Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rješenje

Grad Prelog osniva muzej u Glavnoj 33

croata
Ivica Beti/VLM cakovec@vecernji.net
28.10.2011.
u 07:52

Vrijednost građevinskih radova bit će oko četiri milijuna kuna, od čega će dva milijuna osigurati Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva.

PRELOG – Gradski vijećnici donijeli su odluku o osnivanju muzeja grada Preloga u kojem će glavninu izložaka činiti zbirka koju je donirao kanonik prof. dr. Matija Berljak. Taj sveučilišni profesor, rodom iz Cirkovljana, gradu je darovao 900 umjetničkih djela, među kojima velik dio opusa Ivana Lackovića Croate, s kojim je prijateljevao. Zauzvrat je od grada tražio prostor u kojem bi se slike, skulpture, grafike, knjige i mape izložile. Nakon nekoliko godina potrage za prostorom, odlučeno je da se u Glavnoj 33, bivšoj gradskoj upravi, cijeli kat zgrade uredi za stalni postav dijela umjetnina. U prizemlju je rezerviran prostor za knjižnicu. Vrijednost građevinskih radova bit će oko četiri milijuna kuna, od čega će dva milijuna osigurati Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Još 1,7 milijuna kuna trebat će za opremanje. Očekuje se i pomoć Ministarstva kulture. Kanonik Berljak umjetnine je prvo darovao župi, a sad je donaciju prenio na grad. Muzej će raditi kao podružnica Doma kulture.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije