe na sjevernoj hemisferi odgovara studenom). Prema pisanjima australskih medija samo do 14. kolovoza u toj je zemlji zabilježeno 216.725 laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe koji su prijavljeni Nacionalnom sustavu za nadzor bolesti (NNDSS), ali napominju da ti brojevi predstavljaju samo djelić ukupnih slučajeva.

- S obzirom na to da u Australiji, kao i u svim dijelovima svijeta u kojima u ovom trenutku značajnije cirkulira virus gripe, dominira virus gripe A H3N2, to znači da i mi možemo očekivati epidemiju uzrokovanu ovim sojem. Kako je spomenuti soj manje virulentan od podtipa H1N1, možemo očekivati veći broj blaže oboljelih. Dakle, teške upale pluća uzrokovane virusom gripe i teške bakterijske komplikacije ne bi trebale biti tako učestale kao u nekoliko sezona pretpandemijskog razdoblja - kaže prof. dr. sc. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

Gripa može imati i razorniji učinak nego što to većina ljudi misli. Može uzrokovati teške komplikacije, povećati rizik od srčanog udara, moždanog udara i upale pluća, stoga je važno kontinuirano naglašavati važnost cijepljenja.

- Preporučio bih da građani slijede preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i stručnih medicinskih društava. Osobe s kroničnim komorbiditetima i kroničnim bolestima dišnog i krvožilnog sustava, dijabetičari, pretili, bez obzira na dob, svakako bi se trebali cijepiti. Preporuka je i cijepljenje trudnica te svih osoba starijih od 65 godina, uključujući one koji nemaju kroničnih bolesti. Dobro bi bilo kada bi se cijepile i mlađe zdrave osobe i djeca, no prvenstveno je bitno postići dobru procijepljenost rizičnih skupina - navodi prof. dr. sc. Goran Tešović.

Protiv gripe se u Hrvatskoj cijepi relativno mali broj ljudi. No, cijepljenjem štitimo svoje zdravlje, ali štitimo i funkcioniranje zdravstvenog sustava dodatno opterećenog tijekom sezone gripe. Kako povećan broj hospitalizacija utječe na dostupnost zdravstvenoj skrbi, osvjedočili smo se u vrijeme pandemije korone, navodi Swixx Biopharma. 

VIDEO Znanstvenici u šišmišima pronašli novi koronavirus; Otporan je na postojeća cjepiva

Ključne riječi

Komentara 3

FR
frane19
19:26 03.10.2022.

Ne mogu vjerovati. Strašna gripa se pojavila. Nema druge nego odmah početi s lokdaunom, da ne bude kasno.

Avatar Dars
Dars
15:45 03.10.2022.

Treba napisati sponzorski članak.

Avatar Žabac
Žabac
15:14 03.10.2022.

Kad umrem, u ladnu ruku me cijepite i boosterirajte a prije toga ko mi se približi tim otrovima, ja ga oladim . . .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije