Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
peđa grbin

Grbin: Ne preostaje mi ništa drugo nego da raspišem referendum

peđa grbin
Foto: Patrik Macek/Pixsell
30.10.2013.
u 10:35

Apeliramo na građane da ne osuđuju nekoga samo zato što voli na drugačiji način nego što oni vole, poručio je predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin

Iako smatram da je referendumsko pitanje inicijative "U ime obitelji"duboko diskriminatorno, ne preostaje mi ništa drugo nego da raspišem referendum, s tim da u raspravi u Hrvatskom saboru apeliramo na građane da ne osuđuju nekoga samo zato što voli na drugačiji način nego što oni vole, poručio je predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin jutros na sjednici Odbora za zakonodavstvo koji je raspravljao o prijedlogu za raspisivanje referenduma. Zamjerio je Grbin što Ustavni sud u svome upozorenju kojim kaže da je odluka građana na referendumu obvezujuća te automatski postaje ustavna nije ustvrdio i da je prijedlog pitanja inicijative protivan Ustavu.

- Ovo je duboko diskriminatorno pitanje i ukoliko se s njime složi većina građana, ovako postavljene odredbe nas spriječavaju da mi u budućnosti zamjenimo ovakvu odredbu, prvo jer godinu dana ne smijemo ništa poduzimati, a kasnije i zato jer ćemo teško skupiti glasove 101 zastupnika da ponovno izmjenimo Ustav – kazao je Grbin koji strahuje da će nas takva defnicija braka umjesto u društvo razvijenih zemalja dovesti u društvo Bjelorusije, Ukrajine i Moldavije.

Vanjski član Odbora za zakonodavstvo Marijan Godek kazao je da dijeli mišljenje Ustavnog suda da su rezultati referenduma obvezujući za Hrvatski sabor koji će se u toj priči pojaviti samo kao tehničko tijelo.

- Ipak, vjerujem da je cijela stvar na samoj granici protuustavnosti. Mislim da je postavljeno pitanje duboko u suprotnosti s odredbama Ustava jer brak nije samo ljubavna ili seksualna veza, već je to odnos i institut koji ima značajnije pravne reperkusije. Parovi stječu zajedničku imovinu, tu je pravo nasljeđivanja, pravo na mirovinu u slučaju smrti jednog od partnera... I sad mi kažemo da seksualna orjentacija nekoga onemogućuje da ima sva ta prava – negodovao je Godek, koji je prvotno, kaže, razmišljao da članovi Odbora za zakonodavstvo zaključe da pitanje inicijative nije u skladu s Ustavom, no shvatio je, dodaje, da je to ipak iznad njihovih mogućnosti i ovlasti.

- Ovo je apsurdna situacija jer ako se ova odredba unese u Ustav će se sigurno pokrenuti i postupak da se takva sporna odredba i ukine, odnosno izbriše iz Ustava – primjetio je Godek.

Nezavisni Josip Kregar s liste SDP-a složio se da postoje veliki i važni razlozi da ovako postavljena definicija braka ne uđe u Ustav jer on jamči prava i obveze određenih tijela koja bi na taj način bila blokirana.

- Odlučivanje pukom većinom nije demokracija, nije mišljenje svih i nije mišljenje naroda – zaključio je Kregar te predložio da se odgodi raspisivanje referenduma kako bi se provela šira javna rasprava o intenciji inicijative. Odbor je podržao prijedlog te ga uputio na raspravu u Sabor.

 >> Kregar: Upozorenje Ustavnog suda treba smatrati vrlo ozbiljnim

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije