Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šef Piraeus banke

Grčke banke u ponedjeljak će ostati zatvorene. Tsipras: Za to je kriva Europska središnja banka

Grčka
Foto: Reuters/PIXSELL
28.06.2015.
u 22:46

Prethodno je Europska središnja banka objavila kako neće povećati sredstva grčkim bankama

Grčke banke u ponedjeljak će ostati zatvorene, kazao je šef Piraeus banke nakon izvanrednog sastanka Vijeća za financijsku sigurnost u Ateni, prenosi BBC.

Očekuje se kako će grčke banke odmah ostati bez likvidnosti i vladu Alexisa Tsiprasa prisiliti da posegne za kontrolom kapitala, odnosno, ograničavanjem podizanja sredstava s računa.

U izvanrednom obraćanju nacije Tsipras je potvrdio kako će banke ostati zatvorene te če kretanje kapitala biti ograničeno, ali nije precizirao do kada.

 - Odbijanje zahtjeva grčke vlade za kratkotrajnim produljenjem programa je po europskim standardima čin bez presedana koji pravo suverenog naroda na odlučivanje dovodi u pitanje. Zbog te je odluke ECB danas morao ograničiti sredstva dostupna grčkim bankama i prisilio je središnju grčku banku da predloži zatvaranje banaka i ograničavanje iznosa koji se smiju podignuti, kazao je Tsipras i dodao kako je pokušaj da se poništi demokratska procedura duboko uvredljiv i sramotan za europsku demokratsku tradiciju.

Na Twitteru je poručio kako su depoziti građana u grčkim bankama su apsolutno zajamčeni.

Europska središnja banka (ECB) prethodno je objavila kako ipak neće prekinuti s izvanrednim posuđivanjem novca grčkim bankama. U nedjelju je naime izvijestila da će se izvanredno financiranje grčkih banaka nastaviti na razini koja je dogovorena u petak to jest da se iznos neće povećavati, javlja BBC.

Eurogrupa odbila je jučer zahtjev Grčke da joj se produlji program pomoći koji istječe 30. lipnja nakon što je grčka vlada donijela odluku o referendumu koju je danas potvrdio i grčki parlament, a na kojem bi se 5. srpnja trebalo odlučivati o uvjetima međunarodnih zajmodavaca za novi program pomoći toj zemlji. MMF pak smatra da će referendum biti nevažeći jer će se na njemu, budući da program pomoći istječe 30. lipnja, odlučivati o prijedlozima koji više neće vrijediti.

Posljednjih tjedana Grci su povukli milijarde eura iz banaka, a u subotu su se ispred bankomata stvorili veliki redovi zbog straha da se banke neće otvoriti u ponedjeljak.

Bez novih financijskih sredstava, Grčka je sve bliže eventualnom izlasku iz eurozone.

>> Europska središnja banka ipak neće prekinuti posuđivanje novca Grčkoj

>> Grčka razmatra zatvaranje banaka i ograničenja prilikom podizanja novca s računa

Komentara 84

MA
Malenkost
20:21 28.06.2015.

I HR die GR putem. Nezaustvljivo. Zaduzivanje da bi se mogao zadrzati zivotni standard. Program vracanja duga ne postoji. Kao i GR i HR uvozi hranu i meso a polja leze neobradena. Industrija je unistena. Na vlasti u HR nisuu demokrati nego komunisticki konvertiti. HR "Elita i Inteligencija" bila je i jest i sada na vlasti. Njihovi dometi su vidljivi na svim segmentima zivota u HR. Cijeli Balkan je takav. Mentalitet se nemoze promijeniti. Nadan Vidosevic i Ivo Sanader su toliko dugo "harali" jer im je i njihov politicki i ljudski okolis isti takav. Pogledaj okolis HR. Sve jad. Potrosene kreditne milijarde a baze za buducnost nema. Jahte, Avioni, skupi lovovi i trofeji, Vile i skupocijeni automobili- to su ciljevi HR Elita. Sve je na balkanu nesredeno i nerazjasnjeno. Kriminal, Mito, Korupcija, namjestanje radnih mjesta, Diploma, Titula .. . ustvari i nezna se gdje pocinje Kriminal a gdje djeluje policija i sudstvo- svi su zajedno nerazdrijesivo povezani. Balkan je bio i ostaje Balkan.

DU
Deleted user
20:03 28.06.2015.

Ono što mene interesira na koju će foru Hrvatska vraćati dugove? Što se Hrvatska može zaduživati unedogled svakih par mjeseci ministri financija podignu par milijardi Eura. I tako radi svaka vlada koja sebe naravno proglasi spasiteljem Hrvatske. I na krajuu koja je razlika između Hrvatske i Grčke? Nema je i tamo i ovdje svi žive od kredita.

AJ
ajmo
19:51 28.06.2015.

Samo molim naše građane i vlast da se ne ugledaju ne Grke jer to je pakao što ih čeka vidit čete nebi to poželio nikome na zapadu. Nema više slobodne trgovine nema ništa što je bilo prije, čim dalje to od nas .Dugove treba vračati jer za to treba prije razmišljat kako če vratiti,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije