Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.06.2014. u 12:00

Bolje je Lovrijenac reklamirati dobrim Shakespeareom sa atraktivnom glumačkom podjelom, nego svadbom američkih bogataša za koje barem u Hrvatskoj nitko nije čuo

Velika se kulturološka buka digla oko nekog bogataškog vjenčanja u Dubrovniku. Bogataši, valjda iz Amerike, zakupili su većinu dubrovačkih kulturnih institucija, od palače Sponza preko dubrovačkog Kazališta Marina Držića do tvrđave Lovrijenac. Iznajmili su oni i Lokrum, koji je također zaštićena baština. Za golemu većinu tih dolarskih aristokrata u Hrvatskoj nitko nikada nije čuo. Vidjeli smo ih prvi, a lako moguće i zadnji put. Nije točno poznato ni koliko su kulturne institucije dobile novca za iznajmljivanje svojih javnih prostora, čija osnovna namjena ipak nije glumljenje svadbenih kulisa. Pri tome valja reći da se tu ne radi samo o fizičkom iznajmljivanju prostora na određeno vrijeme nego i na komercijalno korištenje fotografija i videa snimljenih u tim prostorima na neodređeno vrijeme.

Naravno, sve je to dobrodošla, možda čak i besplatna turistička reklama, ali netko bi s pravom mogao zamijetiti da je puno bolje da se Lovrijenac reklamira nekom dobrom Shakespeareovom predstavom, u kojoj bi mogli igrati hrvatski glumački internacionalci kao što su to Zrinka Cvitešić, Mira Furlan, Goran Višnjić, Rade Šerbedžija, Goran Navojec… Već vidim atraktivnu podjelu “Hamleta”, “Kralja Leara”, zašto ne i “Romea i Julije”. Takva bi podjela možda privukla i strane medije i u svakom bi slučaju kulturološki bila opravdanija od reklamiranja dubrovačkih starina s pomoću nekog uvoznog bjelosvjetskog svadberaja.

No, u isto vrijeme kada se hrvatske kulturne institucije u vrijeme kriznog budžetskog financiranja tjeraju na preživljavanje, štednju, kresanje programa, smanjenje honorara, otkazivanje premijera, možda je ipak nekorektno toliko se čuditi njihovim pokušajima da im na račun kapne koja gotovinska uplata. Uostalom, ova je država već odavno Dubrovnik pretvorila u turističku kulisu za kruzerski, masovni turizam.

U Dubrovnik se goste ubacuje kao brojlere na kokošju farmu. Nikako im se ne nudi kvalitetna ponuda jer za kvalitetu tu jednostavno nema vremena. U uzavrelu kamenu ljepoticu ubacuju se na samo nekoliko sati. Onda jure zidinama, crkvama, vijugaju uličicama i trgovima, piju vodu iz Onofrijeve česme, možda se, ako imaju sreće, negdje uspiju i olakšati i polizati kuglu-dvije skupog sladoleda. A sada će ova ista država gradu Dubrovniku omogućiti da se na njega pljucka s platoa Srđa, gdje je u planu gradnja nekakvih stiliziranih zgradurina zakamufliranih golfom. Kao što su ne tako davno na grad sasvim konkretno pljuckali okupatori iz raspomamljenog susjedstva, sada će pljuckati bogataši kojima će se kao vrhunac dubrovačke ponude nuditi filmska kulisa, prijestolje iz “Igre prijestolja” na koje se može i sjesti. I kada su se nadležne službe UNESCO-a počele raspitivati za tu nekontroliranu gradnju na Srđu, onda je za cijelu tu međunarodnu zavrzlamu dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić optužio cinkare iz samoga grada Dubrovnika. Ali ti cinkari jako dobro znaju da grad Dubrovnik svoju jedinstvenu ljepotu može zadržati samo u ovoj sadašnjoj metafizičkoj borbi s neizgrađenim Srđom iznad sebe. I povjesničari umjetnosti i konzervatori dobro znaju da nije isto gledati Dubrovnik sa Srđa na kojem se nalazi tek tvrđava Imperijal (doduše, uz zgradu žičare) ili gledati Dubrovnik iz nekakvog umjetno stvorenog Straduna kakav je svojedobno izgrađen na Babinom kuku. Ali graditi Stradun iznad Straduna, pa to je puno gore od bogataške svadbe u ložama dubrovačkog kazališta.

Komentara 3

SI
sindiluani
12:27 13.06.2014.

a što možemo,mnogima je zanimljivije gledati "Igra prijestolja" nego Hamleta,veća je reklama a i veći novac,a novac vrti svijet.Dakle,ovaj članak je nerealno laprdanje i kukeljanje...

Avatar superhik74
superhik74
14:24 13.06.2014.

Klasicna Vlahusiceva "prostitucija" spomenicke bastine samo je jedan od primjera u nizu, devastacije Dubrovackog povjesnog naslijedja. O tome kako je izigrao gradjane oko golfa na Srdju ne treba niti govoriti. Cilj mu je bio Dubrovnik pretvoritu u palanku, pa jee u tome i "uspjeo". Zanimljivo je da nepravomocna presuda protiv njega zbog zloupotrebe polozaja i ovlasti vec godinama nikako da postane pravomocna.

Avatar Sveušesnaest
Sveušesnaest
13:30 13.06.2014.

Dubrovčani su svojevremeno prodali Nenum...pa im je to u tradiciji.... Amerikanci su od Rusa kupili Aljasku, pa što ne bi i jedan Dubrovnik.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije