Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobijedila Josipovića

Grabar-Kitarović na današnji dan 2015. postala prva hrvatska predsjednica: Pogledajte što je obećala

ARHIVA - 11.01.2015. Kolinda Grabar Kitarovi? je izabrana za prvu predsjednicu Republike Hrvatske
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/14
11.01.2023.
u 10:06

Tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u noći pobjede čestitao je Grabar-Kitarović na izbornoj pobjedi uskliknuvši "Imamo Predsjednicu!".

Na današnji dan, 11. siječnja 2015. godine, u drugom krugu predsjedničkih izbora Kolinda Grabar-Kitarović izabrana je za predsjednicu Republike Hrvatske. Nakon rekordne izlaznosti glasača, pobijedila je protukandidata Ivu Josipovića koji je u prvom krugu dobio 38,46, a Grabar-Kitarović 37,22 posto glasova.

Tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u noći pobjede čestitao je Grabar-Kitarović na izbornoj pobjedi uskliknuvši "Imamo Predsjednicu!".

- Najveća hrvatska stranka, koja je pod vodstvom Franje Tuđmana, najvećeg Hrvata 20. stoljeća, stvorila hrvatsku državu, iznjedrila je najboljeg kandidata i danas imamo predsjednicu Republike - rekao je Karamarko na bini na koju je došao zajedno s novom hrvatskom predsjednicom Kolindom Grbar Kitarović i njezinim suprugom Jakovom.

 

 Grabar Kitarović zahvalila je na potpori HDZ-u i koalicijskim partnerima, svim svojim biračima, ali i protukandidatima, poručivši da je "dosta bilo podjela" te obećala da će Hrvatska biti među najrazvijenijim zemljama EU i svijeta.

- Kad sam preuzela tu čast od HDZ-a i predsjednika Tomislava Karamarka, mnogi su mi govorili, što ti to treba, izgubit ćeš, mnogi su sumnjali ali ja se ne predajem, ne dam se i tako ćemo raditi za Hrvatsku. Ne dam da mi itko kaže da Hrvatska neće biti prosperitetna i bogata, jer bit će Hrvatska među najrazvijenijim zemljama EU i svijeta, to vam obećajem ovdje večeras - kazala je Grabar Kitarović okupljenima u svom izbornom stožeru.

11.01.2015., Zagreb - Izborni stozer u Hypo centru HDZ-ove predsjednicke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarovic gdje se ocekuju rezultati drugog kruga predsjednickih izbora 2014./2015. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Zahvaljujući svojim protukandidatima, poručila je kako je uvjerena da svi žele bolju Hrvatsku.

- Svi mi želimo bolju Hrvatsku i ova naša utrka, ovaj naš program, ovo što smo radili do sada sve je to dovelo do toga da se konačno usredotočimo na ono što je bitno – život hrvatskih ljudi u Hrvatskoj i iseljeništvu - kazala je Grabar Kitarović.

Sve je pozvala na ujedinjenje.

- Pozivam one koji su dali glas Ivi Josipoviću da budu dio našeg tima, dio pokreta za bolju Hrvatsku, jer dosta je bilo podjela - poručila je.

11.01.2015., Zagreb - Izborni stozer u Hypo centru HDZ-ove predsjednicke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarovic gdje se ocekuju rezultati drugog kruga predsjednickih izbora 2014./2015. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Kolinda Grabar-Kitarović službeno je 12. lipnja 2014. postala kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu Hrvatske na predsjedničkim izborima. Odluka je donijeta u Vukovaru nakon održane sjednice Predsjedništva HDZ-a i na njihov prijedlog što je Nacionalno vijeće jednoglasno usvojilo. Svoj izborni program naziva "Za bolju Hrvatsku" Grabar-Kitarović je predstavila u studenom 2014. godine.

Ceremonija svečanog polaganja prisege i inauguracija prve predsjednice u povijesti hrvatske države održala se u nedjelju, 15. veljače 2015. Iako joj je predsjednički mandat započeo 19. veljače, do pomicanja vremena održavanja ceremonije došlo je, između ostalog, jer je američki predsjednik Barack Obama najavio za 18. veljače održavanje globalnog summita o borbi protiv nasilnog ekstremizma u Washingtonu, na kojem se očekuje velik broj stranih šefova država i vlada.

Komentara 15

Avatar horuk
horuk
15:26 11.01.2023.

Hvala Skori i nasim "veleinteligentnim i domoljubnim" desnicarima sto su nam umjesto jedne simpaticne i drage osobe doveli nekoga tko vise pase u njihov nakaradni svijet.

FO
fortinaf
15:00 11.01.2023.

Usporedi nepristojnog kočijaša šmrkavca i ovu osobu...

Avatar Le-Freak
Le-Freak
15:23 11.01.2023.

Vrijeme kada smo bili priznati i rado vidjeni u najvisim krugovima politike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije