Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Do novih izbora

Italiju će voditi bankar Cottarelli

29.05.2018.
u 19:23

Pala je ‘antieuro’ vlada, a prijelazni premijer bit će bivši direktor MMF-a Carlo Cottarelli.

Predsjednik Italije Sergio Mattarella dao je jučer mandat Carlu Cottarelliju (62) da sastavi nestranačku vladu koja bi trebala voditi Italiju do prijevremenih parlamentarnih izbora. Cottarelli je prihvatio mandat i najavio da će ubrzo Mattarelli predočiti sastav vlade i zatražiti povjerenje parlamenta. Ako dobije povjerenje, ta nestranačka vlada zaključit će proračun za 2019. i predložiti novi izborni zakon nakon čega će se u siječnju 2019. ići na prijevremene izbore. Ne bude li dobio povjerenje, vodit će tehničku vladu te će se na izbore izaći poslije kolovoza ove godine i po dosadašnjem izbornom zakonu.

Nakon što je Mattarella odbio supotpisati listu ministara koju mu je predstavio mandatar Giuseppe Conte, uz vladinu, otvorila se dodatna, institucionalna kriza. Čelnik Pokreta 5 zvijezda (M5S) Luigi Di Maio, koji je sklopio ugovor za uspostavu “vlade promjena”, kako je nazvana, s čelnikom Lige Matteom Salvinijem, kazao je da će zatražiti pokretanje postupka za opoziv predsjednika Republike. Zašto? Jer Mattarella nije htio potpisati popis ministara na kojem je Paolo Savona bio predložen kao ministar ekonomije.

Mattarella se ne slaže sa Savonom

Mattarella je kazao da mora poštovati ustav koji mu nalaže da supotpiše listu ministara, a kako se nije slagao s izborom Savone, nije mogao potpisati nešto što je suprotno njegovoj procjeni. Ustav također nalaže šefu države da štiti štednju građana, a budući da je ocijenio da bi Savona izveo Italiju iz eurozone, što bi utjecalo na državne i račune građana, nije htio biti suodgovoran za takav scenarij.

No Salvini i Di Maio inzistirali su na Savoni kao ministru ekonomije što bi se moglo protumačiti i time da zapravo ni jedni ni drugi nisu htjeli formirati vladu jer bi im bilo teško vladati i prije svega provesti ono što su predvidjeli koalicijskim ugovorom. Osobito se Salviniju, koji je inzistirao na Savoni, isplati ići na nove izbore, jer mu tijekom ovih 86 dana od izbora 4. ožujka raste podrška.

Srezao 32 milijarde eura

Izlazak Italije iz eurozone bio bi ne samo protuustavan (u talijanski ustav uvedeno je pridržavanje parametrima eura), već i opasan za buduća ulaganja u talijansku ekonomiju i financije. Osim toga, ni Liga ni M5S u predizbornoj kampanji nisu spominjali izlazak Italije iz eura, dapače.

Dakle, šef države nije učinio ništa protuustavno ili nešto zbog čega bi se moglo zatražiti njegov opoziv zbog veleizdaje. Di Maio kaže da želi prvo opoziv pa onda izbore.

Cottarelli, osim što je radio u Međunarodnom monetarnom fondu, bio je i zadužen za rezanje državnih troškova. Tadašnji premijer Enrico Letta 2013. pozvao je Cottarellija koji je uštedio 32 milijarde eura i dobio nadimak “Gospodin Škare”, ali mu je bilo otežano nastaviti rezanje troškova. Čelnik pokreta Naprijed Italijo i bivši premijer Silvio Berlusconi podupro je Mattarelline poteze. Salvini je upozorio Berlusconija da, ako u parlamentu bude glasovao za Cottarellijevu vladu, koalicija desnog centra nestaje, odnosno Liga je napušta. I to je dokaz da Salvini želi biti jedini čelnik desnice, ali vidjet ćemo kako će se držati Berlusconi. 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u jeku krize stiže u Italiju

U jeku talijanske političke krize – koja ne bi trebala utjecati na sadržaj i plan puta – danas u uzvratni posjet tamošnjem predsjedniku Sergiu Mattarelli dolazi hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Od njegova posjeta Zagrebu prošlo je više od tri godine. Toliko se čekalo, doznaje se, jer su s Pantovčaka željeli da se ostvari konkretan napredak u odnosima dviju država na razini vlada. U siječnju ove godine – nakon čak sedam godina pauze – održan je sastanak Koordinacijskog odbora ministara dviju vlada.

Posjet Kolinde Grabar-Kitarović Italiji treba gledati u kontekstu jačanja mediteranske orijentacije vanjske politike predsjednice i nastavlja se na posjete Malti i Portugalu. U Rimu će se predsjednica službeno sastati s domaćinom, predsjednikom Mattarellom, potvrdili su nam iz ureda talijanskog predsjednika. Predviđen je susret s predsjednicom Senata Marijom Elisabettom Alberti Casellati, a potom i predsjednikom Zastupničkog doma Robertom Ficom. Kolinda Grabar-Kitarović posjetit će hrvatsku manjinu u pokrajini Molise gdje će se susresti i s čelnicima regije.

1/9
Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
20:17 29.05.2018.

Bankari i banke vode svijet. Novac i moć a ne znanje i rad, su mjerilo svega.

Avatar superhik74
superhik74
21:19 29.05.2018.

Eurokratski diktatori su samo na par mjeseci pravim drzavnim udarom preko predsjednika Matarelle postavili svoje marionete, medjutim to ce im se na slijedecim izborima koji ce najvjerojatnije biti u rujnu nakon godisnjig odmora itekako razbiti o glavu. Sada Lega i M5S imaju preko 50 postotnu vecinu a onda ce najvjerojatnije dobiti 2/3 vecinu i impeach Matarellu i stvorito patriotsku talijansku vladu a ne vladu medjunarodnih bankara.

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
20:01 29.05.2018.

Bankar Cottarelli će isto kao bankar Monti dobiti nogu u dupe nakon nekoliko mjeseci...u parlamentu neće dobiti povjerenje od nikoga, osim od propalog kvazi-ljevičarskog PD-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije