Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ GOSPIĆ

Grandić optužio Norca za Lipovu Glavicu

20.08.2002.
u 00:00

* Dosta mi je ovoga, dobacio je Grandić svom branitelju

RIJEKA - Kao borcu, heroju i generalu bilo bi me sram postavljati takva pitanja znajući da sam kriv za sve, za Lipovu Glavicu! Revoltirano je na jučerašnjoj raspravi u slučaju Gospić rekao Stjepan Grandić ustavši s optuženičke klupe. Na takav istup odlučio se izazvan pitanjima koje je Mirko Norac postavio svjedoku Branku Škari, svom suborcu i zamjeniku u Gospiću 1991., a danas pukovniku HV-a.

Norac je, među ostalim, svjedoka ispitivao o tome tko je izdavao zapovijedi za osvajanje vojarni i oslobađanje okupiranih teritorija, kao i o navodnim sastancima na kojima su donesene odluke o likvidaciji civila. Škara je kao osobu koja je izdavala zapovijedi imenovao Antu Karića, a o sastancima za koje je pitao Norac rekao je da ništa ne zna.

U sukob Norca i Grandića odmah se upleo i optuženi Ivica Rožić, ustvrdivši kako je upravo Perušićka bojna, ona za koju je bio odgovoran Stjepan Grandić, zakazala u akciji kod Ličkog Osika.

Grandić je na te tvrdnje odgovorio:

- Preuzimam odgovornost što je Perušićka bojna zakazala. Zakazala je ne zato što nije htjela zadatak već zato što nije bila sposobna za takvu zadaću. Poslali su nas u smrt, a zauzvrat sam dobio Lipovu Glavicu! Grandić se potom okrenuo prema svome branitelju i prešavši rukom preko vrata slikovito objasnio svoje sljedeće riječi: - Dosta mi je ovoga!

Tom "incidentu" prethodio je iskaz Branka Škare u kojem je najčešće odgovarao sa "ne znam" ili "ne sjećam se". Sutkinja Ika Šarić izrešetala je Škaru pitanjima o njegovoj funkciji i ulozi u Gospiću 1991. očito mu želeći tako pokazati kako sud ne vjeruje njegovoj tvrdnji da je za boravka u Gospiću bio običan vojnik. Jučer je saslušan i Danilo Grbić, koji je potkraj studenoga ili početkom prosinca 1991. pribivao pokapanju 24 ili 25 tijela ubijenih civila na mjesnom groblju u Debelom Brdu.

- Tijela su u Udbinu dovezena iz smjera Perušića. Pronađena su kod Konjskog brda ili nekakve Glavice - rekao je Grbić. Svjedok je ispričao kako je pronađena tijela identificirao dr. Stanković koji je došao iz Beograda. Čuo je i kako je odlučeno da se tijela pokopaju u Debelom Brdu jer je zemlja u Udbini bila smrznuta. Prevezena su kamionom JNA, a potom je rovokopačem iskopana grobnicu u kojoj su pokopani. Postavljeni su i križevi. Na nekima je pisalo ime i prezima, na drugima pak inicijali ili samo brojčane oznake. Grbić je neke od ubijenih civila i poznavao. Od ljudi koji su pronađena tijela stavljali u, kako kaže, crnu foliju čuo je kako su civili masakrirani. On je za ekshumacije tijela Radovana Baraća vidio kako je na grudima imao trag uboda, na prstima jedne noge nije imao noktiju, a tijelo je bilo i spaljeno.

Tomislav Rukavina

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije