Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Odnosi izvrsni'

Grabar-Kitarović i Mattarella razgovarali o unapređenju suradnje

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Ured predsjednice
1/2
29.05.2018.
u 17:11

Grabar-Kitarović, koja boravi u dvodnevnom službenom posjetu Italiji, tijekom susreta sa svojim kolegom dotakla se i trenutačne političke krize u Italiji

Bilateralni odnosi, daljnje unapređenje suradnje, a posebice nove prometne veze dominirali su u utorak u razgovorima hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i njezinog talijanskog kolege Sergia Mattarelle u Kvirinalskoj palači.

Grabar-Kitarović, koja boravi u dvodnevnom službenom posjetu Italiji, tijekom susreta sa svojim kolegom dotakla se i trenutačne političke krize u Italiji.

Kako je rekla hrvatskim novinarima, kojima je dala izjavu nakon polaganja vijenca na Oltar domovine, Mattarella je optimističan i nada se najboljem ishodu.

Dvoje predsjednika nisu imali zajedničke izjave nakon susreta jer to ne predviđa talijanski predsjednički protokol.

Grabar-Kitarović je izjavila da su bilateralni odnosi izvrsni, bez otvorenih pitanja.

Ipak, istaknula je kako uvijek postoji prostor za daljnju suradnju, mada Italija zauzima drugo mjesto kao vanjskotrgovinski partner Hrvatske, treća je kada je riječ o ulaganjima u RH i četvrta po broju turista.

"Sve mi to želimo još i dalje unaprijediti i razgovarali smo o brojnim područjima gdje postoje mogućnosti suradnje, od IT tehnologije do infrastrukture, građevinske, poljoprivredne, prehrambene industrije, tekstilne itd".

Posebice je naglasila mogućnost suradnje u sustavu prometa, u povezivanju jadranskih luka, u čemu vidi ogroman potencijal.

"Postoji ta jedna neformalna udruga sjevernojadranskih luka. Ja vidim ogroman potencijal zajedno sa slovenskom lukom Koper u odnosu na sjevernoatlantske luke kada je riječ o prometu kroz Sueski kanal. Mislim da bismo tu mogli puno profitirati", kazala je dodajući da naglasak mora biti na putničkom i na teretnom prometu.

Obje zemlje žele i nove trajektne linije. Najavila je da će uskoro biti uspostavljene nove veze katamaranom odnosne hidrogliserom prema Hrvatskoj, za koje vjeruje da će pridonijeti još većem broju turista na hrvatskoj obali. Njihova uspostava očekuje se krajem ovog mjeseca.

Predsjednica je rekla da su razgovarali i o mnogim regionalnim pitanjima, osobito vezano uza jugoistok Europe, zajedničkoj potpori Europskoj uniji, ali i suočavanju sa zajedničkim izazovima kao što su migracije, sukobi na južnom i istočnom krilu Unije i slično.

Jedna od tema bile su manjine, rekla je predsjednica koja će sutra obići moliške Hrvate. Osim toga, ove se godine obilježava 500-ta godišnjica dolaska Hrvata na ove prostore.   

"Mi pozdravljamo i ove recentne napore Italije da se prizna ta hrvatska jezična manjina kako je sukladno njihovom ustavu i zakonima, ne samo u Moliseu nego i u drugim pokrajinama gdje oni žive u Italiji", istaknula je.

Komentara 4

VA
vadis1
18:10 29.05.2018.

Ova zena voli putovati! Ne bi to bilo lose ako bi putovala o svom trosku? Boze zali novca poreznih obveznika! Predsjednica KGK puno kokodace ali jaja nema.

DU
Deleted user
05:32 30.05.2018.

prva promjena (reforma) koja bi bila ucinkovita je da predsjednik u hrvatskoj bude pocasni predsjednik.... ....ova skupa i uzaludna putovanja kgk i kamarile u italiju gdje je isla unprijediti izvrsne odnose... ...znaci kgk sve radi do savrsenstva ...mos misliti... .....umisljena velicina a ucinak totalni promasaji ....itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije