Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gradišćanske Hrvate ražalostio odlazak akademika Katičića

Izraze žaljenja i sućut obitelji akademika Katičića, povodom njegove smrti uputio je i predstojnik Instituta za slavistiku Sveučilišta u Beču, sveuč. prof. dr. sc. Stefan-Michael Newerkla.
12. kolovoza 2019. u 13:59 1 komentara 361 prikaza
Foto: PALAVRA PRESS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

„Smrću sveučilišnog profesora akademika dr. Radoslava Katičića, indogermanista i slavista svjetskog glasa znanstveni je svijet izgubio ne samo velikana znanstvenog istraživanja indogermanistike i slavistike nego i vrhunskog stručnjaka stare mitologije i kulturne povijesti, prije svega Hrvata na području odakle su došli u ranijoj povijesti, a  gdje i danas obitavaju“, stoji u priopćenju Hrvatskog centra gradišćanskih Hrvata u Beču. 

Radoslav Katičić hrvatski jezikoslovac Preminuo akademik Radoslav Katičić: 'Nenadoknadiv gubitak istinske veličine'

Glavna tajnica Gabrijela Novak-Karall nam je rekla kako je akademika Katičića s gradišćanskim Hrvatima vezalo posebno zanimanje za njihov jezik.

„On je gradišćanskohrvatski uvrstio kao varijantu, kao dio korpusa hrvatskog standardnog jezika“, istaknula je. Dodala je kako je Katičić u vrijeme svog znanstvenog djelovanja u Institutu za slavistiku Bečkog sveučilišta, čiji je bio i predstojnik, dao značajan doprinos na području istraživanja i proučavanja gradišćanskohrvatskog jezika, utemeljivši 1982. godine gradišćanskohrvatski lektorat, a uveo je i dva konverzatorija o jeziku i kulturnoj povijesti gradišćanskih Hrvata.

„Uz to je aktivno sudjelovao i u izradi dvaju svezaka gradišćanskohrvatskih rječnika“, napomenula je, ustvrdivši kako je prof. Katičić bio uvijek rado viđeni gostu Hrvatskom centru u Beču kao predavač, savjetnik ili diskutant na brojnim stručnim predavanjima i priredbama.

nije isti jezik Hrvatima srpski zvuči veselo, srčano i rustikalno, a Srbi hrvatski čuju ovako

„Generacije međunarodnih slavista divile su se njegovom nepresušnom znanju, a uspio ih je i uvjeriti u značaj i opstojnost hrvatskog jezika i kulture u dijaspori, dakle izvan tzv. matičnog naroda“, rekla je Novak-Karall dodavši:

„Gradišćanski Hrvati, i prije svega svi oni koji se bave hrvatskim jezikom, odlaskom prof. Katičića izgubili su vrsnog znalca, odličnog savjetnika i pouzdanog prijatelja“.

Izraze žaljenja i sućut obitelji akademika Katičića, povodom njegove smrti uputio je i predstojnik Instituta za slavistiku Sveučilišta u Beču, sveuč. prof. dr. sc. Stefan-Michael Newerkla.  

RECEPT ZA SAVRŠENI GRILL
Jeste li znali čemu služi daska za dimljenje: Meso s roštilja dobit će sasvim novu notu okusa

A1 izdvaja za Vas

  • Mesko:

    Taj čovjek je bio velikan , svugdje i u svakom pogledu. Pola moje familije su Gradišćanski Hrvati i znam koliko će nam svima nedostajati.