Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOSADAN KAO...

''Grad koji nikad ne spava'' ne spava zbog – nametnika!

bedbugs (1)
Foto: nyc.gov
1/4
29.07.2010.
u 19:25

Žitelji New York Cityja suočeni su s problemom koji ne znaju kako riješiti: pravom najezdom stjenica, dosadnih kukaca koji jednako grizu bogate i siromašne.

Od sirotinje u Queensu i Brooklynu do bogataša u njihovim raskošnim apartmanima na Manhattanu, brojni Njujorčani bude se s crvenim točkicama po tijelu. Djeca u najskupljim privatnim školama pokušavaju sakriti tragove ugriza nametnika, koji su nekad bili znak siromaštva, a danas su njima "urešeni" i stanovnici otmjenog Upper East Sidea. Dosadne stjenice uvukle su se u svaku poru grada, i već ih je godinama sve više i više, a 2010. to je već poprimilo razmjere epidemije.

Koliko su se strelovito namnožili ti neugodni nametnici najbolje se vidi po statistici: još 2004. stjenice je u svojim domovima službi za dezinsekciju prijavilo je 537 Njujorčana, a 82 kućevlasnika oglobljena su zbog pojave stjenica u stanovima koje iznajmljuju. A od polovice 2009. do polovice 2010., taj broj narastao je na 6889 prijava i 2008 oglobljenih stanodavaca.

- Tijekom zadnjih šest mjeseci čistio sam rodilišta, hotele s pet zvjezdica, kina, garaže za taksije, investicijske banke, privatne škole, odvjetničke tvrtke, stanove po Brooklynu i čak i odaje jednog saveznog suca – kaže eksterminator Jeff Eisenberg. Stjenice su nađene i u slavnim newyorškim robnim kućama i ekskluzivnim dućanima, pa čak i u sobi za trijažu u bolnici Kings Country.

Potaknuta tom invazijom, administracija gradonačelnika Bloomberga u opću zdravstvenu anketu 2009. prvi je put uvrstila i pitanje o stjenicama i problemima s njima, na koje je 2009. potvrdno odgovorilo 6 % Njujorčana, što znači 400.000 gradskih stanovnika.

Stručnjaci taj "veliki povratak" skoro zaboravljenih nametnika pripisuju zabrani korištenja snažnih insekticida poput DDT-a i raširenosti putovanja zrakoplovom, jer je s putovanja iznimno lako donijeti neprimjetne "suvenire" kojih se onda iznimno teško riješiti: stjenica, naime, može preživjeti i godinu dana bez hrane. Sitne su, teško se vide i najčešće se za njih dozna po tragovima na posteljini, izmetu poput zrnaca papra i svrabu ugriza ujutro. Kad se jednom uvuku u pokućstvo, tapecirung, posteljinu, okvire slika ili pukotine u zidovima, bilo koji prostor u koji se mogu zavući, te nametnike nemoguće je istjerati bez mnogo truda i troškova, a dovoljno je da jedan od susjeda bude malo nepažljiviji pri tome pa da se stjenice opet rašire po cijeloj zgradi.

Zbog najezde dosadnih kukaca, gradski oci new York Cityja odvojili su pola milijuna dolara iz gradskog proračuna za zdravstvo za borbu protiv stjenica; prvo će biti otvoren web portal za stjenice na kojem će Njujorčani moći doznati najbolje načine da izbjegnu najezdu stjenica, kao i najbolje metode da ih se riješe ako su im se već uvukle u domove.

- Ako imate termite, znate koga treba pozvati. Ako vidite štakora, znate koga nazvati. Ali ovo je zbunjujuće. Najveći je problem nejasnoća, ne znate koji je sljedeći korak i kome da se zbog njega obratite – objašnjava glasnogovornica Gradskog vijeća Christine Quinn potrebu za takvim portalom. Premda za razliku od brojnih drugih nametnika stjenice ne prenose zaraze, ipak su toliko neugodne da ih se svaki "domaćin" želi riješiti u najkraćem mogućem roku; u tu svrhu poslužit će portal s jasnim informacijama.

Ključne riječi

Komentara 12

SI
sikert
13:50 30.07.2010.

u kome to gradu život stane preko noći????. Uvijek netko nekuda ide ili pješice ili automobilom. Ni u Zagrebu nikada ulice nisu prazne a koko će biti u takvim velikim gradovima kao što je Moskva ,London, Pariz i.td.

Avatar kos
kos
11:18 30.07.2010.

Prljav narod,,,,,sami sebe će uništiti zarazom,..........

OB
-obrisani-
06:18 30.07.2010.

A zbog čega ne spava Moskva, Beograd, Zagreb...?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije