Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grad Vukovar podiže spomenik u spomen na prva dva srušena zrakopova JNA

Za lokaciju spomenika predviđen je prostor na križanju Vinkovačke ulice i Priljeva
16. kolovoza 2020. u 16:17 8 komentara 1532 prikaza
Panorama Vukovara
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Toga 24. kolovoza 1991. godine vukovarski branitelj Luka Andrijanić srušio je dva zrakoplova JNA kod silosa, nedaleko od Vukovara. Za taj dan vukovarski branitelji kažu kako je bio dan kada je počeo rat u Vukovaru jer je se toga dana JNA otvoreno svrstala na srpsku stranu.

proteza Iznenađenje Hrvatski branitelj veteranu JNA iz Srbije poklonio protezu: Ovo je jedna snažna poruka ostalima

Naime, 24. kolovoza 1991. zabilježen je prvi sveopći napad na Vukovar koji je napadnut i sa zemlje, i iz zraka, ali i s Dunava. Ovoga ljeta, 29 godina kasnije, Grad Vukovar objavio je javni poziv za izradu urbanističko – skulpturskog rješenja kako bi bio obilježen datum prvoga srušenoga zrakoplova u Vukovaru tijekom Domovinskog rata.

Prema informacijama iz Grada Vukovara za lokaciju spomenika predviđen je prostor na križanju Vinkovačke ulice i Priljeva, odnosno na svega par stotina metara udaljenosti od mjesta gdje je Andrijanić srušio zrakoplove JNA.

Visok tri metra Mali vukovarski vodotoranj niče u centru Velike Gorice

Kako se najavljuje ove godine bi, ukoliko neko od pristiglih rješenja bude udovoljavalo svim traženim zahtjevima, moglo se krenuti s postupkom izrade potrebne dokumentacije dok bi 2021. godine započela izvedba radova. Grad će za izvedbu spomenika osigurati maksimalno pola milijuna kuna.

Inače, Luka Andrijanić imao je svega 19 godina i u obranu Vukovara došao iz Velike brusnice kod Slavonskoga Broda. Bio je pripadnik 4. bojne 3. gardijske brigade. Nakon što je 24. kolovoza srušio prva dva zrakoplova JNA Andrijanić je dva dana kasnije sušio još dva zrakoplova JNA. Luka Andrijanić poginuo je u Vukovaru 20. rujna 1991. godine i to svega tri dana prije svoga 20-og rođendana.

Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • Avatar Golum
  Golum:

  Da malo ovom novinaru pojasnim geografiju. Velika Brusnica nije kraj Slavonskog Broda nikako, Velika Brusnica je u BiH u koju se dolazi skelskim prijelazom u mjestu Svilaj ili se ide preko Bosanskog Broda pa uz rijeku Savu preko cetnickog uporista ... prikaži još!a Lijesce pa dalje u Veliku pa u Malu Brusnicu. Luka veliko ti hvala i laka ti hrvatska gruda!

 • Vlaskoulicanec:

  Neka mu je vječna hvala i slava!!!

 • Clintistvud:

  A što se uopšte čekalo do sad