Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Grad Koprivnica vratio u sklonište dva psa udomljena uz poticaj, traže im nove udomitelje

Iz Grada kažu kako će sredstva koja su u proračunu namijenjena za poticanje udomljavanja biti preusmjerena na stavku za kastraciju i sterilizaciju pasa, koju Grad subvencionira od početka godine
12. svibnja 2021. u 14:12 1 komentara 1691 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/5

Oduzeli su ih udomiteljici i vratili u sklonište, onda su ih ponovno vratili udomiteljici jer su kod nje popravljeni uvjeti u kojima su živjeli. No, dva psa koja je Koprivničanka M. K. udomila uz poticaj Grada Koprivnice, a za svakog je dobila 1000 kuna, ipak nisu živjela bolje. I zbog toga su ponovno vraćeni u sklonište.

– Psi vlasnika, koje ste naveli u vašem upitu, vraćeni su u sklonište za napuštene životinje Ottova kućica i za njih se traže novi udomitelji – kažu nam iz Grada na naš upit što će napraviti u navedenom slučaju, s obzirom na brojne dojave o lošem odnosu prema psima, te jesu li komunalni redari bili u nadzoru uvjeta nakon ponovnog vraćanja pasa udomiteljici.

A sve je krenulo nakon dojava svjedoka i volontera kako se o dva psa udomljena iz skloništa njihovi vlasnici baš i ne brinu. Hrane ih s čim stignu, ne puštaju ih iz zatvorenog prostora u kojem je jedan bio i zavezan lancem. U priču se uključila i veterinarska inspekcija, a nakon privremenog oduzimanja Grad Koprivnica odlučio je da se psi vrate udomiteljici. Iako je prostor u kojem su boravili psi donekle uređen, osim novog poda dobili su i jednu kućicu, nakon njihova povratka u dvorište u našu redakciju stizale su informacije kako se za pse ništa nije promijenilo – i dalje su bili zatvoreni u prostoru koji je nekad služio za stoku, nitko ih nije vidio da se slobodno šeću dvorištem, a zbog svega su lajali i cviljeli danju i noću. Stigle su nam i fotografije i video snimke koje su potvrdile izjave volontera da udomitelji te pse zapravo i ne žele i da su ih udomili vjerojatno samo zbog poticaja. Tvrdili su i kako su od iste obitelji već spašavali i mačke, koje su isto tako živjele zatvorene, bolesne, a više su bile gladne nego site.

novo rješenje Psi vraćeni udomiteljici, inspekcija kaže da ne može komentirati aktivnosti Grada Koprivnice

Premda su nam iz Grada Koprivnice do sada odgovarali kako se njihov sistem poticanja udomljavanja pokazao dobrim i nastavit će ga i dalje, a to je građane Koprivnice željela uvjeriti i dogradonačelnica koja je osobno obišla udomiteljicu i družila se sa psima, tvrdeći kako su dojave o njihovom lošem životu politička podmetanja, sistem udomljavanja ipak će mijenjati.

– Sredstva koja su u proračunu Grada Koprivnice bila namijenjena za poticanje udomljavanja bit će preusmjerena na stavku za kastraciju i sterilizaciju. Sukladno odlukama koje se donose vidljivo je da je osnovni cilj Grada Koprivnice zaštita i briga o životinjama. Jedan smo od gradova koji je početkom godine započeo s primjenom odluke o subvenciji sterilizacije i kastracije pasa. Ova usluga zaključno s travnjem korištena je za 298 pasa i mačaka, a u tu svrhu iz proračuna je izdvojeno 94.940 kuna. U svom radu i djelovanju i dalje ćemo donositi odluke isključivo na dobrobit životinja – odgovaraju iz Grada na upit hoće li doći do promjene, odnosno hoće li umjesto novčane potpore pronaći neki drugi način poticanja udomljavanja.

Izbori su pred vratima, vrlo brzo vidjet će se jesu li ovo bile samo najave političara u nastojanju da dobiju koji glas više. Kako doznajemo, u Gradu koji se brine za dobrobit životinja ova dva psa nisu jedina o kojima se njihovi vlasnici ne brinu kako bi trebali. I njima bi Grad, koji donosi i donosit će odluke isključivo na dobrobit životinja, mogao pomoći. Uostalom, to mu je obveza prema Zakonu o zaštiti životinja.

koprivnica Veterinarska inspekcija traži da se poništi ugovor o udomljavanju i psi vrate u sklonište Ottova kućica Zbrinjavanje životinja Općina Semeljci ne zna gdje su psi, ali zna tko ih je prijavio inspekciji

 

 

Ivana Paradžiković
Novi izazovi
Pogledajte koji je prvi javni angažman Ivana Paradžiković odradila nakon odlaska s Nove TV
Renault Twingo
DOBRA ODLUKA
Nakon dugo vremena sjela u auto i oduševila se
  • gable:

    Stvarno zalosno . Za to placagrad taj novac. To se naziva briga o tim jadnim zivotinjama. Ako se tai nadlezni toliko brinu i o sirotinji onda kazem laku noc.