Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stiže val poskupljenja

Građanima plin od 1. siječnja skuplji 15, a tvrtkama 19 posto

plin
Reuters
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
30.12.2009.
u 14:00

Prosječna cijena ubuduće će iznositi 2,87 kuna za kubični metar, a bit će u rasponu od 2,79 do 3,33 kn, ovisno o distributeru.

Od 1. siječnja kućanstva će kubični metar plina plaćati 15 posto skuplje nego dosad, a cijena plina za gospodarstvo bit će viša 19 posto, izvijestio je na sjednici Vlade ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Prosječna cijena plina ubuduće će iznositi u prosjeku 2,33 kune plus PDV, odnosno 2,87 kuna, a kretat će se, ovisno o distributeru, od 2,79 do 3,33 kune.

Razliku u poskupljenju za kućanstva Vlada će namiriti subvencijama u ukupnom godišnjem iznosu od 65 milijuna kuna koje će se namaknuti od rudarskih naknada. Vlada neće subvencionirati cijenu plina za kuće za odmor, odnosno dijelove zgrade ili stanove koji se koriste sezonski.

Popijač i premijerka Jadranka Kosor istaknuli su kako će i nakon poskupljenja Hrvati plaćati najjeftiniji plin u regiji. Istaknuli su kako, primjerice, u Sloveniji kubični metar plina plaćaju 60 posto skuplje, a premijerka se zauzima za to da se građanima objave cijene kubičnog metra plina u regiji i Europskoj uniji kako bi se vidjelo koliko je plin u Hrvatskoj jeftin i nakon poskupljenja.

Dugo najavljivane mjere za poticanje gospodarstva, među ostalim i fond za gospodarsku suradnju, Vlada bi trebala pokrenuti sredinom siječnja, najavila je premijerka.

– Odluke se ne mogu donositi preko noći – kratko je komentirala.

Na sjednici oko 15. siječnja Vlada će predložiti odluke o dva modela koji “moraju ići paralelno, nikako odvojeno”.

– Jedan je smjer proces osnivanja Vladinih fondova za gospodarsku suradnju s ciljem vlasničkog restrukturiranja. Ti su fondovi zapravo novi, transparentniji i održiviji okvir pružanja pomoći gospodarstvu kroz suradnju države i privatnog sektora na tržišnom principu. Drugi je smjer poticanje kreditiranja s ciljem povećanja likvidnosti i ulaganja, uz suradnju s HNB-om – kazala je premijerka Kosor.

Ključne riječi

Komentara 38

ZD
Zdravek
14:35 30.12.2009.

30.12.2009. u 14:26h basket je napisao/la: \"druga je cinjencia da je cijena plinu u hrvatskoj zamrznuta vec godinama i da je daleko ispod realne, to uzrokuje velike gubitke u poslovanju i moglo bi cijelu opskrbu dovesti u pitanje\" a ii cinjenica da imamo ugovore sa talijanima da im prodajemo po manjoj cijeni nek mi nabavljamo isto nije povoljna za nas a i prica se da je na podrucju di bi isao \"dimnik\" ima plina pa bi politicari i tu igru trebalai malo ozbiljnije odigrat

C0
cs5.0
14:35 30.12.2009.

strucnjaci su slozni da je poskupljenje nuzno jer i u vlastitoj proizvodnji trpimo velike gubitke sto je jako opasno pogotovo u stanju globalne recesije

BU
bubissim@
14:20 30.12.2009.

Gospođa Kosor kao i svi vlastodršci zaboravlja da RH ima vlastite izvore plina što nije slučaj sa SLO.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije