Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neizvjesno do kraja

Grci predlažu program koji je Eurogrupa već jednom odbila

Yanis Varoufakis
Reuters/PIXSELL
18.02.2015.
u 21:30

Grci traže i veće rashode u proračunu kako bi Syriza ispunila svoja predizborna obećanja

Grčka je spremna zatražiti produljenje programa pomoći koji istječe 28. veljače, što je uvjet koji su joj dale Njemačka i ostale države eurozone, no formalni zahtjev za produljenje trebao bi biti na tragu nečega što je Eurogrupa, tijelo u kojem sjedi 19 ministara financija eurozone, već odbila u ponedjeljak. Šef Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem rekao je da će novi sastanak tog tijela sazvati samo ako Grčka podnese formalan zahtjev za produljenje programa, no danas nije bilo jasno hoće li ga sazvati ako Grčka zatraži nešto što je Eurogrupa već odbila.

Drama oko Grčke, koja je buknula nakon što je na vlast došla radikalna ljevica Syriza, tako se i danas nastavila. Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble izjavio je za ZDF da nije bitno da nova grčka vlada samo zatraži produljenje programa pomoći već da se izjasni hoće li provesti taj program do kraja ili neće. “Da ili ne”, naglasio je Schäuble. Grčki ministar financija Yanis Varoufakis i premijer Alexis Tsipras u nekoliko su navrata naglasili da ne žele primjenjivati postojeći program pomoći jer smatraju da je štetan za Grčku i izabrani su da ga promijene. Grčka vlada danas je objavila govor koji je ministar Varoufakis održao u ponedjeljak na zatvorenom sastanku Eurogrupe i iz tog se govora vide naznake onoga što će Grčka tražiti u zahtjevu za produljenje programa. Grci obećaju da će vratiti 17 milijardi duga koji dospijeva ove godine, obvezuju se da neće poduzimati nikakve mjere koje imaju utjecaj na financijsku stabilnost, no traže da druga strana ne zahtijeva od grčke vlade primjenu mjera koje doprinose recesiji (kao što su povećanje PDV-a i rezanje mirovina).

Grci traže i veće rashode u proračunu kako bi Syriza ispunila svoja predizborna obećanja.

>> Grčka će zatražiti šestomjesečno produljenje zajma

Komentara 9

IV
ivan.vidaspunta
22:47 18.02.2015.

Iza Grka stoji Soros i Rothschild. Oni niti ne znaju što traže. Ovo će sutra završiti u pušioni. Grčke zahtjeve postavlaju 300 američkih svajetnika koji je Obama poslao Grcima, a to su zapravo Sorosovi-Rothschildovi "stručnajci". Nažaslost je unutar Euro-Gruppe hrpa krtica na djelu koje radu za Sorosa, i s time je moguće da to i za Euro loše zvarši, iako u momentu to nije vrlo izgledno.

KI
Kissinger
19:21 19.02.2015.

biće jasno u prvim satima subote.vremenska razlika čini svoje.ako meni ne vjerujete pitajte CIA-igrača Jakovinu.

KI
Kissinger
19:27 19.02.2015.

Mile-udarčino.ljudino moja,što moš kad smo mi većinom Dajići.kod grka većinu čine Uzelci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije