Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovačka računica

Grad sufinancira kamatu, a onda gradska Čistoća podigne cijene

obrtnici
Krsitina Štedul fabac/Pixsell
17.04.2013.
u 12:16

Nedosljednim smatra i postupak gradske administracije po kojoj je nemoguće dobiti bilo kakvu potporu ukoliko obrt ima dugovanja

Kriza je i recesija i svima je teško, no imam osjećaj da se država i grad prema obrtnicima ponašaju kao prema magarcu. I to onom kojeg treniraju da radi bez jela, pa kad ga ipak uspiju priviknuti na to, magarac ugine – slikovit je Josip Skradski.

 Nejasno vlasništvo

 Ovaj poznati karlovački obrtnik bio je, između ostalog, i predsjednik Udruženja obrtnika Karlovca.

 – Pohvalne su pomoći i subvencije koje obrtnicima dolaze iz gradskog proračuna. No, primjerice, dok Grad sufinancira kamatu na kredite obrtnicima, njihova gradska tvrtka Čistoća podigne cijene. Kada se to usporedi, ispada da je povećanje cijene Čistoće deseterostruko veći trošak od subvencije na kredit od 100.000 kuna – priča Skradski.

 Nedosljednim smatra i postupak gradske administracije po kojoj je nemoguće dobiti bilo kakvu potporu ukoliko obrt ima nezatvorena dugovanja. Upravo je takvom obrtu, kako tvrdi, pomoć najpotrebnija, te bi ju trebalo dozvoliti. Skradski želi i konačnu jasnu sliku o broju i statusu poslovnih prostora u gradu. Upozorava kako neki obrtnici već 20 godina čekaju odgovor hoće li prostor u kojem rade biti vraćen nakadašnjem vlasniku ili ne.

 Pomogli više nego ikad

 –Lani je u Karlovcu zatvoren 71 obrt, to su 71 ljudska sudbina na koju se u većini slučajeva veže i 71 obitelj i još tko zna koliko zaposlenika – tvrdi Skradski. No, gradonačenik Damir Jelić naglašava da je za obrtništvo posljednjih godina učinjeno više nego ikad.

 – Za obrtništvo smo 2008. izdvojili milijun kuna, a ove godine planiramo tri milijuna kuna. Ove brojke može razumjeti svaki obrtnik. Gradski proračun iz godine u godinu pada, a to je slično kao i kod poslovanja obrtnika koji imaju sve manje posla i sve manje prihoda.

No, otvoreno pitam koju stavku je neki obrtnik u vrijeme dok mu prihod drastično pada podignuo čak tri puta, kao što smo mi to učinili – tvrdi Jelić. Naglašava da je zbog nekoliko velikih tvrtki unatoč krizi broj zaposlenih u gradu od 2007. do danas porastao za 295 ljudi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije