Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fake news

Grbin i Bruna Esih upali u zamku lažnih profila i zaratili na Facebooku

Peđa Grbin i Bruna Esih
Foto: Duško Marušić/Jurica Galoić/PIXSELL
1/3
07.10.2017.
u 18:19

Korisnici društvenih mreža uopće nisu educirani da prepoznaju lažne vijesti

Otkad su se masovno političari i biznismeni te takozvani “celebrityji” preselili na društvene mreže, porasla je vjerojatnost da će nečije ime, funkcija ili fotografija biti i zlorabljeni.

Iskusili su to prije nekoliko dana saborski zastupnici Bruna Esih i Peđa Grbin. Našli su se usred rata koji je, ispostavilo se naposljetku, pokrenuo netko treći. Podsjetimo, Bruna Esih objavila je na Facebook-profilu poveznicu na tekst kojim se kleveće otac Peđe Grbina. Kasnije se iz izjava aktera ispostavilo da niti je Bruna objavila taj post, niti je link bio pravi, niti je u konačnici bila riječ o ocu Peđe Grbina.

Dvostruka pogreška

Klasična je to društvenomrežna zamka u koju su upali Peđa Grbin, koji se u startu strastveno i bez provjere činjenica obrušio na ikonu desnice Esih, a potom i Bruna koja se našla uvrijeđena te sada traži Grbinovu ispriku. U svakom slučaju, odlučili su malo ratovati što na fejsu, što u medijima, a s obzirom na suprotne stavove i političke opcije, recimo, i legitimno mamiti pozornost istomišljenika. No, okanimo se politike. Oboje su počinili pogreške. Peđa Grbin nasjeo je na lažni profil Brune Esih i bez provjere reagirao. Esih pak nije “utjerala” uklanjanje lažnih profila i brojnih stranica za koje tvrdi da nisu njezine. Istina, učinila je potrebne korake i o lažnom profilu obavijestila Facebook, policiju i, kako kaže, Agenciju za zaštitu osobnih podataka. Facebook je trebao reagirati, a kako nam kažu stručnjaci na tom polju, Mark Zuckerberg i njegov Facebook, koji inače ima dvije milijarde korisnika diljem svijeta, nemaju najbrži program ni sustav provjere pa samim time ne brišu automatski lažne profile. Uglavnom prioritete imaju oni koji su ili poznati globalni brend, ili pak oni koji imaju više prijava. Uostalom, i prijava može biti lažna pa Facebook traži i dodatna objašnjenja. Dakle, Esih i Grbin trebali su prijaviti lažni profil s kojeg je lansiran post. Postoji i mogućnost da verificiraju svoje Facebook-stranice i profile, odnosno dobiju plavu kvačicu uz svoje ime, čime se jamči da je ona stvarna i da iza nje stoji prava osoba. No, osim lažnog profila, razmirica na relaciji Esih – Grbin primjer je lažne vijesti jer ono što je napisano u postu pravi je mamac za široku publiku. A link koji je priložen usto je lažan. Poplava lažnih vijesti nije novost, no sve više uzima maha, posebice otkad su se uz internetske alate i društvene mreže sve dostupnije i lakše ih je plasirati. Ono što zabrinjava jest da korisnici društvenih mreža nisu uopće svjesni ni educirani da prepoznaju lažne vijesti. Prema istraživanju Europske unije, naime, čak 46 posto ljudi vijesti čita putem linkova na društvenim mrežama, šest od deset njih dijeli vijesti, a da nikada ne klikne na cijelu vijest i ne otvori je, dok postoji niz istraživanja da mlađa populacija poput osnovnoškolaca i srednjoškolaca uopće nije u stanju prepoznati lažne vijesti.

Šteka obračun s lažnjacima

Sve češća pojava lažnih vijesti potaknula je Europljane da reagiraju, tako je nastao i niz stranica za provjeru činjenica. U Hrvatskoj postoji faktograf.hr, na kojem možete provjeriti što je tko rekao. U Facebooku pak neprestano najavljuju obračun s lažnjacima, za sada im baš i ne ide. Istina, post možete prijaviti kao lažan, klikom na vrhu posta s desne strane i njegovim označavanjem. A u četvrtak je Zuckerberg najavio i novost koja bi dodatno trebala pomoći, odnosno nudit će provjeru izvora, a da korisnik to sam ne mora raditi. Ako je članak vjerodostojan, bit će jasno naznačeno, a ako nema informacija o izvoru ili dodatnih stavki, postaje sumnjiv. U virtualnom svijetu potpune privatnosti i sigurnosti nema.

Komentara 26

Avatar Le-Freak
Le-Freak
18:36 07.10.2017.

Znaci Pedja zna da je neopravdano napao Brunu a ne zeli se ispricati. Bruna je poduzela sve sto je moguce za brisanje laznih profila ali... po vrsnoj novinarki obadvoje su “upali u zamku laznih profila“ i Pedja koji zna daa je pogresnu osobu optuzio i Bruna koja je kompletno pravilno postupila. Svaka cast Filozofski Fakultet sa Pupovcem, Jovicem, Josipovocem odlicno obrazuje nove kadrove beo-ljevicarske istine.

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
18:40 07.10.2017.

Molim? Jedino bitno u cijeloj priči je ponašanje Peđe Grbina koji je još jednom pokazao da je još jedna u nizu bahatih, arogantnih, necivilziranih, primitivnih, neodgojenih, bezobraznih i nekulturnih antifašističkih seljačina, koja se odbila ispričati kad mu je ukazano da se radi o lažnom profilu Brune Esih.

OX
oxymoron
18:38 07.10.2017.

Draga novinarko, po cemu vi zajljucujete da je Bruna Esih "upala u zamku lažnih profila?" Ako je netko upao onda ste to vi i drug Grbin. Bruna Esih se samo branila od Grbina i takvih kao vi koji bacaju sve u isti koš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije