Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gradovi ruše Lalovčevu računicu i uvode prireze

Prirez će od 2015. godine imati više od 300 gradova i općina, prednjače Zagreb, Rijeka, Karlovac, Osijek
29. prosinca 2014. u 18:34 13 komentara 3612 prikaza
Boris Lalovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Plaće koje će se isplatiti u siječnju oporezivat će se prema novim poreznim pravilima, što znači da približno milijun zaposlenih i stotinjak tisuća umirovljenika može očekivati povišicu koja je posljedica povećanja neoporezivog dijela plaće. Povišica će se, ovisno o primanjima, kretati od par desetaka pa sve do tisuću kuna, no velik broj građana koji žive u Rijeci, Karlovcu, Puli, Ogulinu, Dugoj Resi, Biogradu na Moru, Senju i drugim manjim sredinama dijelom će taj dobitak podijeliti s lokalnim jedinicama. Do Božića su 21 općina ili grad i službeno povećali ili uveli prirez kao odgovor na gubitak prihoda koji će proizaći iz povećanja neoporezivog dohotka.

Idu nove objave

Očekuje se da će do posljednjeg radnog dana u ovoj godini uslijediti dodatne objave u Narodnim novinama jer su se odluke o prirezu ubrzano donosile od sredine mjeseca. Riječke su vlasti, na primjer, najavile rast prireza s 12 na maksimalnih 15 posto prireza, ali njihova odluka još nije objavljena u službenom glasilu. Samo je Zagreb po visini prireza od 18 posto ostao skuplji od Rijeke, Karlovac će biti treći najskuplji grad s 14 posto prireza, a slijede ih Osijek i Vinkovci s 13 posto, no ta dva slavonska grada zadržavaju svoju staru stopu prireza. Zagrepčani se, barem kad je u pitanju prirez, ne moraju bojati udara na džep jer je Vlada preduhitrila takvu odluku spuštanjem maksimalne stope prireza s 30 na 18 posto. Trenutačno se prirez plaća u 295 gradova i općina, ali nakon prosinačkog vala, od siječnja 2015. godine preskočit će brojku od 300, jer su se na prirez odlučila i mjesta koja ga dosad nisu imala, poput Biograda na Moru (čak 12 posto), Buzeta, Ogulina, Komiže, Senja, Donje Stubice... U tim će ga sredinama zaposleni najviše osjetiti jer će, primjerice, profesor u osnovnoj školi, čija je bruto plaća oko državnog prosjeka, u nekom od spomenutih gradova plaćati oko 65 kuna prireza, što će mu pojesti pola povišice proistekle iz Lalovčeva povećanja neoporezivog dohotka. Riječkom će pak profesoru tri postotna poena veći prirez uzeti oko 5 kuna više u odnosu na svotu prireza koju sada plaća.

Split je zadržao svojih 10 posto prireza, ali odlučio se na povećanje komunalne naknade za 10 posto, pa proizlazi da je jako malo gradova i sredina gdje se smanjenje lokalnih prihoda neće odraziti ili na visinu primanja ili na cijenu lokalnih usluga i poreza. Neki su gradovi tako uveli ili povećali porez na potrošnju ili porez na kuće za odmor tamo gdje ga nije bilo (Biograd), a na listi inovacija nalazi se i porez na tvrtku ili naziv te porez na korištenje javnih površina. U ovoj je godini zabilježen i jedan primjer smanjenja prireza, s 12 na 10 posto, i to u Zadru, no zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta na to se odlučio u srpnju, prije nego što se znalo za povećanje neoporezivog dohotka s 2200 na 2600 kuna, zbog kojega će lokalne vlasti ostati bez približno dvije milijarde kuna.

27.10.2014., Zagreb - U visokoj poslovnoj skoli za financije i pravo Effectus odrzana je panel diskusija Aktualna porezna politika i reforma. Ministar financija Boris Lalovac. komentar Rasterećenje plaća 
je dobar, ali loše pripremljen potez Vojko Obersnel OSTALI BEZ 57 MIL. Rijeka povećava prirez sa 12 na 15 posto

Porez na kuće za odmor

Vlada tvrdi da im je polovicu gubitka nadoknadila, no oni i dalje ostaju pri svome da nije ni četvrtinu, odnosno 400 milijuna kuna.

– Čak i da otpustimo dvije trećine zaposlenih, ne bismo mogli kompenzirati gubitak prihoda – komentira savjetnik Udruge gradova Dario Runtić. – Veći prirez ili porez na kuće za odmor kvalitetniji je potez od povećanja komunalne naknade jer ono pogađa i najsiromašnije slojeve. Dosta je kuća za odmor u vlasništvu stranaca, pa će i oni podnijeti dio tereta – ističe Runtić. Ministar financija Boris Lalovac svojedobno je rekao da ne mogu lokalci toliko dizati cijene koliko on možemo smanjivati porez, no i ovi primjeri pokazuju da je to lakše reći nego učiniti.

Zanimljivo
Slovo koje prvo ugledate na fotografiji otkrit će vam nešto o vašem karakteru, ali i koja je karijera prava za vas
prof. dr. sci. Marijana Ivanov, redovita profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Ivan Šarić s profesoricom Marijanom Ivanov raspravlja o štednji i uvođenju eura
 • Avatar Grubi
  Grubi:

  izvrsno Zoky.... lijepo si nam pomogao.... Podigao si nam plaće za 160 kuna... a lokalci nam uzimaju dodatnih 290... Hvala... Molim te, nemoj nam više pomagati.

 • stefj:

  Ma bez veze, ova vlada je napravila katastrofu kad je došla na vlast, dignula je poreze, dignula je cijene, ukinula investicije i većinu novca iz lokalne uprave preusmjerila u državu. Ne samo iz lokalne uprave, već i iz raznih trošarina ... prikaži još! i ostalog. Rezultate vidimo, učit će se o ovoj vladi u svjetskim razmjerima, kao o presedanu i primjeru nesposobnosti. Gore rezultate imaju samo 2-3 države u svijetu, dok smo u EU sigurno na zadnjem mjestu u kontinuitetu... Ovaj pokušaj vraćanja poreznih razreda otprilike tamo gdje su bili prije dolaska ove pošasti od vlade, dolazi puno prekasno i puno je premalo da bi se pokrenulo gospodarstvo. I dalje ostajemo jedna od porezno najopterečenijih država, bez nekih realnih izgleda za oporavak.

 • opcija:

  Tako je govorio Pravednik... vlada donosi teške odluke u našem interesu..... hahaha koji cirkus