Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dječji translacijski centar

Projekt vrijedan 432 milijuna kuna: Gradilište je ograđeno, krči se šuma, bageri stižu idući tjedan

Srebrnjak
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/7
12.06.2021.
u 18:42

Primarni cilj Centra će biti visokokvalitetno istraživanje koje će omogućiti unapređenje postojećih te razvoj posve novih dijagnostičkih i terapijskih postupaka povezanih s učestalim dječjim bolestima, ponajprije u područjima pedijatrijske alergologije, imunologije i pulmologije

Nakon višegodišnjih priprema i višekratnih najava, konačno kreće gradnja Dječjeg centra za translacijsku medicinu (CCTM) Dječje bolnice Srebrnjak. Parking bolnice ispražnjen je i neko vrijeme neće biti moguće koristiti ga. Prostor novog gradilišta u dvorištu i neposrednoj blizini bolničke zgrade ograđen je, sljedeći tjedan kreću bageri.

Imat će sedam etaža

Onamo su dopremljeni kontejneri s opremom i alatom, slijedi priprema terena i (nažalost) sječa šume na padini na kojoj će niknuti najveći projekt u Zagrebu financiran europskim sredstvima, ujedno i najveći infrastrukturni projekt iz znanosti i zdravstva u regiji, kako se to najavljuje od početka i kako je tako nedavno nazvao i premijer Plenković.

Srebrnjak
1/7

Projekt vrijedan 432 milijuna kuna obuhvaća izgradnju nove zgrade i nabavu istraživačke opreme. Primarni cilj Centra će biti visokokvalitetno istraživanje koje će omogućiti unapređenje postojećih te razvoj posve novih dijagnostičkih i terapijskih postupaka povezanih s učestalim dječjim bolestima, ponajprije u područjima pedijatrijske alergologije, imunologije i pulmologije.

Dječji centar za translacijsku medicinu na svojih sedam etaža, koje će se prostirati na oko 14.000 kvadrata, predviđa gradnju velikog broja laboratorija te nastambe za životinje. U kliničkom dijelu je uz centar za radiologiju u najvećem dijelu predviđena dječja kardiokirurgija. Ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Ivo Dumić-Čule zahvaljuje svima koji su dosad sudjelovali u ovom vrijednom projektu, kao i svima koji će tek u njemu sudjelovati.

– Dječji centar za translacijsku medicinu predstavljat će najveći poligon za translacijska istraživanja u Hrvatskoj, ali i u regiji. Naša je želja da se u njemu okupe vrhunski znanstveni timovi kako bi istraživanja koja će provoditi kroz godine dovela do otkrića koja će biti od koristi u konačnoj primjeni na pacijenta – poručio je Ivo Dumić-Čule.

Ivo Dumić-Čule
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

Izrazio je zadovoljstvo što se bolnicu nedavno vratio i prof. dr. sc. Mladen Merćep, kako kaže, autor prijave i prvi voditelj projekta Dječjeg centra za translacijsku medicinu. Gradnja CCTM-a najavljivala se još 2015., Ministarstvo zdravstva prvo je uskratilo pa dalo suglasnost na projekt, no čitavo vrijeme vladalo je mišljenje da jedna mala bolnica ne može sama iznijeti tako golem projekt i da je takvo soliranje neprihvatljivo, premda istovremeno nikakvih drugih razvojnih strategija u zdravstvu nije ni bilo.

No, Srebrnjak je projekt izgurao, a onda se dogodila dramatična smjena dr. Nogala i njegova tima. Novi ravnatelj kune se da nije ničiji eksponent i glavni mu je cilj upravo realizacija projekta, a smatrao je nužnim za uspjeh uključiti i druge ustanove s iskustvom u translacijskoj medicini. U posljednjih osam mjeseci učinjeni su svi koraci kako pitanje početka gradnje CCTC-a ne bi bilo dovedeno u pitanje.

Rok 22 mjeseca

– Iznimno smo ponosni da smo u tom vremenu uspjeli provesti sva tri natječaja potrebna za početak gradnje: vođenje projekta; izrada izvedbenih projekata i izgradnja zgrade CCTM-a, nadzor nad izgradnjom zgrade CCTM-a, na način da su zadovoljeni svi kriteriji javne nabave, od prethodnog savjetovanja, ex ante provjere kod SAFU te objave u elektroničkom oglasniku NN te elektroničkom oglasniku EU. Posebno smo zadovoljni činjenicom da na sva tri natječaja nije uložena žalba na odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja te su stoga s njima potpisani ugovori. Iznosi ponuda nisu znatnije odstupali od procijenjene vrijednosti ili su bili niži te stoga nisu potrebna dodatna sredstva za izgradnju od onih odobrenih od EU – rekao je ravnatelj DB Srebrnjak Ivo Dumić-Čule.

Početak gradnje CCTM-a prijavljen je 6. lipnja te se pristupilo pripremnim radovima ograđivanja gradilišta. Voditelj projekta je tvrtka IGH, izvođač radova Kamgrad, a rok izvršenja ugovora o javnim radovima i uslugama izrade izvedbenih projekata je 22 mjeseca, s očekivanim završetkom početkom 2023.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Boro Nogalo o odluci o udaljavanju s radnog mjesta

Komentara 6

GE
geler203
18:55 12.06.2021.

Prvo svu djecu cijepiti protiv kovida a onda oni koji prežive na njima će se moći istraživati i eksperimentirati. Imati će se na ćemu.

PP
Pucvala_premium.2
21:57 12.06.2021.

Izvodac radova Kamgrad , inace partnerski vezan sa Atlanticom , zato je Tedesci junior progonio Bamdica autom i pokusavao ga izgurat sa ceste , inace zasto se ta bolnica ne napravi van Zagreba , jer u njoj ce se lijeciti djeca iz cijele Hrvatske , recimo 50 km izvan Zagreba , da jadni roditelji izbjegnu guzve na KVatricu , a i kad padne snijeg , popeti se na Srebrenjak nije jednostavno

TM
trade_mark
19:28 12.06.2021.

Kad će ovaj čule podnijeti ostavku? Bandića mu više nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije