Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grabar-Kitarović: Moramo očuvati jezik, pismo i kulturu kao dio vlastitog identiteta

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je u petak Povelju RH Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje istaknuvši kako se u današnjem globalno premreženom svijetu moramo truditi očuvati svoj jezik
22. veljače 2019. u 16:17 8 komentara 298 prikaza
Predsjednica uručila Povelju RH Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je u petak Povelju RH Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje istaknuvši kako se u današnjem globalno premreženom svijetu moramo truditi očuvati svoj jezik, pismo i kulturu kao vlastiti kod svojega identiteta. Povelja RH dodijeljena je Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje za izniman doprinos u očuvanju materinskog jezika u teškim i hrvatskom jezičnom identitetu nesklonim okolnostima, za osnaživanje svijesti o važnosti i ljepoti našeg jezika kao povijesnog i suvremenog nacionalnog blaga neizmjerne vrijednosti, te u povodu 70. obljetnice rada tog Instituta.

Kolinda Grabar-Kitarović INTERVJU ZA HRVATSKI RADIO Predsjednica: Treba razlikovati kompromitirani ustaški pozdrav od pokliča branitelja u Domovinskom ratu

Izrazivši priznanje svima koji su u hrvatskom jeziku stvarali i koji su osnaživali svijest o njegovoj važnosti i ljepoti, Grabar-Kitarović istaknula je da su mnogi naraštaji naših jezikoslovaca, učitelja i profesora hrvatskoga jezika njegovali i širili hrvatsku riječ i branili pravo hrvatskoga naroda na svoj jezik.

Podsjetila je da smo prošle godine svečano obilježili jedan od najvažnijih datuma u borbi za očuvanje toga prava - glasovitu Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog jezika, koja je prije više od 50 godina istaknula važnost očuvanja nacionalnog jezika i pravo Hrvata da ga nazivaju vlastitim imenom kao atributom nacionalnog postojanja i identiteta.

"Bio je to odvažan korak, koji je našim današnjim mladima teško shvatiti u cjelini njegove dalekosežne važnosti za opstanak hrvatskog jezika", naglasila je.

Upozorila je da se danas sve više koriste strani izrazi u svakodnevnoj komunikaciji ili skraćenice, pogotovo u medijima, poslovnom komuniciranju ili oglašavanju, a sve češće se rade i ustupci stranim izrazima. Stoga, smatra, zadaća je svih stvoriti uvjete u kojima će se hrvatski jezik uspješno nositi s tim izazovima i očuvati se kao jedan od najstarijih leksikološki, gramatički, pravogovorno i pravopisno uređenih europskih jezika.

Kolinda Grabar Kitarović Kolinda Grabar-Kitarović Pogriješila sam kada sam rekla da je 'Za dom spremni' hrvatski povijesni pozdrav

U tome smislu iznimno je vrijedna inicijativa Instituta da se 22. veljače proglasi Danom hrvatske glagoljice, te da se šira javnost podsjeti na važnost tog pisma i njegova udjela u izgradnji hrvatske kulture i identiteta.

"Naša je nacionalna kultura uvijek bila sidro u nemirnom moru velikih političkih promjena na ovim zemljopisnim prostorima. Pogotovo se danas, u globalno premreženom svijetu, moramo truditi očuvati svoj jezik, pismo i kulturu kao vlastiti kôd svojega identiteta", rekla je Grabar-Kitarović.

Naglasivši kako se od najjužnijih do najsjevernijih krajeva svijeta hrvatski jezik čuva kao dragulj nacionalnog identiteta u srcima naraštaja naših iseljenika, istaknula je važnost osnaživanja škole hrvatskog jezika kako djeca iseljenika ne bi zaboravila standardni hrvatski jezik. Na uručenoj Povelji RH zahvalio je ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić.

>>Kolinda Grabar-Kitarović - Obraćanje predsjednice u povodu 4 godine mandata

 

NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
 • Avatar navijač
  navijač:

  Osnujte povjerenstvo koje će nadzirati medije koji su dužni objavljivati i pisati na Hrvatskom jeziku. Ovo što sad imamo je kulturocid.

 • stormrider:

  Pa kako sacuvati kad svi odoše?!

 • franjo:

  Luda baba.