Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unatoč nagađanjima

Europska središnja banka ipak neće prekinuti posuđivanje novca Grčkoj

bankomati
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
28.06.2015.
u 15:53

Europska središnja banka na dnevnoj bazi šalje sredstva grčkoj središnjoj banci koja ih onda raspoređuje drugim bankama

Europska središnja banka (European Central Bank - ECB) unatoč nekim nagađanjima ipak neće prekinuti s izvanrednim posuđivanjem novca grčkim bankama. U nedjelju je naime izvijestila da će se izvanredno financiranje grčkih banaka nastaviti na razini koja je dogovorena u petak to jest da se iznos neće povećavati, javlja BBC.

- Grčka i dalje ima pristup ELA-i – rekao je glasnogovornik ECB-a.

Naime, grčke banke ovise o takozvanim ELA zajmovima za likvidnost (Emergency Liquidity Assistance) Europske središnje banke. Europska središnja banka, kako javlja BBC, na dnevnoj bazi šalje sredstva grčkoj središnjoj banci koja ih onda raspoređuje drugim bankama.

Podsjetimo, Eurogrupa odbila je jučer zahtjev Grčke da joj se produlji program pomoći koji istječe 30. lipnja nakon što je grčka vlada donijela odluku o referendumu koju je danas potvrdio i grčki parlament, a na kojem bi se 5. srpnja trebalo odlučivati o uvjetima međunarodnih zajmodavaca za novi program pomoći toj zemlji. MMF pak smatra da će referendum biti nevažeći jer će se na njemu, budući da program pomoći istječe 30. lipnja, odlučivati o prijedlozima koji više neće vrijediti.

Posljednjih tjedana Grci su povukli milijarde eura iz banaka, a u subotu su se ispred bankomata stvorili veliki redovi zbog straha da se banke neće otvoriti u ponedjeljak.

 Austrijski ministar financija Hans Jorg Schelling kazao je ranije da grčki izlazak iz eurozone sada ''izgleda gotovo neizbježan''.

>> Grci 5. srpnja idu na referendum! MMF: Glasat će o nevažećim prijedlozima!

>> 'Ovo je žalostan dan za Europu, ali prevladat ćemo mi to'

>> Grčka odbila novi prijedlog kreditora. 'Ne pristajemo na ultimatume i ucjene'

Komentara 45

R0
R00kie
12:18 28.06.2015.

napokon...i previse strpljenja je civilizarana europa imala sa grckim populistima. nakon 30 godina zivota na dug treba raditi i vracati kredit, nema nista od svadjanja, plakanja i upiranja prstom

CI
cicibela
13:28 28.06.2015.

Globalni lihvari su postavili vrlo lijepu igricu putem koje porobljavaju narode svijeta. Osnovali su nadnacionalne centalne banke FED i ECB i tako uzurpirali ustavno pravo nacionalnih država na monetarnu suverenost. Dograbili su monopol nad štampanjem novca koji nema nikakvo pokriće,e, pa taj naštampani papir ili digitalne brojke trampe za realne vrijednosti. Vrlo domišljato i efikasno, sve dok im korumpirani i ucijenjeni nacionalni političari to dopuštaju, i dok narod to dopušta svojem političkom vodstvu. Sada se ovaj mason sa gornje slike dosjetio da mjesčeno naštampa 60 milijardi euro papirića, pa ih onda kao „posuđuje“, a zatim prijeti, ucjenjuje i otima nekretnine, kad države ili pojedinci to ne mogu vraćati. No, pojavio im se neočekivani remetilački faktor u Aziji gdje AIIB i BRICS banka namjeravaju ponovo uvesti zlatni standard. Kako će se zapadna bankarska masonerija nositi sa zlatnim standardom kad se zlatne poluge ne mogu naštampati niti na papiru, niti na ekranu? E, zato zato zapadna masonerija pali vatre svugdje po svijetu, da započnu 3. svjetski rat i resetiraju svoju lijepu igricu.

SC
santa claus
15:06 28.06.2015.

Bankari gospodare svijetom a kad im predložiš najdemokratskiji način odlučivanja-referendum, onda se pohlepne zvijeri dignu na zadnje noge samo da porobe ovce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije